Destinaţii colorate din lume. Pe listă, Sighişoara, cu case colorate, cândva locuite de personalităţi române şi germane

1 sighisoara shutterstock 530937571 jpg jpeg

Descoperă cele mai pitoreşti orăşele, în care griurile sunt puse pe fugă de casele vesele, vopsite în nuanţe vibrante.

Legenda spune că vestitele oraşe litorale cu case colorate au fost, la origine, sate pescăreşti. Întrucât dimineaţa devreme, dar şi seara, după lăsarea întunericului, ceaţa îi deruta pe pescari şi-i făcea să bâjbâie căutându-şi casa, pentru a evita situaţia în care un bărbat ar fi putut intra peste soţia altuia, şi-au vopsit casele în culori vii şi cât mai diferite. Iată ce peisaj arhitectonic inedit a dat naştere această practică seculară.

Burano, Italia

După Murano, cea de-a doua insulă a lagunei veneţiene, aflată la 40 de minute distanţă de Oraşul Îndrăgostiţilor, este poate unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute sate pescăreşti multicolore. Oriunde te uiţi, vezi case zugrăvite în albastru, roz, verde, mov, galben şi câte alte nuanţe îţi mai poţi imagina. Ca şi altădată, pescuitul rămâne una dintre principalele ocupaţii, pe lângă meşteşugul brodatului, căruia localnicii i-au închinat şi un muzeu (Museo del Merletto), deschis zilnic, mai puţin marţea. Dacă nimereşti acolo într-o zi de miercuri, vei putea da o raită şi prin târgul săptămânal de produse, unde musai trebuie să guşti „bussolai buranei“, prăjiturelele cu unt specifice zonei. Nu pleca fără să vezi şi clopotniţa anticei Chiesa di San Martino, ce datează din secolul al XVII-lea.

Groningen, Olanda

Odată unul dintre cele mai puternice oraşe olandeze, mare nod comercial prin secolul al XIII-lea şi important centru universitar din 1600, Groningen este astăzi capitala provinciei din nordul Olandei. Ca multe alte oraşe olandeze, acesta a fost devastat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar multe din clădirile sale iconice au rămas neatinse. Astăzi, combinaţia dintre arhitectura istorică, muzeele captivante, cultura şi viaţa de noapte fac din acest oraş un loc fantastic de vizitat.

Cape Town, Africa de Sud

Cultura africană impresionează mereu prin coloritul său puternic, pe care îl regăsim şi pe faţadele cartierului Bo-Kaap din Cape Town. Căsuţele intens colorate, ce atrag tot mai mulţi turişti dornici de fotografii instagramabile, au aparţinut, iniţial, sclavilor eliberaţi de compania comercială olandeză deschisă în Indiile de Est, prin secolele al XVII-lea – al XVIII-lea. Merită să vizitezi Moscheea Auwal, datând din anii 1790, tunul Noon Gun, care trage o salvă în fiecare zi la prânz, şi Muzeul Bo-Kaap, cu exponate ce evocă realizările imigranţilor musulmani. Iar masa o poţi lua într-unul dintre modestele restaurante ce servesc curry, preparate rotisate şi alte feluri de mâncare specifice zonei Cape Malay.

Nassau, Bahamas

Ca întreaga zonă caraibeană, arhipelagul de 700 de insule palpită de arome şi culori. Dincolo de plajele cu nisip alb, apele azurii şi recifele de corali, faleza capitalei Nassau (de pe insula New Providence) e ca un uriaş confetti, graţie clădirilor ce combină exotismul tropical cu farmecul colonial britanic. Dacă stabilimentul Parlamentului este pictat în roz, la fel de îndrăzneţ sunt colorate şi celelalte edificii vechi, în stil georgian. Printre ele, şi casa Graycliff, a foştilor duci de Windsor, care găzduieşte astăzi un hotel, un atelier de ciocolată, o fabrică de trabucuri şi o pivniţă cu vinuri rare. Odată ajunşi acolo, turiştii sunt îndemnaţi să deguste şi romul de la distileria John Watling şi să cumpere, din vechea piaţă Straw Market, pălării, covoraşe şi coşuri confecţionare din frunze de palmier şi sisal, precum şi sculpturi, ţesături colorate şi alte suveniruri, manufacturate în special de către femei.

Buenos Aires, Argentina

Oraşul tangoului şi al sentimentelor de coloratură puternică nu avea cum să fie unul tern, cu atmosferă fadă şi clădiri gri. Aşa că, pe lângă frumoasele case cu arhitectură colonială, cu coloane de marmură şi fresce de inspiraţie europeană, şi-a făcut loc un cartier original şi plin de viaţă. Aflat pe locul fostului port în care ajungeau mai ales imigranţi genovezi, cartierul La Boca se distinge prin casele ridicate din panouri de lemn, vopsite în culori tari. Cea mai cunoscută stradă este Caminito, cu numeroase restaurante, baruri, ateliere de pictură şi cluburi de tango. Tot în La Boca se găseşte şi stadionul faimoasei echipe de fotbal Boca Juniors, cunoscut sub numele de La Bombonera, inaugurat în 1940.

Sighişoara, România

Renumit pentru clădirile sale medievale păstrate intacte, vechea cetate din inima Transilvaniei are şi astăzi aerul unei urbe nemţeşti ca Rothenburg sau Nürnberg, graţie foştilor colonişti germani aduşi aici pentru a păzi vechile frontiere ale regatului maghiar. Casele în culorile pastelate, care azi atrag privirile vizitatorilor mai ales prin arhitectură şi diversitate, au fost locuite cândva de mari personalităţi române şi germane şi, pe parcurs, au fost transformate în unităţi meşteşugăreşti şi comerciale. Aşezarea este dominată de cetatea fortificată, cu întăriri, pasaje secrete şi turnul cu ceas, în care se desfăşoară anual festivalul „Sighişoara Medievală“, cu spectacole, demonstraţii şi o paradă a costumelor medievale.

Alte destinaţii:

Procida, Italia

Cinque Terre, Italia

Amsterdam, Olanda

Copenhaga

San Francisco, SUA

Neal's Yard, Covent Garden, Londra

Costa Nova, Portugalia

Bosa, Sardinia

Kinsale, County Cork, Ireland

Georgetown, Penang, Malaezia

Wroclaw, Polonia

Parga, Grecia

Lisabona, Portugalia

La Paz, Bolivia

Colmar, Alsacia, Franţa

Bogota

Guadalajara, Mexic

Salvador, Brazilia

Balat, Istanbul, Turcia

@shutterstock