Descoperă spectacolul peşterilor
Sunt peste 12.000 de peşteri în România. Farmecul locurilor ascunse sub pământ continuă să ne fascineze şi ne face să le vizităm.
Peşterile te atrag cu farmecul trecutului,cu doza de necunoscut care te-aşteaptă acolo la fiecare pas,cu poveştile spuse de ghizi,cu aerul şi mirosul lor de subteran. Când te hotărăşti să vizitezi o peşteră,este ca şi cum ai porni într-o aventură. Or,în România sunt mii şi mii de astfel de locuri.
Unele nu sunt accesibile publicului,altele îşi aşteaptă de ani şi ani vizitatorii. Cu un aparat de fotografiat,cu un pic de curaj şi prea puţine cheltuieli,poţi porni în orice weekend într-o expediţie de amator! Te vei întoarce cu un bagaj de senzaţii! Apuseni sau Dobrogea?
În Apuseni,cele mai vizitate peşteri!
Cunoscute peşteri ale Apusenilor,Urşilor şi Scărişoara trec drept cele mai căutate obiective turistice ale zonei. Mai ales Peştera Urşilor,descoperită în 1975,în judeţul Bihor,lângă comuna Pietroasa.
Legenda spune că,în urmă cu 15.000 de ani,locul a servit ca adăpost pentru urşi. Numeroase fosile de urşi de cavernă au fost descoperite în acest spaţiu,cu o lungime de peste 1.500 m,în care galeriile se întind pe două niveluri.
Dintre acestea,doar galeria superioară,cu o lungime de 488 m,poate fi vizitată de turişti. Dacă ajungi în Apuseni într-o zi caniculară,ce plăcut trebuie să fie să vizitezi Scărişoara,una dintre cele mai mari peşteri de gheaţă de la noi!
Are 105 metri adâncime şi 720 m lungime şi se află la o altitudine de 1.165 de metri deasupra nivelului mării,accesul făcându-se pe o scară metalică,la capătul căreia te aşteaptă Sala Mare,singura accesibilă turiştilor. Sala Biserica,în care sunt peste 100 de stalagmite,şi celelalte săli sunt doar pentru speologi. Aici temperatura e cel mult 1 grad Celsius,vara.
În Peştera Scărişoara este,cel mult,1 grad Celsius,vara
Poveşti misterioase şi lilieci,în Dobrogea
Se spune că Dobrogea este un ţinut plin de farmec. Or asta-i cât se poate de adevărat,atunci când vorbim despre peşterile locului. De departe,Limanu e preferata turiştilor. Aflată la 5 km de Mangalia,cu o lungime de 3.200 m,este deschisă vizitatorilor de pe la începutul anilor 1900.
Poveştile misterioase sunt atracţia locului;se spune că ar aparţine unei galerii subterane vaste,care trecând prin Bulgaria,ar ajunge până în Turcia. Localnicii au denumit-o „Peştera comorilor” creând legenda că aici ar fi ceva din aurul dacilor.
Cert e că se găseşte aici o faună bogată,chiar şi câteva colonii de lilieci. Dar dacă porneşti în căutarea liliecilor,ei au peştera lor,a Liliecilor,numită şi „Gura Dobrogei”. E o formaţiune calcaroasă,lângă comuna Târguşor.
Prin galeriile lungi de 480 de metri,trăiesc lilieci şi alte vieţuitoare. Vedeta locului e liliacul cu mustăţi. Nu e cea mai frumoasă peşteră,dar e una dintre preferatele celor cu spirit de aventură. Tu ce alegi?
Peştera Limanu este încărcată de mister