FOTO. Cele mai neobişnuite plaje din lume
În timp ce multe dintre noi visează la nisipul de culoarea grâului şi la apa limpede a mării, există plaje mai neobişnuite, unde avioanele aterizează chiar desupra turiştilor aflaţi pe ţărm. Aceste locuri sunt dovada vie că Mama Natură este mereu surprinzătoare...
Neobişnuita plajă cu nisip roz
Peisaj desprins parcă dintr-un basm,ţărmul roz din insula Harbour,Bahamas,se întinde pe o distanţă de aproximativ 3 kilometri lungime şi 2,5 kilometri lăţime. Culoarea roz a granulelor fine este dată de particulele minuscule de corali amestecate cu nisipul alb.
Bile de bowling,pe o plajă din California
Acest ţărm este neobişnuit deorece conţine rocil sferice şi netede,care seamănă cu bilele de bowling. Plaja este în întregime acoperită de aceste formaţiuni geologice,care au luat naştere în urma eroziunii rocilor sedimentare,cu mii de ani în urmă. Pietrele se văd cel mai bine la reflux (retragere periodică a apei mărilor şi a oceanelor datorită atracţiei Lunii şi a Soarelui) şi sunt grupate ca şi cum ar fi fost plasate acolo de mâna omului.
Plaja sub formă de pod de roci vulcanice
Există mai multe legende create în jurul acestei minuni a naturii,care se află în Irlanda de Nord. Una dintre ele spune că gigantul Finn MacCool a creat aceste structuri de roci hexagonale şi le-a întins de-a lungul ţărmului sub forma unui pod în încercarea de a ajunge la femeia iubită,care se afla în Scoţia. Oamenii de ştiinţă susţin însă că acestea s-au format în urma erupţiile vulcanice,acum mai bine de 60 de milioane de ani.
Plaja catedralelor din Spania
Numită în limba spaniolă Playa de Las Catedrales,acest tărâm de vis este situat în provincia Lugo (Galicia),la aproximativ 10 kilometri de oraşul Ribadeo. A fost numită plaja catedralelor datorită formaţiunilor sale geologice care amintesc de contraforturile specifice acestor lăcaşuri de cult. Valurile Mării Cantabrice şi vântul au sculptat în stânci peşteri şi arcade de peste treizeci de metri înălţime,care pot fi admirate în toată splendoarea lor la reflux.
Izvoare geotermale,pe o plajă din Noua Zeelandă
Este o binecunoscută atracţie turistă,care se află pe coasta de est a Peninsulei Coromandel. Numele său provine de la izvoarele subterane termale de sub nisip. Pentru a se bucura de apa fierbinte,ce poate să atingă temperatura maximă de 64 de grade Celsius,turiştii trebuie să-şi sape propriul bazin în nisip.
Locul unde avioanele aterizează pe nisip
De ce este acest ţărm ieşit din comun? Pentru că avioanele aterizează chiar pe această porţiune de teren. Plaja Maho este situată în nord-estul insulei Sfântul Martin din Caraibe. Aeronavele trebuie să aterizeze atât de aproape de plajă deoarece pista măsoară doar 2.300 de metri lungime. Pentru ca avionul să revină la sol cât mai lin,este adus foarte aproape de capătul pistei,la circa 10 metri altitudine,zborul terminându-se,practic,deasupra turiştilor aflaţi pe plajă.
Ţărmul cu nisip alb
Dintre toate plajele frumoase de pe coasta Australiei,doar ţărmul Hyams a intrat în Cartea Recordurilor,graţie ţărmului de un alb imaculat,format din firişoare de nisip din cuarţ. Apa cristalină şi pădurile care înconjoară plaja fac din acest ţinut unul de vis,vizitat de mii de turişti în fiecare an.
Plaja strălucitoare din Maldive
Pe lângă nisipul fin şi apa de culoarea turcoazului,plaja din Insula Vaadhoo,Maldive,a devenit faimoasă datorită fitoplanctonilor care luminează oceanul pe timp de noapte. Aceştia emit lumină pentru o perioadă lungă de timp,când valurile se sparg la mal sau la contactul cu apa.
Ştiai că...
...în India este o plajă unde apa se retrage 5 kilometri în larg,lăsând la vedere un mal nou?
...Scala dei Turchi,care înseamnă „Scara turcilor“,este o plajă formată pe stânci în Sicilia,Italia? Bucăţile mari de piatră au luat forma unor valuri,iar cei care vin aici le folosesc pe post de şezlonguri.