Cele mai frumoase locuri din Apuseni

Carpaţii sunt printre cele mai mari atracţii turistice de la noi din ţară, iar Apusenii se bucură de locuri extraordinare, pe care să le descoperi în vacanţe sau scurte călătorii pe tărâmul românesc. Peşteri, lacuri, cascade, gheţari şi multe alte peisaje impresionante te aşteaptă în timpul vizitei prin Apuseni.
Carpaţii sunt printre cele mai mari atracţii turistice de la noi din ţară,iar Apusenii se bucură de locuri extraordinare,pe care să le descoperi în vacanţe sau scurte călătorii pe tărâmul românesc. Peşteri,lacuri,cascade,gheţari şi multe alte peisaje impresionante te aşteaptă în timpul vizitei prin Apuseni.
Detunata Golaşă,declarată rezervaţie naturală din 1936 este una dintre cele mai ciudate şi frumoase peisaje ale Apusenilor. Această locaţie reprezintă iviri de bazalte sub forma unor măguri vulcanice şi are la poale păduri şi suprafeţe imense de bazalte prăbuşite.
Peisajul este cu adevărat golaş,de aici şi denumirea,peretele vestic este format din stive de bazalt cenuşiu-negricioase. Vuietul vântului printre fragmentele de bazalt dă sunete ca de tunet,dar şi desprinderea unor pietre de pe grohotişul din apropiere contribuie la acest sunet neobişnuit.
Cele mai frumoase locuri din Apuseni – peşteri şi lacuri spectaculoase,care aşteaptă să fie vizitate
Peştera Urşilor este una dintre atracţiile iubitorilor de speologie şi nu numai. Aflată în localitatea Chilşcău,comuna Pietroasa,peştera are o lungime de 1 km şi jumătate,din care doar 488 de metri pot fi vizitaţi,restul este rezervat cercetării ştiinţifice. Urmele şi fosilele de urs de cavernă au dat numele peşterii,însă s-au găsit fosile şi de capră neagră,hienă,leu şi ibex.
Formaţiunile de stalagmite şi stalactite pot fi admirate aici,cele mai celebre fiind Căsuţa Piticilor,Portalul,Palatele fermecate,Lacul cu nuferi şi multe altele. Aveţi grijă să aveţi şi ceva gros la voi,căci temperatura în peşteră este de 10 grade.
O altă peşteră senzaţională din munţii Apuseni este şi Peştera Pojarul din Gârda de Sus. Peştera este situată în partea de sud-est a munţilor Bihor şi este înconjurată de brazi,în apropiere se găseşte şi o poieniţă ca de basm. În drumul spre peşteră se găsesc douălacuri superbe,Coteţul Dobreştilor şi Izbucul Tăuzului,de 80 m adâncime şi reci.
Alt loc de vis din Apuseni este şi Peştera Poarta lui Ionele,situată în versantul drept al Văii Ordâncuşa,la o altitudine de 800 de metri. Are 17 metri înălţime,iar geologii o descriu ca fiind o peşteră sculptată în calcare albe,alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. Iar la intrare vă aşteaptă un pârâu care ţâşneşte din stâncă.
O altă peşteră de vizitat în Apuseni este Peştera Gheţarul de la Focul Viu,aflată în munţii Bihorului,pe Valea Galbenă. Stalagmitele în razele de soare oferă un peisaj superb de neuitat.
Cele mai frumoase locuri din Apuseni – cascade de vis în Apuseni
Printre cele mai frumoase locuri din Apuseni se numără şi cascadele Răchiţele şi Vidra. Prima mai este cunoscută şi ca “Vălul Miresei”,datorită căderii apelor,care formează parcă un voal de mireasă. Dar cascada are şi o poveste legată de o mireasă,se pune că a căzut pe stâncile abrupte unde este acum cascada,iar voalul i-ar fi rămas atârnat. Acolo unde a căzut mireasa,nuntaşii au plâns mult,iar lacrimile lor au format cascada.
Cascada de la Vidra este locul plin de verdeaţă ce se aseamănă cu raiul. Cade de la 18 metri înălţime,iar vălul lăsat se îmbină perfect cu formaţiunile calcaroase,creând un peisaj de vis. Pe drumul spre muntele Găina găseşti acest minunat loc de rai în Apuseni.
Unul dintre cele mai cunoscute şi frumoase locuri din Apuseni este Gheţarul de la Scărişoara sau Uriaşul de Gheaţă. Din 1938 peştera a fost declarată monument al naturii şi se găseşte în Parcul Natural Apuseni. Înaltă de 24 de metri,lungă de 700 de metri,această peşteră are 3.800 de ani vechime. Stalagmitele de gheaţă,precum şi Sala Mare şi Biserica sunt doar câteva lucruri ce pot fi admirate aici.
Cele mai frumoase locuri din Apuseni – aventuri extreme în rezervaţii naturale de excepţie din Apuseni
O rezervaţie naturală de 150 de hectare,Cheile Râmeţului,nu trebuie ratată odată ajunşi în Apuseni. Iubitorii de extrem se pot aventura aici prin traversarea apei pe cursul verii pentru a vedea superbele chei. Amenajări cu cabluri şi bride permit vizitarea cheilor pe timpul verii până la celebrul portal al cheilor şi porţiunea denumită “la cuptor”. Vizitarea cheilor de aici se face prin traversarea unor cabluri suspendate pe firul apei,iar apa ajunge în unele porţiuni la 2 m adâncime. Asta ca să ştiţi în ce vă aventuraţi.
Cine vrea alt tip de aventură,precum plimbarea cu barca sau jetski-ul,lacul Tarniţa,unul dintre cele mai frumoase locuri din Apuseni,este printre cele mai cunoscute şi apreciate zone turistice din zonă. Este alimentat de apele văii Someşului Cald,se întinde pe o suprafaţă de 215 ha şi are o lungime de 8 km.