Tur complet al Casei Poporului: candelabre imense şi foiţă de aur
Palatul Parlamentului, cunoscut şi sub numele de Casa Poporului, e o clădire controversată - „genială”, spun unii, „monstruoasă”, susţin alţii. Nu conteneşte să atragă vizitatori din întreaga lume.
Destinaţie pentru VIP-uri
Vedete internaţionale sau VIP-urile în trecere prin Capitală – de la fotbalişti la staruri pop-rock – rareori ratează un tur prin încăperile căptuşite cu marmură. Toţi sunt dornici să afle amănunte despre subterane misterioase,despre istoricul clădirii sau despre lampadare şi covoare demne de Cartea Recordurilor.
Tururi ghidate
Pentru tururi ghidate,o rezervare telefonică e cea mai indicată. Ghizii vorbesc toate limbile de circulaţie,şi cunosc o droaie de amănunte despre „Palatul lui Ceauşescu”. Vara e sezon de vârf. Grupurile trec prin încăperi spectaculoase prin dimensiuni;arhitectura eclectică,stilul înzorzonat,excesul de marmură,stucaturile de ipsos,lambriurile încărcate,ploaia de cristale din candelabre stârnesc uimire. Un tur durează în jur de 20 de minute,uneori mai mult,pentru a le da timp turiştilor să facă fotografii.
Sursă foto:Wikipedia
Decoraţiuni cu materiale autohtone
Fixaţia lui Ceauşescu era ca,peste tot,în Casa Poporului,să se folosească materiale autohtone. Şi s-au folosit din belşug,în cantităţi care depăşesc imaginaţia:peste 1 milion de metri cubi de marmură,peste 900.000 metri cubi de lemn;2.800 de candelabre din cristal de Mediaş atârnă de tavanele aurite,cel mai mare având 5 tone greutate. Prima încăpere din serie este Galeria de Onoare,cu cel mai lung hol din palat – 150 de metri. Galeria e flancată de şiruri duble de coloane,e căptuşită cu plăci de marmură roz de Ruşchiţa şi bej de Moneasa,iar uşile sunt din lemn sculptat. Urmează Sala Drepturilor Omului,luminată de un candelabru de 2,5 tone. Încăperea,lambrisată până aproape de tavan,are în mijloc o masă rotundă de 60 de locuri şi un covor cu motive care copiază desenul candelabrului de deasupra. S-a păstrat mobilierul original,aşa cum fusese el comandat pe vremea lui Ceauşescu.
Covor de 1500 metri pătraţi
Sala I.C. Brătianu e decorată cu foiţă de aur peste tot,şi e luminată de un candelabru impresionat,cu 8 sateliţi mai mici împrejur. Covorul este cel mai mare din clădire – 1500 mp. Sala Take Ionescu,cu decor bogat şi tavan lucrat migălos,e folosită doar ca încăpere de trecere:proiectanţii nu au luat în calcul faptul că marmura,care căptuşeşete pereţii de sus până jos,face ca toate sunetele să aibă ecou. În Sala Unirii,dimensiunile încăperii sunt suficient de mari pentru ca un elicopter să nu fie stingherit în manevre. Cu cei 2.200 mp ai săi,e cea mai mare sală din palat,de asta folosită cu precădere pentru recepţii. Turul se încheie cu Sala Alexandru Ioan Cuza. Este cea mai înaltă,are 1.200 locuri,cea mai bună acustică din palat,şi balcon pe toată lungimea,cu vedere la bulevardul Unirii.