Obiceiuri de Anul Nou în Bucovina

simeon stalpnicul png

Bucovina este zona în care tradiţiile de Anul Nou încă se mai păstrează. Oamenii de toate vârstele se pregătesc să meargă cu pluguşorul din casă în casă pentru a le ura de Anul Nou, dorindu-le un prosper nou an sau ” La mulţi ani!".

Pe 1 ianuarie,copiii aruncă seminţe de grâu peste pragul vecinilor,urându-le prosperitate şi semănare bună. În săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou,în toate satele cetele de flăcăi se pregătesc pentru urat,un sistem complex de datini şi obiceiuri. În timpul zilei de ajun sau pe înserate,aceştia merg din casă în casă cu Capra,Ursul,Mascaţii,Jianul sau Malanca. 

O scurtă istorie a obiceiurilor de Anul Nou

Concretizarea spectaculoasă a unor mituri antice legate de simbolistica animalelor,aceste manifestări reprezintă o modalitate originală de exprimare a arhaicelor asociaţii rituale dintre animale şi cultul cvasi-universal al soarelui. Există şi un cuvânt generic pentru aceste obiceiuri,cum sunt mascaţii. Recuzita,măştile şi costumele sunt pregătite din vreme. Mai ales măştile sunt cele care vorbesc cel mai mult despre imaginaţia şi umorul săteanului român. Aceste măşti au devenit în timp adevărate podoabe de artă populară.

Se spune că faptul practicării acestor obiceiuri la cumpăna dintre ani este justificat de simbolistica zilei de 31 decembrie,care în gândirea populară reprezintă data morţii,dar şi a renaşterii ordinii cosmice. Muzica şi dansul sunt remarcabile prin virtuozitate şi dinamism,măştile fiind pline de expresivitate,alcătuind un spectacol unic. 

Obiceiuri şi datini din Bucovina

Bucovina este zona în care sărbătorile de iarnă,mai ales cel de Anul Nousunt cele mai frumoase şi îndrăgite de toată lumea. Turiştii sunt impresionaţi de obiceiurile,mai ales cei care le văd pentru prima dată. Oamenii umblă din casă în casă cu obiceiuri şi datini străbune,care se păstrează cu sfinţenie. Ursul,Capra,Mascaţii,Cerbul,Căluţii. Oamenii din zonă spun că prin dansul măştii,în anul care vine vor avea parte de holde îmbelşugate şi livezi rodnice,sănătate şi putere de muncă.

La ritualele de trecere dintre ani,participă şi personaje care înlătură sursa răului,cum sunt capra,ursul sau căluţii. Zgomotul creat de bici sau de clopoţel au aceeaşi putere de a îndepărta,din casa şi viaţa gazdei,răul.

Jocul ursului se bucură de o atenţie specială în zona Bucovineişi este unul dintre cele mai spectaculoase. Urşii,2-3 joacă la comanda ursarilor,care sunt tineri săteni aleşi pe strânceană,chipeşi şi îmbrăcaţi cu haine cât mai colorate. Aceştia se rostogolesc,dansează în cerc,lovesc pământul cu picioarele şi,la un moment dat,la ordinul ursarilor,mor. O altă etapă importantă a acestui joc este învierea miraculoasă a urşilor,etapă care simbolizează trecerea anotimpurilor.

Un alt personaj care este apreciat şi răspândit în obiceiurile trecerii dintre ani este capra. Caracterizat printr-o vitalitate excesivă,acest animal reuşeşte să capteze atenţia asistentei printr-un dans vioi,dar şi prin multitudinea de ornamente,cum sunt oglinzile,beteala,coarnele de cerb,capre colorate şi flori uscate. 

Capra sau cerbul este însoţit de personaje care simbolizează ciobanii,moşnegii sau babele,precum şi dansatori în costume populare. În dansul caprei,există un moment care este foarte important. Acel moment se referă la momentul în care animalul cade secerat la pământ. Ciobanul devine panicat şi începe să descânte animalul,care peste puţin timp,învie miraculos. După învierea şi însănătoşirea caprei,întregul grup este cuprins de bucurie. Acest moment se referă la faptul că,anul vechi şi spiritele rele sunt învinse şi că sătenii pot trece cu bine în noul an. 

Vezi video aici: