Ce reguli trebuie respectate de către turiştii români pentru o vacanţă de 5 stele în Turcia

4 screenshot 2020 08 27 at 09 50 28 png png

Turcia este una dintre destinaţiile preferate de turiştii din România, atât pentru distanţa relativ mică pe care trebuie să o parcurgă pentru a se delecta la mare şi la soare, cât şi pentru regimul all-inclusive pentru care resorturile de aici sunt recunoscute. După pandemie, însă, trebuie respectate câteva reguli stricte pentru siguranţa celor care aleg să se bucure de un sejur estival. 

Conceptul de all-inclusive, în sine, nu s-a schimbat foarte tare, însă abordarea este diferită. Înainte de a intra în zona de servire, este obligatorie dezinfectarea mâinilor şi înregistrarea temperaturii de către unul dintre angajaţii hotelului. Servirea se face apoi, personal, de către chefi sau ospătari, în mod organizat, fără a avea posibilitatea de a atinge bufetul sau obiectele de servire. Turistului îi este oferită posibilitatea să se bucure în continuare de ce cantităţi doreşte, însă acestea vor fi puse în farfurie de către un angajat al hotelului. Nu există limitare la accesul la bufet, iar tacâmurile sunt oferite în pungi sigilate fiecărei persoane. Accesul în zona de servire se face doar cu mască.

Turiştii sunt serviţi în sistem all-inclusive
Turiştii sunt serviţi în sistem all-inclusive

Capacitatea de cazare în hoteluri este limitată la 70%, pentru a nu aglomera plajele sau zona de piscine, iar o parte din camere sunt obligatoriu amenajate pentru eventualele cazuri de izolare. Pentru a preveni cheltuielile majore în cazul infectării cu Covid-19, agenţiile de turism recomandă semnarea în prealabil a unei poliţe de asigurare care să includă şi tratamentul, şi internarea în caz de coronavirus. Autorităţile din Turcia lucrează la un protocol care prevede ca, în cazul dovedit al contactării virusului pe tărâm turcesc, spitalizarea şi tratamentul să fie suportate de către autorităţile de acolo. De altfel, în toate staţiunile în care turiştii români călătoresc deja: Antalya, Marmaris, Bodrum, Kusadasi etc sunt amplasate centre unde te poţi testa, contra cost, la preţuri cuprinse între 30-70 euro per test.

Distanţarea se păstrează în zona plajelor şi piscinelor
Distanţarea se păstrează în zona plajelor şi piscinelor

În staţiuni, ca de altfel pe tot teritoriul Turciei, masca este obligatorie pe străzi, dar nu şi la terase sau în zonele de plajă. SPA-urile sunt deschise, iar turiştii pot face excursiile opţionale atâta timp cât acestea nu implică alte ţări limitrofe care necesită testul Covid, cum ar fi Grecia. Pentru a ajunge în Turcia, românii nu au nevoie de dovada unui test recent Covid-19.

La anumite hoteluri poţi închiria pripriul bungalou pentru o zi de plajă.
La anumite hoteluri poţi închiria pripriul bungalou pentru o zi de plajă.

Agenţiile au luat deja măsurile de prevenire şi informare a turiştilor, iar în cazul unui sejur, aceştia primesc înainte notificări legate de normele impuse în zonele de călătorie: „A trebuit să ne adaptăm situaţiei destul de dificile din acest sezon. Agenţia noastră are, în prezent, plecări săptămânale atât cu avionul, cât şi cu autocarul către Turcia. Mulţi turişti au ales deja vacanţa cu autocarul către Kusadasi, Bodrum sau Marmaris. Ne-am informat turiştii că nimeni nu va sta în izolare nici la aterizarea în Turcia, nici la returul în ţară, deoarece normele nu prevăd momentan acest lucru, să le spunem că testul nu este obligatoriu, şi faptul că li se va lua foarte des temperatura în funcţie de deciziile autorităţile locale. Le-am spus că pe avion şi pe autocar vor trebui să poarte mască pe tot parcursul drumului şi că este indicat să aibă asigurare medicală. Partenerii locali ne informează în legătură cu regulile fiecărui hotel din Turcia şi noi transmitem mai departe turiştilor informaţiile pentru a şti la ce să se aştepte. Toţi turiştii sunt rugaţi să completeze un formular prin care să dea detalii legate de un eventual contact cu persoane care au sau au avut virusul şi despre eventuale simptome. Ne bucurăm că turiştii erau dornici de a călători, iar în zona de Marmaris avem toate pachetele cu autorcarul rezervate până la finalul sezonului, iar în Kushadasi până la 70%. Facem reduceri la transport şi au fost şi anumite reduceri la cazare peste cele obişnuite, deoarece ne dorim ca românii să se bucure în continuare de vacanţe, chiar dacă regimul e puţin diferit”, ne-a declarat Veronica Iordache, manager de destinaţie pe Turcia pentru agenţia Hello Holidays.