Deserturi pascale pe gustul tuturor: pască fără aluat, cheesecake, cozonac. Aici găseşti reţetele!
Pregătirile pentru masa pascală sunt în toi. Te ajutăm cu câteva reţete de deserturi care se potrivesc de minune pentru cei dragi ţie: cozonac împletit, cheesecake cu migdale şi stafide, pască fără aluat şi cheesecake de ciocolată.
Cozonac împletit
Ingrediente:
25 g drojdie proaspătă
100 g zahăr
200 g unt
1 ou
150 ml lapte
½ linguriţă sare
coajă rasă de lămâie, opţional
500 g făină
Pentru umplutură:
75 g unt
3 linguri zahăr
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă cacao
1 ou
miere, pentru uns cozonacul copt
fulgi de migdale, pentru decor
Vezi si: Cozonac sau deserturi de pe alte meleaguri? Noi îți dăm rețetele, tu le încerci!
Cum să faci cozonac împletit
Freci drojdia cu zahărul, apoi adaugi untul, oul, laptele, sarea şi coaja de lămâie. Încorporezi făina, frământând aproximativ cinci minute. Laşi aluatul la crescut un sfert de oră.
Presari făină pe masa de lucru şi întinzi aluatul. Freci untul cu zahăr, apoi adaugi scorţişoară şi cacao. Cu acest amestec acoperi foaia de aluat şi începi s-o rulezi cu grijă, cât mai strâns.
După ce ai rulat foaia şi ai obţinut un sul de aluat, îl tai cu un cuţit pe lungime, lăsând întreagă o mică parte dintr-un capăt. Prinzi cele două părţi de aluat obţinute prin tăiere şi le împleteşti cu grijă. Formezi un colac prin unirea capetelor.
Aşezi colacul într-o tavă tapetată şi mai laşi la crescut 15 minute, apoi îl ungi cu o pensulă înmuiată în ou bătut. Dai tava la cuptor, până când colacul se rumeneşte frumos. După coacere, ungi cozonacul cu miere şi-l ornezi cu fulgi de migdale.
Cheesecake cu migdale şi stafide
Ingrediente pentru 6-8 porţii
250 g făină
1 plic praf de copt
125 g unt
65 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 ou
Pentru umplutura de brânză:
1 kg brânză de vaci
5 ouă
5 linguri smântână
1 plic zahăr vanilat
150 g stafide
200 g zahăr
Pentru decor:
100 g fulgi de migdale
50 g ciocolată
Cum să faci cheesecake cu migdale
Amesteci făina cu praful de copt, oul, untul, zahărul şi zahărul vanilat. Înveleşti în folie alimentară aluatul obţinut şi-l introduci în frigider o jumătate de oră.
Laşi stafidele în apă călduţă. Scurgi brânza de vaci şi o amesteci cu ouăle, smântâna, zahărul şi zahărul vanilat. Încorporezi şi stafidele scurse.
Tapetezi o tavă rotundă cu marginile detaşabile. Întinzi aluatul într-o foaie potrivită ca grosime pe care o aşezi pe fundul tăvii. O introduci zece minute în cuptorul preîncălzit, apoi o acoperi cu umplutura de brânză. Nivelezi şi reintroduci tava în cuptor pentru 45 de minute. La servire, ornezi cu ciocolată topită pe baie de aburi şi fulgi de migdale.
Pască fără aluat
Ingrediente pentru 10 porţii
300 g cremă de brânză
3 ouă mari
200 ml lapte condensat
80 g zahăr
Te-ar mai putea interesa: Pască cu smântână
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul şi tapetezi o tavă rotundă. Amesteci toate ingredientele într-un robot de bucătărie la viteză mare până obții un aluat omogen. Te opreşti din timp în timp pentru a lua cu o paletă ceea ce rămâne pe margini. În acest mod, va rezulta un amestec omogen. Torni aluatul în tava pregătită.
Pui pasca la cuptor şi o laşi la copt aproximativ 20 de minute. Urmăreşti cu atenție în ultimele minute de coacere pentru a nu se arde. O porţionezi numai după ce se răceşte complet. La servire, o ornezi după imaginaţie.
Cheesecake cu ciocolată
Ingrediente pentru 10 porţii
125 g unt
250 g făină
1 ou
1 vârf de cuţit sare
1 lingură apă rece
Pentru umplutură:
300 cremă de brânză
100 g zahăr
2 linguri cacao
85 ml smântână pentru frişcă
½ linguriţă esenţă de vanilie
½ linguriţă cafea solubilă, opţional
100 g ciocolată
4 ouă
30 g nucă măcinată
Pentru decor:
100 g ciocolată
240 ml smântână pentru frișcă
4 linguri zahăr pudră
3 linguri cacao
1 linguriţă esenţă de vanilie
Mod de preparare
Freci untul şi-l amesteci cu făina până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul şi sarea, continuând să frămânţi. Adaugi apa rece şi omogenizezi. Înveleşti aluatul în folie alimentară şi-l introduci în frigider, o oră.
Întinzi aluatul şi-l treci pe fundul unei tăvi rotunde, tapetată. Îl acoperi cu hârtie de copt, un strat de boabe fasole uscată şi introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru circa zece minute.
Combini crema de brânză, zahărul și cacaua. Înglobezi smântâna, esenţa de vanilie şi cafeaua solubilă. Adaugi treptat ciocolata topită, apoi ouăle pe rând, amestecând încet, apoi nuca măcinată. Treci compoziţia peste aluatul copt după ce ai înlărat hârtia de copt şi boabele de fasole. Reintroduci tava în cuptor, 20-25 de minute.
După răcirea completă a cheesecake-ului, ornezi cu ciocolată. Pui pe foc mic smântâna pentru frișcă până când începe să fiarbă, apoi o torni peste ciocolata ruptă în bucăţi. După două-trei minute, le baţi până se omogenizează. Torni amestecul peste cheesecake, în strat uniform şi laşi la răcit.
FOTO: Shutterstock