Curtea de Argeş, un loc de poveste

1 46249 original jpg jpeg

Cochetul orăşel din vecinătatea munţilor Făgăraş musteşte de istorie. Nici nu se putea altfel, doar a fost prima cetate de scaun a Ţării Româneşti. Dar mai presus de toate, Curtea de Argeş este un loc de pelerinaj la bisericile şi mănăstirile din vremuri de demult. Mănăstirea de legendă

Curtea de Argeş îşi datorează faima legendarei mănăstiri cu acelaşi nume. Situată la capatul unei alei cu tei bătrâni de sute de ani,Mănăstirea Curtea de Argeş este cu adevărat impunătoare. Iar legenda legată de construcţia ei îi dă un aer misterios.

Astfel,se spune că domitorul Neagoe Basarab a poruncit să se ridice un monument fără seamăn,sarcina construirii acestuia revenindu-i meşterului Manole. Acesta nu reuşea însă să ridice mănăstirea,tot ceea ce înălţa ziua surpându-se noaptea. Într-un final,cu preţul vieţii soţiei sale,Ana,zidită de vie în zidurile bisericii,a terminat edificiul.

În mănăstire există o pecete care marchează locul în care a fost zidită Ana. Tot aici se află şi moaştele Sfintei Filofteea,o fetiţă de 12 ani,ocrotitoarea argeşenilor,precum şi criptele lui Neagoe Basarab,Radu de la Afumaţi şi ale cuplurilor regale ale Romaniei,Carol I şi Elisabeta şi Ferdinand şi Maria. De la mănăstire,la fântână

În imediata vecinatate a mănăstirii,se află Fântâna lui Manole. Legenda spune că Neagoe Basarab,impresionat de frumuseţea mănăstirii,a poruncit slujitorilor să ia scările care duceau la acoperiş pentru ca meşterii să nu mai poată coborî şi să facă altă biserică atât de frumoasă.

Atunci,Manole şi-a făcut aripi din sită ca să zboare,dar s-a prăbuşit. Se spune că din locul în care a atins pământul a ieşit un izvor care reprezintă lacrimile lui Manole.

În centrul oraşului Curtea de Argeş se află Ansamblul Feudal Curtea Domnească,loc în care istoria a lăsat urme adânci. Biserica Domnească este cel mai vechi monument de artă feudală din ţară păstrat în formă originală.

Iniţial,ea avea o singură turlă,ulterior aceasta fiind încadrată de alte două mai mici. Biserica este construită după modelul bizantin al bisericilor de tip „cruce greacă înscrisă”.

Această construcţie din vremuri demult apuse păstrează pictura iniţială din secolul 14,precum şi mormintele primilor Basarabi şi a câtorva familii boiereşti.

Tot în ansamblul feudal se mai găsesc şi ruinele clădirilor ce formau Curtea Domnească din secolul 13. Din păcate,din acest patrimoniu istoric s-au mai păstrat doar temeliile.

Scoase la iveală prin săpături,în 1920,ruinele evocă perioada în care oraşul era capitala Ţării Româneşti,în vremea lui Mircea cel Bătrân.

La Pensiunea Casa Domnească,situată în centrul vechi al oraşului şi amenajatată în stil clasic,cu mobilier din lemn masiv,preţul unei camere duble cu mic dejun inclus este de 190 lei.

Foto:Florin Pîrvu



Recente

Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg