Cele mai frumoase sate din Banat

1 62705 original jpg jpeg

Dacă ţi-ai propus o vacanţă de neuitat în cele mai importante zone ale României, inclusiv Banatul, iată câteva sate pe care trebuie să le vizitezi neapărat. Sunt zone încărcate de istorie pe care orice român trebuie să le vadă, dar este şi o regiune turistică, aşa că merită să te bucuri de privelişti, relaxare, aer curat şi activităţi din cele mai diverse.

Dacă ţi-ai propus o vacanţă de neuitat în cele mai importante zone ale României,inclusiv Banatul,iată câteva sate pe care trebuie să le vizitezi neapărat. Sunt zone încărcate de istorie pe care orice român trebuie să le vadă,dar este şi o regiune turistică,aşa că merită să te bucuri de privelişti,relaxare,aer curat şi activităţi din cele mai diverse.Satul Baia Nouă,judeţul Mehedinţi,comuna Eibental este un sat ce a apărut în urma descoperirilor de zăcăminte de huilă în anul 1840. Este un sat catolic,format în mare parte din familii cehe,unde poţi descoperi arta populară cehă – broderia tradiţională cehă cu fir colorat pe mătase,împletituri de coşuri de spate,sculptură în lemn. În ceea ce priveşte gastronomia poţi învăţa reţete de preparare a clătitelor din aluat de cartofi sau a colacilor pemeşti.

Cele mai frumoase sate din Banat – satul Baia Nouă,zonă încărcată de istorie şi de cele mai frumoase privelişti

Priveliştile spre satul Baia Nouă cuprind Defileul Dunării,Defileul Porţile de Fier,Cazanele Mari şi Cazanele Mici,care au forma unui golf cu aspect de semicerc. Imaginea creată de Dunăre,a cărei lăţime se îngustează în porţiunile Cazanele,este fermecătoare,vă veţi îndrăgosti de Banat cu siguranţă.

Tot pe malul stâncos al Dunării puteţi admira una dintre cele mai impresionante statui,Capul lui Decebal. Statuia a fost construită de 12 sculptori alpinişti,având o înălţime de 40 de metri şi o lăţime de 25 de metri. Un alt obiectiv turistic în zona este Peştera Veterani,care odinioară a fost sanctuar al lui Zamolxis. Zona este plină de simboluri ce atrag atenţia asupra strămoşilor noştri daci.

Satul Bodrog din judeţul Arad,Banat,ascunde cea mai veche mănăstire din România,care este şi astăzi funcţională,fără să îşi fi încetat vreodată activitatea de la prima sa atestare documentară,în anul 1177. Mănăstirea Hodoş – Bodrog,care datează din a doua jumătate a secolului XIV aparţine stilului bizantin şi este construită din piatră şi cărămidă română. Pictura bisericii datează din 1658 şi a fost restaurată între anii 1938-1940. Biserica poartă hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică şi este vizitată atât pentru frumuseţile ei ce dăinuie de secole,cât şi pentru apropierea de credinţă a celor care vin până aici.

Cele mai frumoase sate din Banat – zone de relaxare şi sporturi extreme,precum rafting

Dacă tot aţi ajuns în Banat,trebuie neapărat să vizitaţi Poiana Mărului din judeţul Caraş – Severin,o staţiune turistică,unde puteţi face rafting,canoe,tenis,volei,pescuit sau offroad. Pe lângă activităţile sportive şi de relaxare,deoarece staţiunea este cunoscută pentru proprietăţile curative,vă puteţi bucura de Vârful Pietrii,Nedeia şi Muntele Mic.

Dacă vă aflaţi mai aproape de judeţul Timiş,vizitaţi satul Belinţ,tradiţional şi modern în acelaşi timp. Folclorul se îmbină perfect în acest sat IT,unde centrul satului este WiFi freezone. În unele gospodării pământul se lucrează cu plugul tras de cai,deci faptul că informaţia a pătruns în sat,nu îi opreşte pe aceştia să renunţe la tradiţii.

Satele Hăşmaş şi Şiria din Arad,găzduiesc cetăţi dacice,iar satul Şiria are o construcţie imensă,castelul Bohuş,în care se află şi muzeul memorial Ioan Slavici. Toată zona este încărcată de obiective istorice uitate,care mai dăinuie doar în voia naturii.