Pe urmele lui Bahus

Voie bună, aroma strugurilor şi mai apoi gustul deosebit al vinului! Le poţi avea pe toate în timpul unei vizite într-o podgorie.
Dealuri însorite,crame răcoroase,degustări de vin,dar şi multă relaxare:este o mică parte din ce‑ţi poate oferi o minivacanţă într-o zonă viticolă.
Rămâne ca tu să alegi destinaţia ideală. Poate fi Dobrogea,la Murfatlar,Valea Prahovei,la Azuga,sau zona Banatului,la Recaş!Viţă nobilă,pe Valea Târnavelor
Între râurile Târnava Mare şi Târnava Mică,în apropierea localităţii Blaj,toamna este mai frumoasă ca oriunde,pentru că aici este Podgoria Târnave şi se culeg strugurii.
Zeci de glasuri voioase se pierd printre vii,iar mireasma dulce a strugurilor pluteşte peste tot.
Cum plantaţiile există încă de pe vremea romanilor,iar coloniştii saşi au adus soiuri nobile,nu este de mirare că aici se obţin printre cele mai bune vinuri din ţară.
Mai mult,în documente de la 1200,ţinutul dintre Târnave este menţionat drept Ţara vinului (Weinland).
La Recaş,descoperi plăcerea degustării
Dacă eşti curioasă în ceea ce priveşte o degustare adevărată,alege o călătorie în Banat,la Cramele Recaş.
Este un loc cu adevărat special,căci legenda spune că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit nimeni altul decât Bahus,zeul vinului.
Aşa că nu trebuie să ratezi o vizită pe plantaţia de viţă-de-vie,dar şi la crame,ca să vezi cum se păstrează vinul. Tot la Recaş ai parte şi de degustări făcute ca la carte.
Dacă te opreşti la Azuga,în judeţul Prahova,găseşti Pivniţele Rhein. Este cel mai vechi loc din ţară unde se produce vinul spumant după metoda tradiţională.
Construite în 1892,Pivniţele Rhein au fost şi furnizorul Curţii Regale a României.
Vinurile spumante de aici le poţi încerca într-o sesiune de degustări. Iar dacă vrei să petreci o noapte cu familia,te poţi caza în Pensiunea Rhein.
Fiecare cameră poartă numele unor soiuri de struguri.
Cultivarea viţei-de-vie este ocupaţia de bază a dobrogenilor. Ca să pătrunzi în universul lor,fă o vizită la Murfatlar.
O plimbare în podgorii şi în crame te convinge că aşa este. Nu uita de Muzeul Viei şi Vinului,un obiectiv inedit,situat în inima podgoriei Murfatlar.
În muzeu sunt expuse amfore din Antichitate,în care negustorii transportau vinul,cât şi teascuri folosite în Evul Mediu.
Podgorii cât vezi cu ochii,la Cotnari
Adevărate altare închinate lui Bahus,dealurile însorite ale Moldovei din regiunea Cotnari găzduiesc,de mai bine de două mii de ani,printre cele mai renumite podgorii din ţară.

În afară de a admira pitorescul locului,în timpul unei vizite poţi face un tur al Combinatului de vinificaţie şi al cramei.
Nu în ultimul rând,îţi poţi alinta papilele gustative cu soiurile de vin produse aici. Tradiţia,arta şi voia bună se întrepătrund perfect la Cotnari.
