Hoinar pe drumul vinului

1 47662 original jpg jpeg

Nu ai un plan pentru o minivacanţă de toamnă? Ce-ar fi să vizitezi câteva crame aşezate în locuri pitoreşti?

În ţările cu tradiţie în producţia vinului,turismul viticol nu este un lucru curios. Mai nou,şi la noi poţi găsi astfel de trasee dacă studiezi bine oferta agenţiilor de turism. Dar poţi porni şi „de capul tău” prin zonele pline de podgorii. Noi îţi oferim doar câteva idei.

Înapoi în timp,pe Valea Târnavelor

Vinuri parfumate,peisaje încântătoare şi relaxare totală. Aşa ar suna o invitaţie pe celebra Vale a Târnavelor. Podgoriile se găsesc la 10 km de Blaj,în judeţul Alba. Viile de aici sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor,iar legenda spune că Decebal ar fi dat ordin să fie incendiate.

Tradiţia însă nu a murit,iar popoarele germanice care au colonizat aceste locuri au adus cu ele soiuri de viţă nobilă.

Strugurii sunt dulci,iar vinul de aici poartă numele Jidvei de mai bine de 50 de ani. Nu rata o vizită nici la Cetatea de Baltă.

Localitatea se află la 20 km de Blaj,pe Târnava Mică,şi adăposteşte castelul Bethlen Haller. Construit în 1614,a aparţinut unor familii de nobili maghiari şi are o pivniţă plină cu vinuri de soi.

La Recaş afli cum se face vinul

Tot Banatu-i „fruncea” şi când vine vorba de promovarea vinului. Programul de la Cramele Recaş,din Timiş,include o vizită pe plantaţia de viţă de vie,în complexul de vinificaţie şi în beciurile unde este depozitat vinul.

Tot aici afli cum se face vinul,cum se înnobilează şi cum se păstrează. Partea cu adevărat interesantă urmează:aici ai parte de o degustare de vinuri ca la carte. Fii totuşi pregătită,căci pentru aceste vizite se percepe o taxă,modică însă.

Azuga şi tradiţia vinului spumant

Preferi vinul spumant? Atunci trebuie să ajungi la Azuga,în Prahova. Ridicate în 1892,Pivniţele Rhein au fost furnizor al Curţii Regale a României. Este şi locul cel mai vechi din ţară unde se produce fără întrerupere vinul spumant după metoda tradiţională.

Dacă vizitezi acest loc,ai parte de o sesiune de degustare de neuitat. Programul include şi vizita pivniţelor,dar şi prezentarea tehnologiilor de vinificaţie. Peste noapte te poţi caza în Pensiunea Rhein,unde camerele poartă nume de soiuri de struguri.

Craiova,marea câştigătoare

Concursul „Vino în oraşul meu!” a luat sfârşit. Din sutele de mailuri şi de scrisori primite de la voi în cele opt săptămâni de concurs,am văzut o Românie frumoasă,cu oraşe unul şi unul. Voturile voastre au decis marele câştigător:Mihaela Dumitrana,cu 594 de voturi. Din partea votanţilor,sorţii au ales-o pe Anca Ioana Grigorescu,din Câmpulung. Câştigătoarele vor pleca la Roma pentru 4 zile împreună cu o persoană dragă lor.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg