Ţi-ai plănuit vacanţa de vară într-o destinaţie tropicală? Atenţie la ce cremă antisolară foloseşti! Unele sunt interzise

1 plaja jpg jpeg

În timp ce industria turismului îşi face planuri să revină în forţă în această vară, oriunde în lume, unii turişti trebuie să verifice mai bine bagajul lor şi ce produse vor folosi atunci când vor ajunge la plajă şi se vor proteja de soare. Cu toate că substanţele conţinute în loţiunile cu protecţie solară nu fac niciun rău oamenilor, unele dintre ele au un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Surprinzător sau nu, există anumite destinaţii tropicale care interzic, în 2021, anumite loţiuni antisolare, din simplul motiv că pot face rău mediului înconjurător şi aşa afectat, ani la rând, din diverse motive. Deşi ingredienţii găsiţi în produsele cu protecţie solară, precum oxibenzona, octinoxatul şi octocrilina, nu pun, în mod normal, probleme sănătăţii umane, ei contribuie la albirea recifelor de corali şi cresc temperatura oceanelor.

“Coralii ajung să se albească în momentul în care temperatura oceanului e mai mare de 31 de grade”, declară doctorul Craig A. Downs, director executiv al Haereticus Environmental Laboratory, care a vorbit despre acest subiect în Travel + Leisure.

S-a estimat în 2015 că în jur de 14.000 de tone de creme antisolare au ajuns în recifele de corali în fiecare an, ceea ce a cauzat probleme ireparabile ecosistemului.

„85% dintre recifele de coral din Caraibe au murit înainte de 1999-2000”, a atras atenţia dr. Downs. „Şi nu din cauza încălzirii globale, ci din cauza poluării!”

Drept urmare, Hawaii, Insulele Virgine din Statele Unite, Aruba, Bonaire, Palau şi câteva rezervaţii de ecoturism din Mexic au interzis vânzarea produselor care conţin oxibenzonă, octinoxat şi octocrilină şi chiar folosirea lor acolo.

Din fericire, există alternative pe piaţa cosmeticelor! Brandurile care nu dăunează recifelor de colari pun, de obicei, asemenea informaţie pe eticheta lor. Ele sunt oricum mai puţin iritante pielii umane sensibile, aşadar ne facem chiar şi nouă un bine, nu numai naturii. Însă nu toate brandurile precizează că substanţele conţinute nu afectează negativ coralii.

Pentru a vedea ce produs vei folosi la plajă, nu trebuie să cauţi pe etichetă cuvintele „nu cauzează probleme recifelor”, ci doar trebuie să te asiguri că crema ta nu conţine oxibenzonă, octinoxat şi octocrilină. În rest, distracţie plăcută în vacanţă!

Foro - Shutterstock