VIDEO. Misterele lumii POLARE

1 55777 original jpg jpeg

Temperaturi extrem de scăzute, zăpezi şi gheţari cum doar în filme mai vezi dar şi lipsa soarelui o jumătate de an caracterizează regiunile polare ale Planetei. Polul Nord şi Polul Sud prezintă interes pentru cercetători deoarece rămân cele mai misterioase locuri de pe Pământ.

Imaginează-ţi pentru o clipă cum este să te afli în mijlocul unui deştert alb,la aproximativ -35 de grade Celsius,înconjurată de pinguini,urşi polari sau eschimoşi? Cam acesta este tabloul celor două extreme polare ale Planetei pe care te invităm să-l descoperi în cele ce urmează.

Cât e de frig

Deşi sunt zone polare,există diferenţe între „Vârful Lumii” şi cea mai sudică regiune a Planetei. De exemplu,temperatura în Antarctica (Polul Sud) este atât de scăzută,încât uneori zăpada nu se topeşte. Aici,termometrul atinge media de -58 grade Celsius în timpul iernii,iar cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat în 2011,-12,3 grade Celsius.

De partea cealaltă,în regiunea arctică (Polul Nord),iarna se înregistrează -43 grade Celsius,iar vara,0 grade Celsius.

Vieţuitoarele de la poli

Condiţiile climaterice a împărţit în două lumea animală polară. Antarctica reprezintă un loc sigur pentru pinguini,specii de balene şi delfini. La Polul Nord vieţuiesc urşii polari,cei mai mari prădători ai emisferei nordice. Ei se întâlnesc în nordul Oceanului Arctic şi se hrănesc cu foci,morse şi chiar cu balenele care ajung la ţărm. Tot aici este un loc prielnic pentru reni,vulpi,lupi,balene ucigaşe,vidre,foci şi pentru aproximativ  400 de specii de peşti.

Citeşte şi:

Ursul polar,regele gheţarilor

Locul nimănui

Polul Sud este singurul loc din lume care nu aparţine niciunui stat şi este destinat doar explorărilor ştiinţifice. De fapt,în acest ţinut nu există populaţie,iar singurii oameni care păşesc pe acest tărâm îngheţat sunt cercetătorii.

La celălalt pol,în cercul nordic polar,în regiunile Alaska,Canada,Groenlanda,Scandinavia şi Rusia insulară locuiesc peste 4 milioane de oameni. Aceste ţinuturi sunt şi adăpostul pentru mai bine de 150 de mii de eschimoşi care populează zonele de mai bine de 7000 de ani. Mulţi dintre ei locuiesc în case construite din gheaţă şi în corturi acoperite cu pielea animalelor,iar principala lor îndeletnicire rămâne vânatul. Ei nu cred în doctori şi medicamente,ci în zeul lor,care-i salvează de orice primejdie.

Noaptea şi ziua polară

Polul Nord şi Polul Sud sunt singurele locuri de pe Pământ unde soarele răsare şi apune doar o singură dată pe an. Aici,cea mai lungă zi durează 178 de zile,iar cea mai lungă noapte se menţine timp de 187 de zile.

În regiunea arctică,soarele îşi face apariţia în luna martie,în ziua echinocţiului de primăvară,şi dispare în perioada echinocţiului de toamnă. În Antarctica,fenomenul este invers. Aici,în lunile de vară,lumina soarelui este tot timpul prezentă datorită faptului că soarele se află deasupra orizontului. Iarna,însă,ţinutul devine întunecat deoarece soarele se deplasează sub linia orizontului.

Se topesc gheţarii?

În mod normal,la Polul Nord suprafaţa gheţei se micşorează în timpul verii şi se măreşte în perioada iernii. Cu toate acestea,în ultimii ani,gheţarii au scăzut în dimensiuni considerabil,iar cercetătorii estimează că până în 2040,în regiunea arctică,nu va mai exista deloc gheaţă pe timpul verii.

La celălalt pol,în Antarctica,se află 90% dintre gheţarii de le Glob. Grosimea gheţii atinge aproximativ 2 km,iar dacă aceasta s-ar topi,nivelul apelor din toată lumea ar creşte cu 61 cm,ceea ce ar însemna un dezastru pentru Planetă.  Din fericire,cercetătorii susţin că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Ştiai că...

Chira polară este pasărea care atinge recordul atunci când migrează de la Polul Nord la Polul Sud? În drumul său,ea parcurge 70.000 de km anual. Pe timpul verii polare,chira vieţuieşte în Groenlanda,locul unde-şi depune ouăle şi-şi creşte puii,iar când se apropie iarna polară,se deplasează către Antarctica.