Misterele Palatului Regal de pe Calea Victoriei

Dacă te plimbi pe Calea Victoriei din Capitală ajungi, invariabil, la clădirea cu arhitectură sobră, care găzduieşte la ora actuală Muzeul Naţional de Artă al României, cunoscută altădată drept Palatul Regal. Află câte ceva din istoria acestui edificiu!
Cea mai frumoasă casă din Bucureşti
La sfârşitul secolului al XVIII-lea,numitul Voicu Fiştu şi-a donat prin testament casa mănăstirii Kreţulescu,cu care era vecin. Era în locul unde se termina oraşul. Clădirea şi-a schimbat proprietarul de mai multe ori. Mulţi ani mai târziu,voievodul Alexandru Ghica a transformat-o în Casă Domnească,adică în propria reşedinţă. Şi vodă Alexandru Cuza a locuit acolo.
O nouă reşedinţă domnească
Venit la putere în locul lui Cuza în 1866,regele Carol I a decis să modifice clădirea. Aşa a început construcţia noului Palat Regal,proiectat de arhitectul Paul Gottereau. Regele Carol al II-lea a refăcut şi a mărit edificiul,după planurile arhitecţilor N.N. Nenciulescu şi Karl Liman. Ridicat pe cinci niveluri,în stil neoclasic,noul palat avea săli în stiluri arhitectonice variate.
Lovituri de Palat
Clădirea a fost bombardată în al doilea război mondial,iar în ea a fost arestat mareşalul Ion Antonescu,la 23 august 1944,din ordinul Regelui Mihai. Acesta avea să fie silit să abice tot în Palat. După venirea comuniştilor la putere,palatul a fost transformat în muzeu de artă. Statuia lui Carol I din Piaţa Palatului Regal a fost distrusă. Zona a fost rebotezată „Piaţa Palatului Republicii”. În 1968,din această piaţă Nicolae Ceauşescu a condamnat invazia Cehoslovaciei de către sovietici,iar 31 de ani mai târziu,soţii Ceauşescu au fugit cu elicopterul de pe Comitetul Central al PCR,aflat vizavi de fosta reşedinţă domnească. La Revoluţie,peste o mie de lucrări de artă au fost distruse sau au suferit stricăciuni,iar palatul a fost parţial avariat.
Citeşte şi:
Video:România misterioasă. Babele de la Ulmet – pietrele de legendă din Ţara Buzăului
Descoperă povestea satului-muzeu Ciocăneşti!