CONCURS Vino în oraşul meu: Craiova

Olteancă get‑beget, după cum ne-a spus chiar în primele rânduri ale scrisorii sale, Mihaela Dumitrana ne pofteşte în faimoasa Bănie. Prin urmare, la drum, spre Craiova!
Vă invit să-mi cunoaşteţi oraşul,Craiova,inima fierbinte şi plină de exuberanţă a Olteniei. Are aproape 300.000 de locuitori şi este într-o permanentă schimbare. Aşezare veche de pe vremea romanilor (cunoscută atunci sub numele de Pelendava),Craiova mea are adânci rădăcini istorice. Aşa a devenit centru social,politic,spiritual şi cultural al regiunii. Oltenii de azi îşi iubesc tradiţiile
Farmecul aparte al oraşului este dat de împletirea fericită dintre modern şi tradiţional. Craiova păstrează cu mândrie ceva din măreţia trecutului său în arhitectura unor clădiri şi a unor case importante din oraş. Aceste edificii,păstrate şi refăcute cu o mare atenţie acordată detaliilor,sunt astăzi sediile unor importante instituţii publice sau locuinţe private.
Piaţa „Mihai Viteazul” este chiar inima plină de viaţă şi de culoare a Craiovei,acolo unde locuitorii îşi petrec timpul liber şi unde au loc cele mai importante evenimente.
Complet modernizată,astăzi este plină de zone verzi,cu gazon,flori,roci ornamentale,copaci exotici şi cu un iluminat stradal de excepţie. Tot aici se regăseşte o „salbă” de fântâni arteziene,care la lăsarea serii oferă un minunat spectacol de lumină şi de culoare,spre bucuria tuturor celor prezenţi,tineri sau vârstnici.
Străbătând la pas centrul oraşului,descoperim cu surprindere o clădire minunată,un palat impunător şi elegant.
Clădirea este din secolul al XIX-lea şi a fost construită de Constantin Mihail,unul dintre cei mai bogaţi oameni ai României acelor timpuri. Astăzi,impresionantul palat adăposteşte sediul Muzeului de Artă.
Alături se află Teatrul Naţional „Marin Sorescu”,edificiu în care generaţii de actori au făcut să vibreze sufletele a mii de spectatori. Nume ca Marin Sorescu,Amza Pellea,George Cozorici,Victor Rebengiuc,Tudor Gheorghe,Ilie Gherghe sunt oltenii nemuritori ai teatrului românesc.
Am ajuns şi la Universitatea din Craiova. Această impozantă construcţie este una dintre cele mai importante instituţii ale învăţământului universitar din România. Şi asta de peste 50 de ani! Ce mai poţi vizita?
Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru Izvoditorul de Mir” este lumina fără de care ziua ar fi prea scurtă în cetate. Craiovenii au şansa de a-şi potrivi trăirile sufletului după bătăile clopotului mare de aici şi de a-şi potoli setea,la orice ceas,de la izvorul mirului sfânt.
De aici,moaştele sfinţilor în veacuri adormiţi Nifon,Serghe,Vah şi Tatiana revarsă raze de tămăduiri asupra noastră. Păşind cu sfială în catedrala mitropolitană din Craiova,înţelegi că acesta este locul unde cu adevărat Divinitatea coboară printre oameni.
La marginea Craiovei,lăsând în urmă freamătul aglomerat al oraşului,se află Parcul „Nicolae Romanescu”,un adevărat paradis verde,în care oricine îşi poate regăsi liniştea. Agitaţia oraşului dispare ca prin farmec de cum intri în acest adevărat monument creat de natură. Parcul are o suprafaţă de peste 90 de hectare,pe care se află şi o grădină zoologică.
Frumuseţea cu care natura a împletit toate aceste elemente face din Parcul Romanescu un loc unic prin romantism şi pitoresc. Poduri de lemn arcuite peste mici cascade sclipitoare se îmbină armonios cu verdele crud al pajiştilor.
Natura pare aici netulburată,iar nouă nu ne rămâne decât să o admirăm şi să ne bucurăm de ea. Podul de piatră suspendat şi castelul ruinat sunt embleme ale unor vremuri de legendă,care ne aduc aminte de poveştile copilăriei,cu prinţese şi cavaleri.
CONCURS Vino în oraşul meu!
Oraşul natal rămâne un loc de suflet,unde te întorci cu nostalgie. Indiferent cât de departe pleci,tot el este acasă pentru tine.
Vrei să ne convingi că oraşul tău este cel mai frumos şi că merită să fie destinaţie turistică pentru vara asta? Trimite‑ne o scrisoare,însoţită de poze cu tine în oraş,pe adresa redacţiei (p. 36) sau pe e-mail pentrufemei@click.ro,cu menţiunea „Concurs:Vino în oraşul meu!" până la data de 6 august.
Poţi câştiga una din cele două excursii laRoma
Scrie-ne şi tu!
Toate cele opt poveşti publicate vor intra în runda finală pentru marele premiu în data de 13 august,când vei găsi în revistă talonul de vot.
Decupează-l,votează cea mai frumoasă poveste şi trimite-ne opţiunea ta pe adresa redacţiei. În plus,poţi vota şi pe site-ul www.clickpentrufemei.ro.Dacă votezi o poveste,poţi câştiga şi tu una dintre cele două excursii la Roma. Câştigătorii vor fi anuntaţi pe 27 august în revistă.