Încheie vacanţa cu o călătorie pe tărâmurile regale de la Balcic, pe urmele Reginei Maria

1 balcic shutterstock 1712675767 jpg jpeg

Fie că îţi petreci concediul pe litoralul bulgăresc, fie că vrei să fugi măcar o zi departe de casă şi vrei să te simţi ca în vacanţă, o zi la Balcic înseamnă atât o călătorie în istorie, cât şi relaxarea orelor la plajă.

La doar patru ore de Bucureşti se află un castel care pare rupt dintr-un basm. Înconjurat de grădini pline de flori înmiresmate, cu peisaje care îţi taie respiraţia şi mereu vegheat de Marea Neagră, castelul de la Balcic este un loc pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată şi în care îţi vei dori să revii.

Refugiul Reginei Maria

Povestea castelului începe în 1924, pe când Cadrilaterul făcea parte din România Mare. Se spune că Regina Maria a fost atât de fermecată de acest loc, încât a hotărât că acesta va fi locul ei de suflet şi a început, în anul următor, construcţia castelului, care a durat 11 ani. Cei care s-au ocupat de lucrări au fost arhitecţii Augustino şi Amerigo, care au mizat pe stilul meditareean, iar pentru minaret – situat în spatele castelului şi folosit ca punct de observaţie – au ales stilul oriental. A fost şi dorinţa Reginei, care voia să-şi arate deschiderea către toate culturile. Se spune că localnicii o iubeau atât de mult pe Regina Maria, încât au numit-o „Sultana‟. „Cuibul liniştit‟, aşa cum mai este denumit castelul, format din 14 camere, două terase şi un balcon, a fost decorat cât mai simplu, pereţii fiind văruiţi în alb, iar uşile erau din lemn masiv sculptat. Pe lângă reşedinţa sa, Regina Maria a construit câte o vilă pentru toţi copiii ei. În apropiere de „Cuibul liniştit‟ se află un tron de piatră, pe care Regina obişnuia să stea ore întregi dimineaţa, admirând marea ale cărei valuri să spărgeau în acea vreme chiar în zidurile castelului. Între timp, faleza a fost extinsă, acum existând o plajă, precum şi o zonă de promenadă.

6 promo nr 14 jpg jpeg

Invitaţie în Crama Regală

Un loc pe care nu trebuie să-l ratezi în timpul plimbării este Crama Castelului, unde poţi degusta vinuri cu parfum local. Şi nu sunt orice fel de vinuri! Ai de ales între vin de migdale, de smochine, de trandafiri, de afine şi, specialitatea, rachiu de pepene. Cu fiecare sortiment testat îţi va fi mai greu să-ţi alegi preferatul. Anna Koleva este cea care a readus la viaţă Vila „Prinţul Nikolai‟ şi a deschis aici o cramă modestă, aşteptându-i pe cei dornici să afle povestea vinurilor sale, chiar şi într-o română mai exotică.

La Balcic poţi ajunge cu maşina personală sau poţi alege o excursie de o zi, cum sunt cele propuse de Hello Holidays! Mai multe detalii şi alte opţiuni de vacanţe aici.

Grădinile, un colţ de rai

Ceea ce impresionează la Castelul din Balcic nu sunt clădirile, ci grădinile splendide care îl înconjoară. Poţi să petreci ore întregi în acestea şi tot nu vei dori să mai pleci, deoarece vei vedea că a mai rămas un colţişor nedescoperit. Cel care s-a ocupat de amenajarea lor a fost peisagistul Jules Jannin, cel care a lucrat şi pentru Ţarul Nicolae al II-lea. Regina Maria iubea florile şi a reuşit să planteze în cele 12 grădini nu mai puţin de 3.000 de specii de plante. Vizitând aceste locuri, te vei bucura de flori multicolore şi vei păşi pe piatră adusă din Creta sau din Maroc, fiecare din grădini având o anumită temă. Pe lângă plante, pe domeniul castelului vei găsi şi o cascadă artificială, dar şi mici râuri care dau locului un farmec aparte. În apropierea cascadei se află „Puntea suspinelor‟. Se spune că dacă cel care ajunge pentru prima dată la castel îşi pune o dorinţă şi traversează puntea cu ochii închişi, atunci aceasta i se va îndeplini. Chiar şi iarna castelul merită a fi vizitat, serele de aici adăpostesc numeroase soiuri de cactuşi, unii dintre ei atât de înalţi, încât ai impresia că ai păşit pe un alt tărâm.

Ultima dorinţă a Reginei Maria

„Într-o plimbare prin Dobrogea, m-am apropiat deodată de o limbă de pământ lângă mare, care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: am avut ca o simţire că locul acesta mă aştepta dintotdeauna pe mine, ori trăisem totdeauna în aşteptarea lui“, spunea Regina Maria despre Balcic. A iubit atât de mult acest loc, încât a dorit ca, după moartea ei, inima să se odihnească în capela Stella Maris, de pe domeniu. Însă, după pierderea Cadrilaterului, inima a fost adusă în ţară, iar în prezent se află la castelul Pelişor.

Bine de ştiut!

Intrarea la castel este de 6 leva, aproximativ 15 lei, iar la Grădina Botanică, 8 leva, până în 20 de lei.

La Balcic poţi ajunge cu maşina personală sau poţi alege o excursie de o zi, cum sunt cele propuse de Hello Holidays! Mai multe detalii şi alte opţiuni de vacanţe