Înşelătorii de care să te fereşti ca turist. Ce planuri ale escrocilor poţi dejuca doar dacă eşti atent
Când eşti turist sau când pur şi simplu te afli în timpul tău liber, în weekend, devii, fără să vrei, neatent şi periculos de curios. Relaxarea tipică unei pauze, mai ales după o perioadă stresantă, te poate costa mai mult decât cele necesare confortului şi te predispune la tot soiul de escrocherii.
Ori de câte ori te relaxezi, ieşi la o plimbare sau călătoreşti de plăcere, dai dovadă de puţină ignoranţă. Parcă te simţi imun la tot ce-ţi poate strica ziua liberă. Cobori din mijloacele de transport gata să cunoşti o nouă cultură, crezând că toate sunt adaptate special pentru confortul tău. Tocmai această atitudine te face vulnerabil. Hoţii de buzunare te văd ca pe o afacere bună, de aceea n-ar fi rău să te pui în temă în ceea ce priveşte metodele abordate de aceştia pentru a-ţi băga mâna adânc în buzunar, chiar cu consimţământul tău. Ar trebui să ştii că nu e indicat să ai încredere în străinii care te abordează aparent întâmplător. Dacă intenţionezi să mergi într-o vacanţă, ai grijă să nu devii o pradă uşoară şi să eviţi capcanele în care pică de obicei alţi turişti neştiutori!
O fotografie de 10 dolari
O înşelătorie tipică pentru Times Square sau Las Vegas este aceea în care hoţii se costumează în personaje animate sau celebrităţi. Un personaj prietenos şi jovial abordează turiştii, interacţionează cu ei şi-i îndeamnă să facă fotografii cu el. Ei îl îmbrăţişează şi se fotografiază, apoi li se cere să plătească 10 dolari. Poate să nu pară mult pentru unii, dar, în locul unei fotografii cu un oarecare care poartă un costum nu tocmai reuşit, mai bine foloseşti banii pentru a intra la un muzeu.
Bunul samaritean
Un localnic se oferă să te ajute să foloseşti bancomatul setat pe limba locală? Sigur nu are intenţii bune. Nu-i permite să rămână lângă tine pe tot parcursul tranzacţiei. Este posibil să reţină numărul PIN, să intenţioneze să-ţi sustragă cardul sau banii. Oricine este prea prietenos şi oferă ajutor fără să i se solicite ar trebui să-ţi trezească suspiciuni. Când eşti turist, eşti la cheremul oamenilor care locuiesc în locul unde mergi, iar unii dintre ei pot fi escroci profesionişti. În plus, ar fi ideal să eviţi bancomatele în general.
Trucul cu inelul sau petiţia
Peste tot sunt hoţi de buzunare. Unii spun că Parisul ar fi cunoscut pentru ei. În 2015, oficialităţile pariziene au reuşit să prindă un grup de hoţi de buzunare care funcţiona în apropierea Turnului Eiffel. Reuşeau să sustragă chiar şi 4.000 de euro pe zi. Metoda devenită clasică era cea a inelului şi era practicată des în cazul turiştilor. Un hoţ abordează un turist: „Acesta este inelul tău?‟. În timp ce se uită la inel, un alt hoţ îi fură un obiect de valoare sau îl buzunăreşte. O altă metodă este aceea ca un hoţ să ofere unui turist o petiţie pentru a o semna în timp ce un altul îl jefuieşte.
Citeşte şi:
Staruri luate în vizor de hoţi. Ce li s-a sustras şi prin ce momente de groază au trecut
Ponturi să-ţi protejezi locuinţa de hoţi. Când au loc cele mai multe spargeri?
Apelul de la recepţia hotelului
În cazul în care primeşti un apel telefonic de la recepţia hotelului în care eşti cazat pentru a confirma informaţii legate de cardul de credit, deoarece există o problemă la procesarea a plăţii, închide. Se întâmplă foarte rar ca recepţia să-ţi telefoneze după ce te-ai cazat.
FOTO: Shutterstock