Descoperă misterele Parisului!

1 60725 original jpg jpeg

Parisul nu înseamnă doar Turnul Eiffel sau pitorescul chei al Senei. O bună parte din farmecul său e ascuns de ochii turistului grăbit. Rătăceşte cu noi pe sub pasaje boltite, pe străduţe întortocheate şi prin clădiri cu parfum uitat, pentru a afla câteva din secretele oraşului.

Cartierul general al femeilor galante

Curtizanele şi damele galante frecventau,cu precădere,bulevardul Mongaigne,numit altădată şi „Aleea Văduvelor“ – acum mărginit de buticuri de lux.  Pe strada situată nu departe de celebrul Champs Élysées,cocotele îşi aveau cartierul general. La numărul 1 era amplasată „Căsuţa roşie”,unde îşi făcea uneori de cap şi prima soţie a lui Napoleon I. Nu departe,la numărul 16,Jérôme Bonaparte,fratele mai mic al aceluiaşi împărat,îşi instalase amanta-o actriţă pe nume Rachel.

În clădirea de la nr. 28-  azi proprietatea Casei Dior-  celebra spioană Contesa di Castiglione îi cerea lui Napoleon al III-lea nu mai puţin de 1 milion de franci pentru o „noapte de vis“.

Magie şi alchimie

Una din cele mai vechi clădiri din Paris –situată pe strada Montmorency,la numărul 51 – aparţine celui ce,se zice,a descoperit piatra filozofală. Numitul Nicolas Flamel era un maestru al alchimiei şi ezoterismului. Faţada imobilului poartă iniţialele sale şi este acoperită cu chipuri de îngeri şi cu inscripţii gotice.

O altă ciudăţenie:deasupra arcadei principale a bisericii Saint-Merri se poate observa şi astăzi un demon cu sâni de femeie şi organe sexuale masculine. E Baphomet,idolul straniu căruia i se închinau cavalerii templieri. Şi pe catedrala Notre-Dame-de-Paris pot fi văzute figurine ciudate,precum cea a dragonului cu aripi de vultur.  

Graffiti şi mesaje de iubire

Zidurile Parisului sunt pline de inscripţii – de la cele vechi de două secole la graffiti de ultimă oră. În Place des Vosges,la numărul 13,trecătorii pot admira,scrijelită în piatră,o semnătură şi o dată:„1764 Nicolas“. Nu se ştie nici până-n ziua de azi cine e autorul... 

Mesaje moderne,pline de tristeţe,abundă în Place de l’Alma,deasupra tunelului unde şi-a găsit tragicul sfârşit Lady Di. Tot mesaje,dar de dragoste,sunt inscripţionate în 300 de limbi,pe un zid mare din lavă vulcanică din Place des Abesses – operă a artiştilor Frédéric Baron şi Claire Kito.  

Străzi bântuite

Se crede şi acum că fantome înfricoşătoare se strecoră pe străzile Parisului,în nopţile fără lună. Strada „Calului Verde“ („Rue du Cheval Vert”) se numeşte aşa pentru că,prin secolul al XV-lea,un postăvar se amuza să-şi picteze în verde calul şi să-i dea drumul pe caldarâm,pentru a-şi teroriza vecinul. O inscripţie consemnează şi astăzi povestea...

Scriitorul Gaston Leroux s-a inspirat dintr-un fapt real pentru a-şi scrie romanul „Fantoma de la Operă“:în 1873,a fost descoperit un schelet diform în subteranele Operei din Paris. Nimeni nu a putut identifica personajul,dar oamenii au început să fie convinşi că galeriile subpământene sunt bântuite.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg