Pe urmele saşilor, în Transilvania

1 46516 original jpg jpeg

Nu poţi să mergi la Sibiu sau la Sighişoara fără să treci prin acele localităţi deosebite, unde respiri istorie la tot pasul. Este vorba despre satele săseşti, vechi „urme“ ale populaţiei de origine germanică.

Ordine nemţească

Înşirate printre dealuri de un verde perfect,satele săseşti te lasă fără replică. Totul este ordonat,pus la locul lui,aşa cum numai nemţii o pot face. Din păcate,în fiecare sat,mai întâlneşti doar 3-4 familii de saşi,ceilalţi au plecat demult în Germania.

Toate drumurile duc spre biserica fortificată

Bisericile fortificate construite de saşi pentru a le fi scut de apărare sunt impunătoare. Un turn vechi cu ceas,ce datează chiar din Evul Mediu,domină peisajul şi se zăreşte încă din momentul în care intri într-un astfel de sat.

Iar zidurile care înconjoară biserica sunt masive,nelăsând la vedere decât turnurile. Clopotele adăpostite în turnuri sunt de dimensiuni impresionante,iar bătăile lor se aud clar în împrejurimi. Când erau atacaţi,saşii se puteau adăposti în interiorul acestor cetăţi,unde aveau destule provizii pentru a supravieţui unui scurt asediu.

Casele săseşti,durabile şi masive

Satele săseşti din judeţele Mureş,Sibiu şi Braşov sunt mărturii ale felului în care erau organizate gospodăriile ţărăneşti în Evul Mediu. Casele,cu pereţi în culori vii,sunt aliniate de-a lungul străzii,având porţi înalte dincolo de care nu se vede ograda.

În spatele casei sunt grajdul şi hambarul. Când intri într-o casă săsească,nici prin minte nu-ţi trece cât de mult se întinde curtea în spatele acelor porţi imense.

Saşii din întreaga lume se strâng la Biertan

Biertan,Moşna şi Mediaş sunt cele mai vechi aşezări săseşti din Transilvania. Biertanul a fost timp de 300 de ani sediul episcopal al Bisericii Evanghelice.

Că această localitate a fost foarte importantă pentru saşi o demonstrează şi adunarea generală a acestora,veniţi aici din întreaga lume pentru a-şi întâlni rudele rămase pe aceste meleaguri. În fiecare toamnă,pe străzile vechii cetăţi,saşii cântă şi dansează îmbrăcaţi în costume tradiţionale.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg