Vacanţă la Vatra Dornei

1 48121 original jpg jpeg

Frumoasa staţiune, situată în Depresiunea Dornelor, este renumită atât pentru peisajele deosebite, cât şi pentru apele sale termale.

Vatra Dornei este perla unei depresiuni înconjurate de culmile Munţilor Călimani,Suhard şi Giumalău,aproape de Munţii Bistriţei.

Legenda spune că numele localităţii este dat de o tristă poveste de dragoste. Dragoş Vodă,întemeietorul Moldovei,ar fi ucis din greşeală,pe când era la vânătoare,o fată frumoasă ca o zână,Dorina,pe care domnitorul o plăcea. Zdrobit de durere,Dragoş a botezat cu numele fetei locul morţii ei.Apele termale,izvor de sănătate

Efectul binefăcător al apelor termale de aici este cunoscut de sute de ani. De fapt,satul s-a dezvoltat până la statutul de oraş tocmai datorită apelor minerale carbonate,feruginoase,uşor bicarbonatate,sodice,calcice,magneziene,hipotonice,precum şi datorită nămolului de turbă.

Acestea tratează cu succes bolile cardiovasculare,reumatismale,afecţiunile sistemului nervos,boli endocrine,metabolice şi digestive.

În centrele de tratament,se fac atât cure interne,cât şi băi,împachetări cu nămol şi parafină,gimnastică medicală sau electroterapie. Aerul de aici este bogat în aerosoli şi nepoluat.

Pentru cei care nu au nevoie de tratament,există numeroase atracţii. Iarna se pot practica sporturi de iarnă şi alpinism. Există două pârtii de schi şi telescaun.

Parcul oraşului este rezervaţie dendrologică a Academiei Române,iar arhitectura cazinoului aminteşte de faimoasele staţiuni balneare din vestul Europei.

În oraş,poţi vizita Muzeul Etnografic al Bucovinei,Muzeul Vânătorii şi al Ştiinţelor Naturale,Patinoarul din parcul Vatra Dornei sau centrul de echitaţie de la baza Pârtiei Parc.

Dacă vrei să explorezi împrejurimile,ai la dispoziţie telescaunul care acoperă distanţa dintre oraş şi Dealul Negru sau poţi face excursii la Poiana Negri şi la Poiana Stampei,care sunt renumite pentru izvoarele lor minerale.

În zonă sunt mai multe mănăstiri vechi,monumente unicat ale artei feudale:Mănăstirea Piatra Tăieturii,Schitul Mestecăniş,Schitul Podu Coşnei,Mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului”.

Unde te cazezi?

Poţi alege cazare la vile,pensiuni sau la hoteluri. Preţul variază între 50 şi 120 lei/persoană. Unele hoteluri au şi baze de tratament. Dacă vrei să faci şi o cură balneară,plăteşti separat.

Poţi ajunge în staţiune cu trenul sau cu maşina. Oraşe apropiate sunt:Suceava,la 105 km (are aeroport),Câmpulung Moldovenesc,la 40 km,Bistriţa,la 85 km.

În apropiere se află Rezervaţia Tinovu Mare,pe teritoriul comunei Poiana Stampei,cea mai mare rezervaţie de turbă din România,cu mare interes ştiinţific.

Accesul se mai poate face şi pe Valea Bistriţei,pe şoseaua ce leagă municipiul Piatra Neamţ de Vatra Dornei (165 km).