Poveste de iarnă în Poiana Braşov
Situată la poalele Masivului Postăvarul, la o altitudine de 1.020 m, Poiana Braşov este cea mai modernă staţiune turistică din România, care atrage anual mii de turişti români şi străini. Din cele mai vechi timpuri, Poiana a a fost locul căutat atât de pasionaţii de drumeţii montane, cât şi de împătimiţii a sporturilor de iarnă, oferind multiple opţiuni de agrement.
Iarna, în Poiana Braşov nu te plictiseşti niciodată, căci aici vei descoperi pârtii moderne, mai multe centre de închiriat echipamente sportive şi instructori pregătiţi să te înveţe să schiezi. Nici în restul anului nu lipsesc opţiunile de agrement: centre de echitaţie, patinoar, terenuri de sport, bazine de înot şi spa-uri.
Pârtia Drumul Roşu, raiul schiorilor experimentaţi
În Poiană, sunt 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate. Dintre acestea, cea mai cunoscută este pârtia Bradul, potrivită pentru începători, fiind dotată cu instalaţie nocturnă, un centru de închiriere a echipamentelor sportive şi cu zăpadă artificială.
Dacă ai experienţă mai mare în schi sau snowboard, te poţi aventura pe Pârtia Lupului, Drumul Roşu, Slalom, Subteleferic şi Pârtia Ruiului.
Pârtia Drumul Roşu, de 5,3 kilometri, este cea mai lungă pârtie din România. A fost clasificată ca pârtie uşoară, având o plecare mai lină, dar care oferă senzaţii tari imediat după prima cotitură. Dacă porneşti pe această pârtie, trebuie să fii vigilent, pentru că la un moment dat se intersectează cu alte două pârtii şi există riscul de ciocniri între schiori. La punctul de start se poate ajunge numai cu telecabina Kanzel sau Capra Neagră. Dar majoritatea schiorilor preferă să urce cu telegondola, care-i duce mai repede, deşi pierd cam 500 de metri din totalul traseului.
Lecţii de schi la şcoli cu tradiţie
În Poiana Braşov, se află cea mai veche şcoală de schi din ţară - Ana Ski & Snowboard, cu o tradiţie de peste 40 de ani. Fondată spre finalul anilor ’60 ai secolului trecut, ca şcoală de schi pentru turiştii străini, instituţia a funcţionat în cadrul Oficiului Naţional de Turism Carpaţi, până în 1989. La câţiva ani după revoluţie, în 1996, şcoala a fost preluată de Ana Hotels şi a continuat tradiţia cu un personal mult mai numeros, care astăzi numără 140 de instructori.
Dintre monitorii din vechea generaţie, unul singur mai activează şi în prezent: se numeşte Aron Borbath ( in foto sus) şi are 82 de ani. Toată lumea din Poiană îl cunoaşte pe Aron, dar şi pasiunea lui nemărginită pentru munte. Dacă ai ocazia să-l cunoşti, vei avea parte nu doar de o lecţie de schi, ci şi una de viaţă. Ceilalţi instructori vorbesc cu admiraţie despre el, mărturisind că octogenarul schiază mai bine decât un tânăr de 30 de ani, având o tehnică impecabilă.
Preţuri pentru lecţii de schi în Poiana Braşov
Ana Ski & Snowboard-120 lei/oră/persoană
Alpin Ski Academy - 130 lei/oră/persoană Eden Ski - 120 lei/oră/persoană R&J Ski School - 120 lei/oră/persoană Snow Ride - 100 lei/oră/persoană
Sus, pe Postăvarul, pentru o privelişte de vis
Fie că mergi în Poiana Braşov pentru a schia, fie pentru o drumeţie, nu ezita să urci pe vârful muntelui Postăvarul, pentru a admira toată splendoarea cadrului natural.
Vârful, numit popular ,,Postăvar“ are 1.799 de metri altitudine. Denumirea munţilor provine de la numele unui oier din Scheii Braşovului (vechi cartier românesc al Braşovului): Stoica Postăvarul îşi avea stâna, la începutul secolului al XVIII-lea, amplasată pe pajiştile ascunse în versanţii masivului.
Pentru a contampla peisajele de vis din Poiană, poţi opta între mai multe variante de teleferice. Ai de ales între telecabina Capra Neagră sau Kanzel, între telegondola Postăvarul Expres sau telescaunul Ruia. Orarul de funcţionare este 9.00-16.00 în mod normal, dar uneori poate suferi modificări din cauza vremii. La coborâre, o poţi lua la pas prin pădure, pentru a te bucura cât mai mult de aerul proaspăt al munţilor. Drumul te va duce pe la cea mai veche cabană din ţară- Postăvaru (1883), numită la origini Cabana Schuler. Situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri, cabana te surprinde prin istoria ei bogată, dovadă stând fotografiile şi tablourile din interior, dar şi cu peisajul absolut mirific care se arată privirii de pe pontonul din lemn.
Relaxare şi înfrumuseţare
Dacă ţi-ai propus o excursie relaxantă, dorind să scapi de stresul cotidian, Poiana Braşov îţi oferă o varietate de centre spa şi de înfrumuseţare unde te poţi răsfăţa din plin. Aici te poţi bucura de odihna binemeritată după orele petrecute la schi sau în drumeţii.
Sfatul specialistului:
Mihaela Georgescu, Spa Manager, Ana Spa, Poiana Braşov
,,Amplasat la graniţa pădurii şi a pârtiilor, la Ana Spa poţi opta între mai multe activităţi: relaxare la piscină şi jacuzzi (în interior şi în aer liber), saune umede şi uscate, exerciţii fizice în sala de sport, masaj şi tratamente corporale. Avem un mix de trei terapii vindecătoare care pun pe picioare pe oricine ne trece pragul : Intuitive massage, Thalistones şi After ski massage. Sunt terapii care revigorează corpul şi trezesc simţurile, numai bune după o zi petrecută pe pârtie, la ski. Masajul se realizează cu pietre calde, uleiuri esenţiale, care îţi relaxează toată musculatura. Poţi, de asemenea, să faci băi de plante sau să te relaxezi în piscina cu hidromasaj de pe terasă.“