Cele mai frumoase sate din Apuseni

1 63261 original jpg jpeg

Pentru cine doreşte o plimbare prin ţară pentru a descoperi singur istoria ce vorbeşte în special prin sate, iar dacă zona la care te-ai hotărât este Apuseni, iată ce sate nu trebuie să ratezi. Cele mai frumoase sate din Apuseni te aşteaptă să le vizitezi şi să te uimească cu frumuseţea împrejurimilor, dar şi cu încărcătura istorică.

Pentru cine doreşte o plimbare prin ţară pentru a descoperi singur istoria ce vorbeşte în special prin sate,iar dacă zona la care te-ai hotărât este Apuseni,iată ce sate nu trebuie să ratezi. Cele mai frumoase sate din Apuseni te aşteaptă să le vizitezi şi să te uimească cu frumuseţea împrejurimilor,dar şi cu încărcătura istorică.

Cele mai frumoase sate din Apuseni – satul Rimetea şi împrejurimile de peşteri,stânci inedite şi alte surprize ale naturii

Satul Rimetea,Alba,este unul dintre puţinele sate-monument recunoscute în România,titlul fiindu-i dat încă din 1999 de către programul european de restaurare rurală “Europa noastră”. Povestea satului este unică,căci se spune că aici soarele răsare de două ori. Şi asta datorită Pietrei Secuiului,care nu lasă să răsară soarele încă de dimineaţă peste sat,ci abia după ce se ridică peste ea.

Aici veţi găsi un izvor străvechi,pe care localnicii îl numesc vaiorşi care se varsă în şase bazine. Aici,sătenii îşi adapă animalele şi îşi spală covoarele,fiind,de altfel,un loc de întâlnire şi prilej de taclale cu vecinii. Plimbarea pe străduţe,mai ales pe uliţa din piatră pavată,poate cea mai îngustă uliţă pe care o să o vezi vreodată,care te duce sus,de unde poţi admira satul şi muntele,poţi respira aer curat într-o linişte pătrunzătoare.

Casele tradiţionale,biserica unitariană şi Muzeul Etnografic sunt alte puncte turistice,de unde poţi începe să observi tradiţiile şi obiceiurile satului,care adăposteşte atât români,cât şi maghiari. Tot aici,un orologiu vechi de sute de ani,anunţă sătenii despre timp.

Cele mai frumoase sate din Apuseni – case tradiţionale şi ruine de cetăţi de apărare vechi de sute de ani

Lângă Rimetea,un alt sat deosebit din Apuseni este şi Cetatea Trascăului,care adăposteşte o poveste vie despre istoria Cetăţii Colţeşti. Aceasta a fost construită încă din 1296 şi a fost gândită ca zid de apărare după invazia tătarilor de la 1241. Forma pe care o are astăzi este construită în 1700 şi era căminul familiei Thoroczkay. Aceştia au dispărut în 1713 când cetatea a fost distrusă la ordinul Casei de Habsburg ca opoziţie în faţa anexării Trasnilvaniei.

Ruinele cetăţii se văd imediat la intrarea în sat,cu siguranţă te vor impresiona în mod deosebit,atât pustietatea lor,cât şi liniştea care le fac parcă şi mai dramatice.

Spre Cheile Turzii trebuie să vezi neapărat satul Copăceni,din judeţul Cluj. Aici vei vedea multe situri arheologice ce vorbesc despre trecutul acestor meleaguri,iar în punctul Dăbăgău trebuie să ştii că pe vremuri aici a fost cel mai mare zăcământ de celestină din România. Aceasta a fost exploatată în scopuri industriale şi stocul este astăzi epuizat. Peisajul de aici este unul mirific,la capătul satului se pot vedea Cheile Turenilor şi alte expoziţii de stânci spectaculoase. Pereţii de 150 de metri adăpostesc cascade,peşteri şi ravene.

O atracţie turistică inedită o reprezintă casele tradiţionale păstrate impecabil din Cătunul Runcuri de către un aeronaut-speolog,Viorel Lascu. Acesta a reamenajat şi întreţinut aceste locuri vechi tradiţional româneşti,iar satul atrage turişti din toată Europa,turişti fascinaţi de locurile unde odinioară se adăposteau şi trăiau sătenii noştri. Turiştii se pot relaxa ascultând un instrument muzical rar,vioara cu goarnă,fabricat de un meşter localnic.  

Vezi şi Cele mai frumoase locuri din Apuseni.