Trei motive surprinzătoare care pot cauza diabet - nu au nicio legătură cu obezitatea

1 shutterstock 571889917 jpg jpeg

Dacă te consideri cât de cât pricepută în menţinerea sănătăţii, ştii, probabil, cum să eviţi îmbolnăvirea cu diabet zaharat de tip 2: trebuie să mănânci sănătos, să ai o viaţă activă, să eviţi stresul şi să nu iei prea mult în greutate. Însă, acestea nu sunt singurele motive pentru care te poţi îmbolnăvi de diabet.

Persoanele supraponderale sau obeze au cel mai ridicat risc de a deveni diabetice. Prea mult zahăr, prea mulţi carbohidraţi şi prea multe grăsimi duc la creşterea glicemiei, iar când aceasta nu este ţinută sub control, poate declanşa diabetul zaharat. Există şi alţi factori care pot face acest lucru, iar unii dintre ei s-ar putea să te surprindă.

Prea mult timp singură

Sigur, este cât se poate de tentant să te faci comodă pe canapea, cu un castron de floricele şi să te uiţi la un film pe Netflix. Nu este absolut nimic rău în asta atâta timp cât nu o faci prea des. Un studiu american recent a arătat că izolarea socială este legată de un risc mai mare pentru apariţia diabetului zaharat de tip 2. În plus, îţi măreşte şi "şansele" de demenţă. Conform cercetării, femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 75 de ani, care nu au participat la activităţi sociale pe perioade îndelungate, au fost cu 112% mai predispuse la diabet comparativ cu cele cu reţele sociale puternice.

Specialiştii nu ştiu, cu siguranţă, care este motivul dar, spun ei, este bine ştiut faptul că persoanele care se izolează de familie şi de prieteni tind să devină depresive, iar depresia este un factor de risc pentru diabet.

Renunţarea la cafea

S-a demonstrat, negru pe alb, că aromata băutură de dimineaţă face mult mai mult bine decât rău. Ca să nu mai vorbim că este delicioasă! Mai nou, însă, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că, dacă reduci consumul de cafea chiar şi cu o ceaşcă mai puţin zilnic, în patru ani îţi creşte riscul de a face diabet cu 17%, comparativ cu cei care beau aceiaşi cantitate de cafea zilnic. Mai mult, cei care au adăugat o ceaşcă de cafea în plus zilnic, în cei patru ani cât a durat studiul şi-au redus riscul de diabet cu 11%.

Trebuie menţionat, însă, că este vorba de cafea naturală (nu instant), fără zahăr sau alţi îndulcitori. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că licoarea neagră ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge.

Clătirea cu apă de gură

Oricât ar părea de ciudat, este adevărat: prea multă gargară cu apă de gură, strică. Cel puţin, aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea Alabama din SUA. Oamenii de ştiinţă de acolo au tras concluzia că persoanele care se clătesc cu apă de gură de două ori pe zi, în trei ani pot deveni pacienţi cu diabet zaharat de tip 2. Aceştia continuă cercetările pentru a afla exact motivul, însa una dintre teorii este că apa de gură distruge toate bacteriile din cavitatea bucală - nu doar pe cele rele, ci şi pe cele bune.

Unele dintre aceste bacterii prietenoase joacă un rol în reglarea glicemiei, iar uciderea lor ar putea face mai dificilă menţinerea constantă a nivelurilor de zahăr din sânge.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg