Cetăţi cu care Moldova se mândreşte

1 51684 original jpg jpeg

Poţi învăţa istoria din cărţi, dar cu totul altceva este să vizitezi locurile rămase din vremuri străvechi. Îţi propun o călătorie la câteva dintre cetăţile cu totul speciale ale Moldovei.

Cetatea Şcheia

La circa un kilometru şi jumătate de oraşul Suceava,se află cetatea Şcheia. Se poate ajunge la ea pe un drum forestier care porneşte din capătul străzii Mihail Sadoveanu din Suceava,şi care şerpuieşte printr-o pădurice până la o creastă de deal. Are o formă interesantă,de romb,şi deţine cele mai vechi urme ale unei construcţii de piatră în zona Sucevei.

Numită şi Cetatea de Apus,ea a fost ridicată de Petru I Muşatinul în vârful dealulului Zamcă,de unde se poate admira întreg platoul pe care curge pârâul Şcheia. A fost parte a sistemului de apărare a graniţelor Ţării Moldovei.

Viaţa cetăţii a fost scurtă,pentru că o parte a ei a fost demolată de Alexandru cel Bun din cauza alunecărilor de teren. Ceea ce poţi vizita acum sunt intrarea,şanţul de apărare,pavajul din incintă şi contraforturile.

Cetatea Sucevei

Vechea cetate de scaun a domnitorului Petru I Muşatinul,fortificaţia Suceava merită să fie vizitată,fiind cea mai importantă din Moldova. Ajungi la ea pornind din oraşul Suceava spre est. Îţi va oferi o imagine complexă a vieţii de la curte din perioada medievală datorită restaurării interioarelor. Vei putea vizita baia de aburi,pivniţa,capela,închisoarea.

Aici au locuit cândva boieri cu ranguri înalte şi domnitori precum Ştefan cel Mare care i-a îmbunătăţit rezistenţa la asedii,adaptând-o condiţiilor de luptă. Mărturie stau şanţul şi zidul de apărare,podul de acces şi capcana numită „cursa de şoareci” care o făceau invincibilă. Toate acestea le poţi vedea,vizitând-o în orice zi de marţi până duminică,între orele nouă şi cinci după-amiaza,sau vara,până la opt seara,contra sumei de patru lei sau de doi lei pentru copii,elevi şi studenţi.  

Cetatea Bâtca Doamnei

Situată la patru kilometri de oraşul Piatra Neamţ,Cetatea Bâtca Doamnei este una dintre cele mai vechi vestigii dacice din Moldova,care a făcut parte din sistemul defensiv al Văii Bistriţei. Se găseşte în partea de nord a muntelui cu acelaşi nume,pe o culme de 457 de metri.

Cu maşina,ajungi mai repede la ruinele cetăţii,pornind de la Tribunalul Neamţ,către podul de la Căprioara. De la pod,faci dreapta către Ştrandul Tineretului,pe dreapta laşi Schitul Bâtca,barajul cu acelaşi nume,apoi continui drumul până la un pod nou,pe care nu îl traversezi,ci urmezi firul apei până la primele case. De aici,drumul până la cetate îl faci cu piciorul pe drum forestier,în 30 de minute.

Odată ajuns pe platou,vei întâlni zidurile de piatră care se întindeau în jurul construcţiilor din interior. Săpăturile arheologice îţi vor dezvălui existenţa fostului centru militar şi de cult,dar şi a două nivele de locuire.

Cetatea Neamţului

O vei găsi în partea de Nord-Est a judeţului Neamţ,la aproximativ 46 de kilometri de Piatra Neamţ,în apropierea oraşului Târgu Neamţ. Este unul dintre cele mai frumoase locuri cu care mulţi locuitori din Moldova se mândresc,mai ales de când a fost şi renovată.

Odată ce îi treci pragul,te simţi ca şi cum te-ai fi întors în timp. Sala de sfat şi judecată este una dintre cele mai impresionante datorită armelor de luptă expuse,a cinci străjeri în haine militare şi a unei armuri care reînvie parcă un cavaler. Şi mai interesantă este închisoarea,unde sunt prezenţi patru răufăcători ţinuţi în lanţuri. Aici erau întemniţaţi atât prizonierii militari,cât şi tâlhari de rând. Un tur al cetăţii te costă cinci lei. Pentru copii,biletul de intrare costă trei lei.

Mai multe despre ţinutul Neamţului găseşti în cartea:

7d9b39ddcb2d23606885141577fd5c76 jpg jpeg

Perimetrul pe care se află Mănăstirile Neamţ,Secu,Sihăstria,Sihla,Agapia,Văratec constituie un adevărat centru spiritual al Neamţului. Regiunea este cunoscută însă şi pentru relieful ruiniform al Ceahlăului cel plin de legende,impresionantul Lac antropic Izvorul Muntelui,cu o lungime de 35 km,spectaculoasele Chei ale Bicazului,curtea lui Ştefan cel Mare de la Piatra-Neamţ,Cetatea Neamţului.

Magazin:Adevarulshop.ro

Preţ:9,16 leiRecente

ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
Mituri despre igiena feminina  Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara  Sfaturi utile  624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti  Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg
Manichiura cu gel jpg
protejarea mediului jpg
Supa crema d e legume  Sursa foto shutterstock 152318729 jpg