Cele mai frumoase sate din Maramureş

1 65231 original jpg jpeg

În top 20 de destinaţii de vizitat în anul 2015, recomandat de National Geographic Traveler, revista americană pentru călători, se află şi zona Maramureşului. “Neînfricata lume veche”, precum a denumit revista americană zona românească este descrisă prin tradiţii foarte vechi, demult apuse în Europa.

În top 20 de destinaţii de vizitat în anul 2015,recomandat de National Geographic Traveler,revista americană pentru călători,se află şi zona Maramureşului. “Neînfricata lume veche”,precum a denumit revista americană zona românească este descrisă prin tradiţii foarte vechi,demult apuse în Europa.

Cele mai frumoase sate din Maramureş – sate cu renume internaţional ce nu trebuie uitate de turiştii români

Viaţa în Maramureş se trăieşte de secole în funcţie de tradiţii şi de vreme,iar caracteristica specială a acestei zone este faptul că locuitorii gospodăriilor maramureşene folosesc în continuare precum strămoşii lor,lemnul. De la frumoasele porţi de lemn de la intrarea în gospodării,la unelte de lemn folosite de veacuri,până la vestitele biserici fabricate din acelaşi material şi introduse în Patrimoniul Unesco,zona Maramureşului este un colţ de rai ce merită explorat.

Printre cele mai frumoase sate din Maramureş este,cu siguranţă,satul Breb,a cărui veste s-a dus în toată lumea. Mai întâi,aceeaşi revistă americană a încurajat turiştii să petreacă măcar o noapte aici pentru cea mai frumoasă cale lactee,pe care o pot vedea. Apoi,faptul că se pare că însuşi prinţul Charles a vizitat acest sat şi fiind extrem de impresionat de sălbăticia lui,a cumpărat două case de lemn,pe care vrea să le reabiliteze pentru a putea primi turişti aici.

Aflat la 25 de km de Sighetul Marmaţiei,în partea superioară a bazinului râului Mara,satul Breb este animat de tradiţiile şi portul popular purtat cu mândrie,dar şi de celebrele şi frumoasele porţi maramureşene. În plus,în apropierea satului Breb se poate vizita rezervaţia naturală protejată din comuna Ocna Sugatag,unde sălbăticia este la ea acasă şi unde s-ar putea să întâlniţi vipere,buhaiul de baltă,salamandra carpatică şi multe alte vieţuitoare.

Cele mai frumoase sate din Maramureş – descoperă tradiţii milenare şi ciudăţenii româneşti

Satul Săpânţa este,din nou,altă atracţie turistică a zonei Maramureşului şi este foarte cunoscută şi la nivel internaţional,cel mai probabil pentru vestitul Cimitir Vesel. Acest cimitir a luat fiinţă în 1935,când celebrul Stan Pătraş şi-a început opera unică în lume,de a colora şi grava crucile mormintelor şi a scrie epitafuri vesele. Astfel că,cimitirul are 800 de cruci făcute din lemn,pictate şi inscripţionate manual.

Satul adăposteşte şi un locaş de cult foarte important,care este cea mai înaltă clădire din lemn din lume,are 78 de metri. Este vorba de Mănăstirea Peri,care a fost înscrisă şi în Cartea Recordurilor şi a cărei turlă înaltă se vede de la o distanţă de 5 km. Tot aici,turiştii se pot bucura din nou de sălbăticia naturii,vizitând rezervaţia naturală Mlaştina Poiana Brazilor,ce se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare.

Cele mai frumoase sate din Maramureş – un sat din Maramureş în care cei vii îşi duc viaţa alături de cei trecuţi la cele veşnice

Un alt sat care a căpătat un renume datorită ciudăţeniei de a avea 10 cimitire,este satul Preluca Nouă,sat se ce deosebeşte prin frumuseţea caselor foarte vechi din pământ şi acoperiş de paie. Satul numără circa 100 de case şi 10 cimitire. Acest lucru se datorează faptului că locuitorii nu au găsit niciun loc plan pentru a face un singur cimitir,aşa că fiecare a ales să îşi îngroape rudele unde s-a putut,unii chiar au şi-au îngropat strămoşii lângă propria gospodărie.

Unii săteni cred că sunt mai mult de 10 cimitire,însă pentru ei este un lucru mare să poţi să îţi duci viaţa alături de cei dragi,trecuţi la cele veşnice. Satul mai este renumit şi pentru produsele tradiţionale din brânză.

Vişeul de Sus este un alt sat printre cele mai frumoase din Maramureş. Acesta este vestit pentru mocăniţa construită după Primul Război Mondial,destinată pentru transportul de lemn. Ceea ce este minunat este faptul că mocăniţa încă animă această zonă şi astăzi,ceea ce atrage mii de turişti anual în zona maramureşeană.  O zonă superbă ce merită vizitată pentru splendorile ei,dar mai ales pentru o plimbare cu mocăniţa,folosită şi în scop turistic.