Pe urmele saşilor, în Transilvania
Nu poţi să mergi la Sibiu sau la Sighişoara fără să treci prin acele localităţi deosebite, unde respiri istorie la tot pasul. Este vorba despre satele săseşti, vechi „urme“ ale populaţiei de origine germanică.
Ordine nemţească
Înşirate printre dealuri de un verde perfect,satele săseşti te lasă fără replică. Totul este ordonat,pus la locul lui,aşa cum numai nemţii o pot face. Din păcate,în fiecare sat,mai întâlneşti doar 3-4 familii de saşi,ceilalţi au plecat demult în Germania.
Toate drumurile duc spre biserica fortificată
Bisericile fortificate construite de saşi pentru a le fi scut de apărare sunt impunătoare. Un turn vechi cu ceas,ce datează chiar din Evul Mediu,domină peisajul şi se zăreşte încă din momentul în care intri într-un astfel de sat.
Iar zidurile care înconjoară biserica sunt masive,nelăsând la vedere decât turnurile. Clopotele adăpostite în turnuri sunt de dimensiuni impresionante,iar bătăile lor se aud clar în împrejurimi. Când erau atacaţi,saşii se puteau adăposti în interiorul acestor cetăţi,unde aveau destule provizii pentru a supravieţui unui scurt asediu.
Casele săseşti,durabile şi masive
Satele săseşti din judeţele Mureş,Sibiu şi Braşov sunt mărturii ale felului în care erau organizate gospodăriile ţărăneşti în Evul Mediu. Casele,cu pereţi în culori vii,sunt aliniate de-a lungul străzii,având porţi înalte dincolo de care nu se vede ograda.
În spatele casei sunt grajdul şi hambarul. Când intri într-o casă săsească,nici prin minte nu-ţi trece cât de mult se întinde curtea în spatele acelor porţi imense.
Saşii din întreaga lume se strâng la Biertan
Biertan,Moşna şi Mediaş sunt cele mai vechi aşezări săseşti din Transilvania. Biertanul a fost timp de 300 de ani sediul episcopal al Bisericii Evanghelice.
Că această localitate a fost foarte importantă pentru saşi o demonstrează şi adunarea generală a acestora,veniţi aici din întreaga lume pentru a-şi întâlni rudele rămase pe aceste meleaguri. În fiecare toamnă,pe străzile vechii cetăţi,saşii cântă şi dansează îmbrăcaţi în costume tradiţionale.