Wild Carpathia: şi tu poţi susţine celebrul documentar despre România!

Ai urmărit, cu siguranţă, documentarele din seria Wild Carpathia, difuzate de Travel Channel, cu imagini uimitoare din ţara noastră.
O gamă de vinuri 100 % româneşti,lansată de curând,e menită să finanţeze partea a 4-a a documentarului,dar şi proiecte educaţionale din mediul rural.
O altfel de Românie
Cele trei părţi ale documentarului Wild Carpathia au fost cei mai buni ambasadori ai ţării noastre. Prin intermediul minunatelor imagini,comentate de realizatorul britanic Charles Ottley,publicul internaţional a aflat că România nu înseamnă doar aurolaci şi hoţi de maşini,ci şi superbe păduri nefragmentate,o faună bogată şi diversă,oameni binevoitori şi tradiţii încă vii. Interviul cu Prinţul Charles a dat greutate şi credibilitate demersului. Statul român a susţinut financiar partea a 2-a şi a 3-a,însă partea a 4-a a documentarului a rămas fără finanţare. Drept urmare,producătorii au apelat la o subscripţie publică. Cum suma necesară nu a fost nici aşa acoperită,s-a venit cu o idee inedită:crearea unui vin de calitate,în ediţie limitată,care să reflecte conceptul Wild Carpathia şi din vânzarea căruia să se strângă fondurile necesare.
Pentru protejarea unui ecosistem unic
Vinul Wild CArpathia este un cupaj (amestec) din trei soiuri româneşti şi internaţionale – Fetească Neagră,Shiraz şi Cabernet Franc-,fiind o creaţie semnată „1000 de Chipuri” şi „Vinland”. Aduce note intense de fructe de pădure coapte,tonuri amărui-vegetale şi de ciocolată neagră. Pe etichete figurează un lup,un urs şi un râs,reprezentative pentru fauna sălbatică de la noi. Pe contraetichetă,se pot citi versuri dintr-o poezie semnată de Charles Ottley. „Una dintre preocupările majore ale echipei Wild Carpathia este protejarea acestui ecosistem,conştientizarea faptului că dacă pierdem pădurile din Carpaţi,dar şi modurile de viaţă tradiţionale din regiune,vom avea parte de un proces degenerativ ireversibil”,subliniază Cristi Pitulice,realizator al blogului de vin şi călătorii „Vinland”.
Fonduri pentru comunităţile locale
Vinurile vor fi distribuite in reţeaua librăriilor Cărtureşti,la wine-barurile 1000 de chipuri şi vor putea fi cumpărate şi online,pe Vinland.ro. Se vor afla la vânzare şi în puncte turistice de interes din ţară. Cei ce achiziţionează vinul vor contribui decisiv la un proiect ce vizează conservarea şi dezvoltarea durabilă a uneia dintre cele mai frumoase reginui ale Europei,explică iniţiatorii proiectului. Mai mult:o parte din fondurile obţinute din vânzări vor fi redirecţionate către proiecte educaţionale din zonele montane şi submontane,în special spre cele care vizează copiii. „Întărirea comunităţilor şi fixarea tinerilor în aceste zone este una dintre cheile dezvoltării locale”,spune Cristi Pitulice. Dacă totul merge bine,partea a 4-a a documentarului,intitulată White Carpathia (pentru că va surprinde peisaje sub nămeţi şi tradiţii de iarnă),va fi lansată în toamna acestui an.