Hai la Sărbătoarea Castanelor!
Care alegorice decorate cu castane, defilări pe muzică de fanfară şi concerte de muzică populară şi uşoară – iată ce poţi găsi timp de trei zile la Festivalul Castanelor din Baia Mare.
Pentru băimăreni,sfârşitul lui septembrie este plin de voie bună. An de an,timp de trei zile,în inima Maramureşului are loc cea mai mare festivitate din ţară dedicată castanelor,stropită din belşug cu muzică bună şi cu mâncare tradiţională.
Anul acesta,Castaniada are loc între 25 şi 27 septembrie,trei zile în care turiştii pot urmări defilări de majorete,concerte şi focuri de artificii,toate în mirosul apetisant al castanelor coapte.
Nu-i festival fără nuntă!
Ca în fiecare an,majoretele şi carele alegorice pornesc în prima zi de festival înspre locul unde va avea loc toată petrecerea:Câmpul Tineretului din centrul vechi.
Parada colorată dă astfel startul celor trei zile de voie bună. Pe lângă concertele în aer liber,turiştii mai pot vizita şi expoziţia de aranjamente florale şi de grădini în miniatură din cadrul Muzeului de Etnografie.
Iar cei care vor să se convingă de puterea dragostei la vârsta a treia pot „juca” la nunta de aur organizată de Primărie.
Aşa,orice persoană dornică să‑şi reînnoiască jurămintele după jumătate de secol o poate face... nesilită de nimeni. Până anul viitor,voie bună şi un piure de castane reuşit!
De ce un festival în inima Maramureşului?
Baia Mare este cel mai nordic punct de pe glob unde se pot găsi castane comestibile. Zona este cunoscută pentru castanii de pe dealurile Tăuţii de Sus,vechi de 500 de ani şi cu o înălţime de peste 20 de metri.
Ce poţi vizita în Baia Mare
Turnul Ştefan. Cu o înălţime de peste 40 de metri,turnul a servit în trecut pentru supravegherea oraşului. Acum,la peste 500 de ani de la construirea lui,turnul nu mai are o utilitate,fiind un simbol al oraşului Baia Mare.
Casa „Iancu de Hunedoara” reprezintă o parte a fostului castel medieval. În prezent,aici se organizează expoziţii.
Biserica de lemn este ridicată în stil vechi maramureşean. În prezent face parte din Muzeul etnografic din Baia Mare.