Cele mai frumoase turnuri cu ceas

1 74985 original jpg jpeg

Se avântă spre infinit, cu cadrane mari, tocite de trecerea timpului şi sunete ce răzbat dincolo de zări. Turnurile cu ceas din marile oraşe ale lumii spun o poveste fără sfârşit - şi sunt adevărate opere de artă.

De mii de ani,ceasurile prefiră pulberea secundelor. Egiptenii se foloseau de umbra lăsată de obeliscuri pentru a determina un anumit moment al zilei. Metoda a fost preluată şi îmbunătăţită de greci şi romani. Mai târziu,turnurile cu ceas au devenit străjerii cetăţilor medievale.

Emblematicul Big Ben

7efa844d4d2cc9c8ea0886e2dbddbd85 jpg jpeg

Big Ben este numele de alint dat clopotului mare de 13,5 tone,care se află în turnul cu ceas al Palatului Westminster,sediul parlamentului britanic. Prin extensie,lumea îi spune Big Ben şi turnului cu orologiu – deşi denumirea sa oficială este Elisabeth Tower. Se înalţă maiestuos pe malul Tamisei şi este una din atracţiile principale ale Londrei. Ridicat în stil neogotic,turnul are 96 de metri lungime- echivalentul a 16 etaje. Orologiul din vârf,cu cadran de opal,este al patrulea cel mai mare ceas din lume,ca diametru. A fost pus în funcţiune în anul 1859. De peste două secole,clopotele din turn marchează orele fixe şi sferturile de oră – însă bătaia lor a fost întreruptă în timpul Primului Război Mondial,de teama atacurilor inamice. Ca o curiozitate,doar cetăţenii britanici pot vizita Big Ben,după ce au obţinut o autorizaţie specială.

Turnul veneţian cu orologiu din aur

1135634a9eaae1426f482fd12bbf32cc jpg jpeg

Situat în Piaţa San Marco din Veneţia,Turnul cu ceas este o clădire construită în stil renascentist şi datează din secolul al XV-lea. Cadranul orologiului,din aur şi email albastru,indică ora,ziua,fazele lunii şi zodiacul. La fiecare 60 de minute,panoul lateral se deschide pentru a permite trecerea unui carusel cu statui din lemn care reprezintă Naşterea Domnului şi Magii de la Răsărit.

Turnul zgârie-nori din Mecca

4e547a475c8e989d63d69793fbd20046 jpg jpeg

În oraşul Mecca din Arabia Saudită,complexul recent inaugurat Abraj Al Bait Towers este format din 7 zgârie-nori. Cea mai răsărită clădire o reprezintă Makkah Clock Royal Tower,un turn cu ceas înalt de 601 metri şi cu 120. Este cea mai înaltă construcţie cu orologiu din lume. Are un design asemănător cu cel al Westminster Clock din Londra,cu câte un cadran în fiecare parte,şi poate fi observat de la 20 de kilometri depărtare. Este de 6 ori mai înalt ca turnul londonez Big Ben! În ciuda dimensiunilor impresionante,proiectul este extrem de contestat,fiindcă a fost ridicat pe locul unei vechi fortăreţe otomane,care a fost rasă de pe suprafaţa pământului.

Citeşte şi Cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania

Turnul cu figurine din Sighişoara

Turnul cu ceas din Sighişoara este cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale cetăţii. Edificiul a fost construit în secolul al XIV-lea,pentru a proteja poarta principală a oraşului. A fost,pe rând,sediul primăriei,al trezoreriei,al judecătoriei. Primul mecanism al ceasului a fost din lemn şi a fost înlocuit,în 1648,cu unul din metal. Orologiul are două cadrane,orientate spre cetate şi spre Oraşul de jos. În nişe speciale,figurine din lemn,pictate naiv,reprezintă atât  zeităţile romane dedicate fiecărei zi a săptămânii,cât şi Ziua şi Noaptea,Justiţia,Dreptatea. Pe vremuri,când acele indicatoare marcau ora exactă,figurinele defilau,cu un aer solemn.

Turnul Bisericii Negre

28a55110fd58acb7eee85a434958d744 jpg jpeg

„Cuvântul Domnului rămâne în veşnicie“,„Aşa trece gloria lumii“-acestea sunt inscripţiile în limba latină de pe cadranele ceasului din turnul Bisericii Negre. Primul orologiu a fost montat în în jurul anului 1500,iar pe peretele sudic al bisericii încă se mai observă urme ale unui vechi ceas solar.

O bijuterie:orologiul astronomic din Praga

7d231a9be9145159adb7a4dfdfddf82d jpg jpeg

Nu este cocoţat într-un turn,ci e montat pe un perete– mai precis,pe peretele sudic al vechii primării a oraşului. Este cel mai vechi orologiu astronomic funcţional şi datează din anul 1410. Orologiul se animă la fiecare 60 de minute:cei 12 Apostoli defilează deasupra cadranului superior,care indică ora exactă şi poziţia Soarelui şi a Lunii,în timp ce cadranul de jos indică Sfântul zilei precum şi semnele zodiacului. În partea superioară,orologiul e decorat cu patru reprezentări simbolice:Vanitatea,Avariţia,Moartea,Invidia. Sute de turişti aşteaptă să se facă ora exactă,pentru a observa cum se pun figurinele în mişcare:la fix,un schelet întoarce o clepsidră şi trage de o funie. Apoi,cei 12 apostoli defilează lent,între două ferestruici. În acelaşi timp,se animă figurinele simbolizând păcatele fundamentale. Când ferestruicile se închid,un cocoş aurit iese dintr-o nişă,pentru a anunţa că Moartea vine curând.

Citeşte şi Trovanţii,misterele pietrelor vii