Povestea oraşului cu ape minerale: Borsec

1 69014 original jpg jpeg

Se spune că, la începutul lumii, sacul lui Dumnezeu s-a spart şi din el s-a răspândit mult praf magic pe teritoriul ţării noastre.

Drept urmare,o varietate de minuni au luat naştere,iar printre acestea se numără şi tărâmul binecuvântat cu ape tămăduitoare al localităţii harghitene Borsec.

În trecut,Borsecmai era cunoscută ca „regina“ staţiunilor balneoclimaterice din România sau Perla Transilvaniei. Turiştii din ţară şi din străinătate veneau an de an în acest loc pentru a se bucura de băi,de pădurile cu aer curat,de vestitele împachetări cu nămol sau de terapia cu apă minerală caldă şi rece.

Cum ajungi în staţiune

Dacă vrei să te relaxezi şi să uiţi de probleme,poţi merge într-un week-end prelungit sau într-un concediu de mai multe zile într-unul din cele mai nepoluate locuri de la noi din ţară. Oraşul Borsec este situat în nord-estul României,la 28 de km de Topliţa. Nu vei găsi luxul cu care era asociat acest loc acum mai mult de două decenii,dar cu siguranţă vei avea parte de linişte şi de o primire călduroasă din partea gazdelor.

Cele mai frumoase atracţii turistice

Cazarea în vilele şi pensiunile din micul oraş costă între 45 şi 200 de lei pe noapte,iar printre atracţiile turistice se numără:Poiana Zânelor,Muzeul Apelor Minerale,Peştera Urşilor şi Peştera de Gheaţă. În funcţie de preferinţe,poţi face trasee montane sau plimbă-te pe Aleea Îndrăgostiţilor,relaxează-te la băi sau la centrele de Spa. De asemenea,majoritatea turiştilor testează vestita apă cu bule,care ţâşneşte direct din izvoare,sau bucatele tradiţionale pregătite de localnici (un amestec inedit de etnii,graiuri şi credinţe:români,maghiari,ruşi,germani şi evrei).

210 ani de când se îmbuteliază apa Borsec

Potrivit scrierilor istorice,romanii au fost primii care au descoperit izvoarele de la Borsec,pe vremea când cucereau tărâmurile dacice. Alte legende spun însă că primul izvor ar fi fost găsit de un păstor bolnav de  ulcer. Acesta s-a vindecat datorită calităţilor tămăduitoare ale apei de la Borsec. Ulterior,în secolul al XVI-lea,apa minerală era turnată în butoaie de stejar şi lua calea curţii domneşti de la Alba Iulia. În jurul anului 1804,doi austrieci au pus bazele unei fabrici de îmbuteliere a apei minerale.

a69602c28e9ac28b0b155eb2dbabcd1f jpg jpeg

Foto:Prima linie de îmbuteliere Borsec

Apa de la Borsec a primit în 1873 titlul de „Regina apelor minerale“ la Expoziţia Mondială de la Viena. Comuniştii au dezvoltat brandul,iar apa minerală a ajuns nu doar pe mesele românilor,ci şi în străinătate. „Îmbutelierea se făcea doar în nopţile cu lună plină,atunci când presiunea atmosferică era maximă,pentru că s-a constatat că legăturile de CO2 ţineau mai mult şi astfel bulele din apă durau mai mult. Am crezut că erau simple legende,până am făcut teste şi am verificat că aşa este“,a declarat Radu Lăzăroiu,directorul general al Romaqua Group,care deţine brandul Borsec.

Apa minerală Borsec este în continuare foarte apreciată în ţară şi peste hotare,iar anul acesta împlineşte 210 ani de exploatare industrială.

Credit foto:Adevărul şi Romaqua Group