Padiş, o feerie de toamnă

Se spune că, toamna, munţii sunt şi mai frumoşi. Dacă-ţi doreşti câteva zile liniştite, printre păduri ruginii de vis, mergi la Padiş, în Munţii Apuseni.
Situată în nordul Munţilor Bihor,zona turistică Padiş poate fi alegerea ideală pentru a-ţi petrece o minivacanţă departe de zgomotul oraşului. Din Padiş,poţi face câte un traseu turistic în fiecare zi.
Fie că mergi în Poiana Florilor,la Cheile Someşului Cald ori la Peştera Cetatea Rădeşei,nu vei avea timp să te plictiseşti! Ai nevoie de un rucsac încăpător,de câteva haine groase,de un gram de voie bună şi poţi porni la drum. La destinaţie,vei găsi relaxarea mult aşteptată.
Ţinutul celor mai frumoase poieni
Zona Padişului se face cunoscută şi prin multitudinea de poieni din zonă,în care poţi ajunge pe traseele marcate. Poiana Vărăşoaia,Poiana Florilor,Poiana Baia Popii,Poiana Ponor… tu decizi pe unde vrei să te plimbi.
Şi chiar dacă temperaturile nu te îmbie la un picnic,ai alte variante de distracţie:de la o partidă de badminton,la o leneveală dulce,pe pătură.
Excursie în Lumea Pierdută
De la Cabana Padiş,ai un traseu uşor,pe care îl poţi face în trei ore şi care te duce într-o „lume pierdută”. Vei pătrunde chiar în locul numit Lumea Pierdută,unde ai şi un pic de mister.
Nici nu ar putea fi altfel,căci legenda spune că,în trecut,cine ajungea aici nu mai găsea drumul de întoarcere. Acum traseul este bine marcat şi nu există riscul să te rătăceşti.
Printre munţi şi văi de un farmec unic
La o altitudine de 1.200 de metri,zona turistică Padiş este mărginită de văi sălbatice,cu ape repezi,dar şi de munţi înalţi,îmbrăcaţi în zeci de culori:de la roşul aprins al frunzelor de fag,la verdele închis al acelor de molid.
Aici vei avea cele mai autentice dimineţi de toamnă:răcoroase şi ceţoase. Şi nu este o ceaţă oarecare,ci binecunoscuta ceaţă padişană,un strat gros de un metru,care pur şi simplu te face să crezi că mergi pe un nor. Cât despre cazare,ai de ales între mai multe cabane,vile şi pensiuni. Preţul porneşte de la 70 de lei pe noapte.
Frumuseţea peisajelor din Padiş pare ireală

Cascade,în Peştera Cetatea RădeSei
Dacă vrei să vezi cele mai frumoase cascade subterane,trebuie neapărat să mergi la Peştera Cetatea Rădesei,lungă de 250 de metri. Ca să ajungi acolo,urmezi traseul Padiş-Poiana Vărăşoaia.
Odată ce ai intrat în peşteră şi ai trecut de zona numită Sala Mare,vei descoperi spectacolul unic al blocurilor uriaşe de stâncă printre care şerpuieşte apa,cu un vuiet asurzitor. Ele alcătuiesc repezişuri şi cascade spectaculoase. Toate dificultăţile drumului îţi vor fi răsplătite. După ce ieşi la lumină,poţi face un mic popas în poiana cu acelaşi nume.
Oprire la Cheile Someşului Cald
O altă frumuseţe naturală din apropierea Padişului sunt Cheile Someşului Cald. S-au născut din uniunea pârâurilor Feredeu şi Rădeasa,ca să ofere ochiului curios al turiştilor privelişti pitoreşti.
Cheile Someşului Cald au o lungime de aproximativ trei kilometri. Pe tot parcursul drumeţiei,vei fi încântată de bolţile de calcar care se înalţă spre cer,sculptate cu măiestrie.
