Misterele bisericii fortificate de la Cisnădie

1 66799 original jpg jpeg

Pe partea de vest a bisericii-cetate se află Turnul cu Ceas. Poate mai puţin celebru decât cel de la Sighişoara, cel de la Cisnădie este primul turn cu ceas din Transilvania (şi din România), ridicat la 1425.

Însă fascinaţia pentru acest turn are un cu totul alt motiv:„Poate observaţi pe perete,din vârf până jos,un fir cu o formă ciudată. Acesta este primul paratrăznet de la sud-est de Viena – 1795 – şi are o legendă extraordinară,care are legătură şi cu comoara noastră.”

Micul oraş cu alură de vechi sat săsesc din apropierea Sibiului are parte de cei mai simpatici ghizi:copiii şi adolescenţii din localitate. Ei au fost instruiţi,în cadrul unui program special,să poată să facă faţă unei asemenea provocări,să prezinte turistului – român,dar şi,în cazul multora dintre aceşti ghizi sui-generis,turistului străin – locurile cele mai interesante din oraş. Unul dintre aceste locuri,fireşte,este biserica fortificată,ridicată în veacuriel XII-XIII.

Pentru un ceas,ghidul nostru prin labirintul cu legende şi istorii adevărate a fost Daniela Mariş,elevă la liceul din localitate – una dintre cele mai silitoare eleve,capabilă să reprezinte oraşul şi în competiţiile şcolare (cum a făcut-o de nenumărate ori),ca şi dinaintea călătorului avid să afle lucruri noi...

(...)

„După cum aţi putut observa,biserica fortificată din Cisnădie seamănă destul de mult cu cea din Prejmer,este una dintre cele mai bine prezervate biserici-cetate din Transilvania. Zidul de apărare fiind foarte bine conservat lasă să se vadă bolţile – la Prejmer erau deja construite locuinţe pe partea interioară a zidului de apărare,iar aici,deasupra acestor bolţi se aflau mici case de lemn care aveau rolul de a depozita grânele,în caz de atac,pentru că dincoace de ziduri se refugia toată comunitatea,tot satul. Strategia era ca în biserică să fie adăpostiţi copiii,femeile şi vârstnicii,iar bărbaţii luptau,pe zidul de apărare. Există şi aici,la Cisnădie,ca şi în alte biserici-cetate un „turn al slăninei”,unde fiecare familie din sat îşi depozita slănina şi,bineînţeles,existau şi nişte reguli foarte interesante:în acea încăpere se intra numai duminica,numai capul familiei venea,tăia din slănină o bucată cât credea că îi va fi de ajuns în săptămâna următoare şi,ca să fie sigur că nimeni nu va fura,aplica o ştampilă pe locul unde a tăiat ca să aibă dovada."

Ce e particular pentru biserica fortificată de la Cisnădie este existenţa a două ziduri de apărare, nu a unuia singur. Daniela ne roagă să ne oprim, ocolul pe care îl dăm bisericii, pentru a ne atrage atenţia asupra unui amănunt:

.................

Află mai multe detalii pe ANTENA SATELOR



Recente

3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate  Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg