Descoperă şapte cetăţi medievale săseşti

simeon stalpnicul png

Siebenbürgen – septum urbis, în latină – înseamnă cele mai importante oraşe fortificate de saşi, în Transilvania. Altădată faimoase centre comerciale, meşteşugăreşti şi culturale, fostele cetăţi cuceresc şi astăzi prin farmecul lor.

Braşov – întemeiat de cavalerii teutoni

Aşezarea,menţionată în documente şi sub numele de Corona,Kronstadt,Brassó, a fost întemeiată de Cavalerii Teutoni în 1211. Aurarii,ţesătorii,postăvarii au transformat oraşul într-un puternic centru meşteşugăresc. Cetatea a fost ridicată din porunca lui Sigismund de Luxemburg în anul 1395,pentru a apăra locuitorii de invaziile turcilor. Astăzi,străduţele şi clădirile din jurul Pieţii Sfatului sunt mărginite de o parte a vechilor fortificaţii. Biserica Neagră este unul din cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din ţară.

Sibiu – cea mai importantă cetate din Ardeal

Oraşul Hermannstadt,colonizat de etnici germani în secolul al XII-lea,devenea cea mai puternică fortificaţie din sudul Transilvaniei. Clădirile medievale cu arhitectură unică se desprindeau din Piaţa Mare şi Piaţa Mică,vegheate de de Turnul Sfatului. Aici,în secolul al XIX-lea,se deschidea primul muzeu de pe teritoriul României – Muzeul Brukenthal. În 2007,oraşul a fost desemnat Capitală europeană a culturii.

Bistriţa – la răscruce de drumuri

Bistriţa – Bistritz în germană –a fost apărată de colonişti veniţi din Luxemburg. Simbolul oraşului era biserica evanghelică,cu turnul său de 75 m. Aflat la răscruce de drumuri comerciale,burgul primise şi dreptul la pecete proprie:un cap de struţ încoronat,cu potcoavă de aur în cioc. Complexul „Sugălete“ – 13 clădiri ridicate pentru neguţători şi legate între ele printr-o o galerie cu 20 de bolţi-  este unic în România.

Cluj-Napoca – de la romani,la germani

Vechiul castru roman Napoca a fost transformat de saşii instalaţi aici după 1143 într-un puternic oraş,cunoscut sub numele de Klausenburg. Circa 20 de turnuri şi porţi erau întreţinute de diferitele bresle-asociaţii de meşteşugari create pentru apărarea intereselor comune. S-au păstrat Bastionul Croitorilor,Bastionul Pantofarilor,Turnul Lăcătuşilor. Dacă poposeşti în oraş,nu uita să treci pragul bisercii Sfântul Mihai – un monument de arhitectură gotică.

Mediaş – în inima Ţării Vinului

Prin truda locuitorilor săi,burgul-Mediasch,Medwesch-capăta ziduri de apărare şi mai multe turnuri:al Croitorilor,al Pietrarilor,al Trompeţilor... Biserica fortificată Sfânta Margareta era pictată minunat la interior,iar ceasul său indica fazele lunii. Cum oraşul era înconjurat de viţă-de-vie,preţul mărfurilor se stabilea în funcţie de cel al mustului.

Sebeş – Studentul şi turcii

 Localitatea,numită iniţial Malembach sau Mühlbach,adică „râul morii“,a fost fondată de colonişti germani din zona Rinului. Regele Matei Corvin poruncea,în anul 1485,completarea cetăţii şi refacerea zidurilor. Din vechea fortificaţie se mai păstrază azi Turnul Studentului – un adevărat simbol al curajului. Aici s-a baricadat un tânăr sas,vrând să apere construcţia de armata otomană.

Sighişoara – monument UNESCO

Cetatea Sighişoarei -Castrum Sex,Saxoburgum,Schäßurg-este una dintre puţinele cetăţi medievale locuite ale Europei şi cel mai vizitat obiectiv din România. Burgul a fost fondat de coloniştii germani din zona Rinului de nord,chemaţi să apere regiunea de atacurile tătarilor. Din vechea fortificaţie medievală se mai păstrează astăzi 9 turnuri şi 3 bastioane. Turnul cu Ceas este cel mai înalt,iar mecanismul său este cel mai cunoscut din Transilvania. Casa cu Cerb,Casa Veneţiană,Scara acoperită şi Biserica din Deal sunt astăzi monumente de arhitectură incluse în patrimoniul UNESCO.