Trucuri care funcționează. Cum să te bucuri de masa de Paște fără balonare

Sărbătorile vin cu bucurie, dar și cu… farfurii pline. Miel, drob, ouă, pască, cozonac – toate sunt delicioase, dar pot pune o presiune serioasă pe sistemul tău digestiv. Dacă te-ai simțit vreodată greață sau ai avut balonare după mesele festive, știi cât de repede se poate transforma o zi de relaxare într-una inconfortabilă.

image

Din fericire, poți preveni aceste probleme fără să renunți la preparatele preferate. Totul ține de echilibru, ritm și câteva mici trucuri pe care le poți integra cu ușurință în rutina ta.

De Paște, nu ai de ce să ții cu dinții de vreo dietă, decât dacă ai un regim alimentar stabilit de medic. Altfel, nu te simți vinovată dacă mănânci un pic mai mult, pentru că oricum vei reveni la obiceiurile bune după Sărbători. Nu sări peste mese înainte de masa festivă, cu gând că vei compensa caloriile consumate, pentru că acest obicei poate duce la supraalimentare. Este mai indicat să ai mese echilibrate pe tot parcursul zilelor de sărbătoare, astfel încât să ajungi la masa de Paște fără o senzație extremă de foame. Câteva sfaturi te vor ajuta să eviți senzația de balonare și de greață care se poate instala după aceste mese copioase.

Consumă porții moderate

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a preveni problemele digestive de Paște este controlul porțiilor. Chiar dacă tentația este mare, încearcă să mănânci încet, câte puțin din fiecare preparat, și să îți asculți corpul. Evită supraalimentarea, deoarece stomacul plin excesiv îngreunează digestia și poți ajunge chiar la o stare de rău.

Evită combinațiile grele

În loc să consumi cantități mari de preparate grele, cu multe grăsimi și zahăr, încearcă să echilibrezi farfuria de preparate din carne și ouă cu legume proaspete și alimente bogate în fibre: ridichi, castraveți, ceapă verde, deoarece fibrele ajută tranzitul intestinal. N-ai cum să treci de Paște fără să mănânci cozonac sau prăjituri, dar limitează-te la o porție și separă-le de mesele principale.

Ouăle, carnea grasă, cozonacul și alcoolul pot fi greu de digerat atunci când sunt consumate în exces sau mâncate toate la aceeași masă. Încearcă să nu mănânci carne grasă împreună cu pâine albă sau preparate cu multă smântână și maioneză. În schimb, combină proteinele cu legume și carbohidrați complecși (de exemplu, la o masă mănânci drob și ouă fierte cu legume crude, la o masă mănânci friptură de miel cu legume la cuptor, la o masă mănânci o ciorbă cu ardei iute, iar cozonacul îl mănânci ca gustare între mese, cu un ceai sau o cafea).

Hidratează-te corect

Apa ajută digestia și previne balonarea. Bea suficientă apă pe parcursul zilei, dar evită să consumi lichide în cantități mari în timpul mesei, deoarece pot dilua sucurile digestive. De asemenea, ceaiurile din plante precum ghimbirul, menta sau feniculul îți sunt de folos dacă ai mâncat mai mult sau mai gras la o masă. Ceaiul de fenicul este ușor de preparat: la 250 ml de apă fierbinte pui un plic de plantă uscată sau o linguriță de semințe de fenicul ușor zdrobite, acoperi vasul și îl lași 15 minute. Apoi, strecori ceaiul și îl bei ca atare sau cu puțină lămâie.

Mestecă bine alimentele

Digestia începe în cavitatea bucală, iar mestecarea adecvată a alimentelor ușurează procesul digestiv. Mănâncă încet, savurează fiecare înghițitură și evită să înghiți bucăți mari de mâncare. Băuturile acidulate și alcoolul pot irita stomacul și pot duce la senzația de balonare, așa că bea doar un pahar cu vin, iar în rest optează pentru apă, cafea și ceaiuri fără zahăr.

Fii activă după masă

Nu e cazul să alergi sau să faci alt gen de efort fizic mare după masa de Paște, dar o plimbare ușoară este binevenită, deoarece poate stimula digestia și poate preveni disconfortul abdominal. Nu te întinde imediat după ce ai mâncat, deoarece acest obicei poate favoriza refluxul gastric și îți poate da o senzație de greață. Ia-ți familia sau prietenii la o plimbare în parc sau la pădure, dacă aveți în zonă, și astfel vă veți bucura și de natură și veți evita și problemele digestive asociate uneori cu Sărbătorile.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg