Cele mai frumoase sate de munte din România

1 65165 original jpg jpeg

Dacă vrei să faci o mica excursie la munte sau chiar să-ţi construieşti o casa, noi îţi sărim în ajutor cu acest articol minunat legat de cele mai frumoase sate de munte din România.

Dacă vrei o vacanţă pitorească,în care să te umpli de istorie şi tradiţie românească,iată câteva idei de sate de munte autentic româneşti,în care să redescoperi misterul şi magia frumoasei noastre ţări.

Cele mai frumoase sate de munte din România – satul mioritic Măgura,Braşov

Un loc exact ca în balada “Mioriţa”,o gură de rai,este satul Măgura,aflat la numai 40 de km de superbul oraş Braşov. Muntenii de aici trăiesc ca la început de vremuri,muncind din greu şi bucurându-se de fiecare dată când întâlnesc picior de om nou în sat. Stâncile înzăpezite ale Pietrei Craiului şi Bucegilor stau de veacuri şi veghează asupra satului,lăsând impresia unui loc încărcat de mister şi frumuseţe.

Pensiunile,dar şi gazdele sunt fericite să primească turiştii,pe care îi tratează regeşte. Un loc cu adevărat pitoresc,nu departe de zgomotul civilizaţiei,care îţi va trezi pofta de a sta în natură şi a contempla la strămoşii care au străbătut aceste meleaguri.

Polovragi situat în judeţul Gorj,cunoscut şi ca Satul lui Zamolxis,este unul dintre cele mai misterioase şi încărcate de spiritualitate sate româneşti. Se ştie faptul că Zamolxis a locuit în peştera de la Polovragi şi că în preajma locului se puteau întâlni vraci şi preoţi,care aveau fel de fel de leacuri pentru toate bolile vremii. Este locul perfect pentru a descoperi rădăcinile spirituale ale românilor,dar şi cu peisaje şi împrejurimi speciale.Poţi vizita,de asemenea,Mănăstirea Polovragi,aşezată la poalele Muntelui Piatra Polovragilor,un loc unde livezile te vor cufunda într-o altă lume,fiind un colţişor de linişte şi pace sufletească. Pe platoul Pietrei Polovragilor,locul de refugiu al triburilor dacice,se află Cetatea Dacică. Un loc pe care orice român ar trebui să îl viziteze,căci aici sunt rămăşiţele existenţei strămoşilor noştri daci.

Satul Sasca Romană în judeţul Caraş-Severin este situat la sud-vest de Munţii Locvei,în zona de contact cu Dealurile Oraviţei,pe râul Nera,în aval de Cheile Nerei. Este o bucăţică de rai,unde te poţi relaxa şi te poţi desfăta cu privelişti de vis,cu multă verdeaţă şi calm. Se pot vizita în apropiere Cheile Nerei şi Cheile Şuşarei.

Cele mai frumoase sate de munte din România – Sasca Română,sat vechi minier ce trebuie descoperit

Primele însemnări despre satul Sasca Română s-au făcut între 1690 şi 1700 de către contele veneţian Marsigli. Regiunea a fost denumită de Tacitus ca fiind regiunea cu o sută de mine. Satul este situat pe malul stâng al Nerei,iar peste munţi trece drumul spre Valea Almăjului. Satul este un vechi centru minier,fiind cunoscut în trecut ca un activ centru al ceramicii bănăţene. Vatra veche a satului se crede că era în locul numit Nigăile,pe vârful dealului Omecile,dar s-a mutat apoi la poalele dealului Nerei,unde în 1722 s-au aşezat colonişti din Oltenia.

Reşedinţa comunei Săpânţa,Satul Săpânţa în judeţul Maramureş are foarte multe de oferit turiştilor care se aventurează în această zonă superbă a României. Satul este situat în extremitatea nord-vestică a României,în Depresiunea Maramureşului apusean,la poalele Munţilor Igniş,Carpaţii Orientali.  

Cimitirul vesel,care se poate vizita aici,operă a meşterului Stan Pătraş (1935),este un loc unic în lume,pe care trebuie să îl vezi. Se mai poate vizita,de asemenea rezervaţia naturală Mlaştina Poiana Brazilor.

Pentru cei interesaţi de locurile pline de aur de odinioară din România,trebuie să vadă Satul Săcărâmb,judeţul Hunedoara. Zăcămintele importante de aur,care au fost descoperite aici,au atras zeci de familii din toate colţurile lumii. Istoria locului se vede prin peisajele mirifice şi clădirile vechi,care încă rezistă într-un loc care pare izolat de munţi.

Un alt sat de munte care impresionează prin ornamentele exterioare ale caselor este satul Ciocăneşti din judeţul Suceava,care a câştigat anul trecut primul loc la competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României. Fiecare casă te va surprinde cu ornamentele cu motive tradiţionale româneşti,nu trebuie să pierzi acest spectacol.