FOTO Oraşul-fantomă din Tenerife. Colonia de leproşi care nu a mai fost terminată

7 shutterstock 1732009774 jpg jpeg

Tenerife este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Europa. Plaje superbe, hoteluri luxoase, peisaje exotice, toate acestea atrag turişii ca un magnet. Pe insulă se află însă şi un oraş-fantomă, construit pentru leproşi, înainte de finalul celui de-al doilea Război Modial.

Abades este o localitate situată pe coasta de sud-est a insulei Tenerife, cea mai mare dintre Insulele Canare din Spania. În 1943, aici a fost construită staţiunea Sanatorio de Abona, un complex destinat carantinării bolnavilor de lepră.

După războiul civil spaniol din anii 1930, au existat în jur de 200 de cazuri de lepră pe Tenerife, un număr mare raportat la populaţia insulei. Astfel, autorităţile au decis să construiască un mic orăşel pentru a preveni răspândirea bolii, ciuma fiind extrem de contagioasă. Aici urmau să fie izolaţi bolnavii de lepră. Proiectat de arhitectul spaniol José Enrique Marrero Regalado, orăşelul urma să aibă 40 de clădiri, inclusiv o biserică, un spital, un crematoriu şi blocuri de locuinţe.

Scopul era ca bolnavii să rămână izolaţi. atâta timp cât nu exista un tratament pentru ciumă. În plus, se credea că briza mării va ajuta la menţinerea bacteriilor la distanţă.

De ce a fost abandonat oraşul

Cu toate acestea, în 1945, înainte ca oraşul să fie finalizat, a fost descoperit un tratament eficient pentru lepră. În anii 1960, aici a fost o tabără militară şi au existat planuri de a-l transforma într-o staţiune de vacanţă, după ce un dezvoltator italian a cumpărat terenul. Însă acesta nu a obţinut autorizaţiile de construcţie, aşa că a abandonat proiectul.

Cu toate că, de-a lungul anilor, aici s-au desfăşurat raliuri sau festivaluri, în timp, locul s-a transformat într-un oraş-fantomă, părăsit. 

Astăzi, Sanatorio de Abona este doar o atracţie turistică pentru persoanele aventuroase.

FOTO ShutterstockRecente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg