Cele mai apreciate deserturi de Paşti. Care sunt preferatele tale?
Mesele de sărbătoare n-ar fi complete fără desert, iar la marile praznice, cum este şi sărbătoarea pascală, sunt permise şi două sau trei variante pentru a răsfăţa pe toţi invitaţii. Îţi oferim 9 reţete de preparate dulci pentru a acoperi gusturile tututor!
Cozonacul rămâne desertul de nelipsit de pe masa de Paşti. În cele ce urmează, găseşti reţete pentru cozonaci împletiţi cu cacao şi nucă sau fistic, cozonaci Kulich cu ciocolată şi panettone cu fructe uscate. Poate preferi să serveşti celor dragi o pască fără aluat, un guguluf cu gem, o tartă cu brânză şi caise, un chec cu nucă sau unul surpriză, cu totul special ca aspect. Oricare ar fi alegerile tale, vei descoperi că nimic nu este prea dificil de făcut în propria ta bucătărie şi că preparatele de casă au un gust incredibil!
Dulciuri pascale pe gustul tuturor
Guguluf cu gem

12 porţii
1 h
dificultate medie
Ingrediente:
8 ouă
100 g zahăr
125 g făină
8 linguri ulei
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
1 esenţă rom
300 g gem la alegere
Pentru decor:
2 tablete de ciocolată cu lapte
25 g unt
50 g nucă tocată grosier
Mod de preparare
Baţi albuşurile spumă, adaugi zahărul şi continui să baţi. Freci gălbenuşurile cu ulei şi le încorporezi în spumă, cu mişcări uşoare. Combini făina cu cacaua, praful de copt şi esenţa de rom şi le înglobezi cu grijă.
Transferi două treimi din compoziţie într-o tavă de guguluf unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Ridici uşor compoziţia pe marginile tăvii, cu ajutorul unei linguri, şi pui gem în mijloc.
Introduci tava în cuptor pentru circa 45 de minute, la foc mic. Răstorni tava şi laşi checul la răcit.
Separat, topeşti pe foc mic ciocolata ruptă în bucăţi şi amestecată cu untul. Torni ciocolata peste chec şi presari nuca.
Chec cu nucă, stafide şi rahat
turcesc

10 porţii
1 h 30'
dificultate medie
Ingrediente:
150 g stafide
200 g unt
150 g zahăr
4 ouă
100 g rahat turcesc mixt
150 g nuci mărunţite
300 g făină
3 linguriţe praf de copt
Mod de preparare
Hidratezi stafidele în apă clocotită 15 minute. Freci untul moale cu zahărul. Înglobezi, pe rând, ouăle.
Mărunţeşti rahatul turcesc, apoi îl adaugi în amestecul de unt cu ouă. Adaugi stafidele şi nucile mărunţite. Amesteci, apoi încorporezi făina cernută şi praful de copt.
Transferi aluatul într-o tavă de chec tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit, circa 30-40 de minute. După coacere, ungi checul cu miere şi-l ornezi cu rahat turcesc şi nucă mărunţite.
Cozonac împletit

1 tavă
1h 45`
dificultate medie
Ingrediente:
30 g drojdie proaspătă
100 g zahăr
400 g făină
150 ml lapte
100 g unt topit
1 ou
1 gălbenuş
coajă rasă de lămâie bio
1 vârf cuţie sare
Pentru umplutură:
300 g miez de nucă măcinată
100 g zahăr pudră
2 linguri cacao
1 albuş
coajă rasă de lămâie bio
Mod de preparare
Freci drojdia cu o lingură de zahăr, două de făină şi două de lapte cald. Laşi amestecul la loc cald, o jumătate de oră. Îl combini cu restul ingredientelor şi frămânţi până obţii un aluat elastic. Îl pui deoparte, o jumătate de oră.
Pentru umplutură, macini nuca şi o amesteci cu cacaoa, zahărul, coaja de lămâie, albuşul bătut spumă. Tai aluatul pe jumătate şi întinzi fiecare bucată în parte.
Întinzi umplutura pe fiecare dintre cele două foi, apoi le rulezi, le crestezi pe mijloc, de la un capăt la altul, şi le împleteşti. Aşezi aluatul împletit într-o tavă tapetată pe care o introduci în cuptor până se rumeneşte.
Cozonac Kulich cu ciocolată

10 porţii
2 h 30'
dificultate mare
Ingrediente:
450 g făină
½ linguriţă sare
½ linguriţă scorţişoară
50 g unt
50 g zahăr
2 plicuri drojdie uscată
200 ml lapte, călduț
1 ou
3 linguri cacao
150 g fulgi ciocolată
Pentru glazură:
1 tabletă ciocolată cu lapte
50 g unt
Mod de preparare
Cerni făina, sarea și scorțișoara, apoi le amesteci cu untul moale. În centrul amestecului, pui zahărul, cacaua și drojdia. Adaugi oul bătut și laptele călduț în făină, apoi omogenizezi. Frămânți ușor timp de cinci minute. La final, acoperi aluatul și dai deoparte, la loc cald timp de o oră.
Adaugi fulgii de ciocolată în aluatul crescut, apoi îl transferi într-o tavă rotundă, de 12 cm, tapetată şi-l mai laşi 25-30 de minute. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, 25-35 de minute.
Pentru a glazură, topeşti pe baie de aburi ciocolata ruptă în bucăţi, apoi o amesteci cu untul şi acoperi cu ea checul. La servire, ornezi după imaginaţie.
Panettone cu fructe uscate

10 porţii
3 h
dificultate medie
Ingrediente:
25 g drojdie proaspătă
150 ml lapte
200 g zahăr
600 g făină
7 gălbenuşuri
1 vârf de cuţit sare
150 g unt
1 plic zahăr vanilat
100 g mix de fructe uscate
Mod de preparare
Amesteci drojdia cu 75 ml de lapte călduţ, cinci linguri de zahăr şi cinci linguri de făină, apoi le ţii la loc cald un sfert de oră.
Mixezi gălbenuşurile cu sarea şi le combini cu amestecul de drojdie, 100 g de unt, o jumătate din cantitatea de făină, zahărul vanilat, restul de zahăr şi de lapte. Frămânţi aluatul până când se dezlipeşte de pe degete.
Laşi aluatul la crescut, la loc cald, o oră. La final, adaugi făina, restul de unt topit şi mixezi 10 minute.
Înglobezi fructele confiate şi treci aluatul într-o tavă rotundă, de 12 cm, tapetată. Mai laşi la crescut încă o oră, apoi introduci tava în cuptor pentru circa o jumătate de oră. Porţionezi numai după răcirea completă.
Chec surpriză

10 porţii
2 h
dificultate medie
Ingrediente:
500 g făină
350 g zahăr
4 ouă
500 g iaurt
100 ml ulei
coaja de la 2 lămâi bio
1-2 picături colorant alimentar lichid roz
Pentru decor:
150 g zahăr pudră
3 linguri zeamă de lămâie
1 lingură apă
mentă proaspătă
Mod de preparare
Freci gălbenuşurile cu zahărul până devin albe. Adaugi treptat uleiul şi iaurtul, apoi făina şi coaja de lămâie. După omogenizare, încorporezi albuşurile bătute spumă cu mişcări uşoare. Împarţi aluatul în două. Adaugi una-două picături de colorant alimentar în jumătate din cantitatea de aluat.
Torni compoziţia colorată într-o tavă de chec tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii. Îl scoţi din tavă şi-l laşi la răcit, apoi decupezi fiecare felie cu o formă de iepuraş.
Tapetezi din nou tava de copt de chec şi torni o treime din compoziţia de aluat rămasă. Din loc în loc aşezi feliile în formă de iepure şi completezi cu restul de aluat.
Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie şi apa. O torni peste chec şi o laşi să se usuce la temperatura camerei. La servire, ornezi checul cu mentă proaspătă.
Pască fără aluat

10-12 porţii
1 h 15'
dificultate medie
Ingrediente:
1 kg brânză de vaci
300 g zahăr
300 g smântână
6 ouă
1 vârf de cuţit sare
coaja de la 1 ½ lămâi bio
150 g făină
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt
Mod de preparare
Amesteci brânza de vaci scursă cu zahărul, adaugi smântâna, gălbenuşurile, coaja de lămâie, făina, zahărul vanilat şi praful de copt. Baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare şi le înglobezi în amestecul de brânză.
Transferi compoziţia într-o tavă rotundă, tapetată. După o oră, laşi pasca la răcit, iar, la servire, o decorezi după imaginaţie.

Tartă cu brânză şi caise
6-8 porţii
1 h 30'
dificultate medie
Ingrediente:
300 g unt
80 g zahăr pudră
2 ouă
1 plic praf de copt
2 plicuri zahăr vanilat
1 linguriţă coajă de lămâie bio
1 linguriţă zeamă de lămâie
făină cât cuprinde
50 g migdale măcinate
Pentru umplutură:
500 g brânză de vaci
4-5 ouă
200 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
4-5 linguri smântână
1-2 linguri făină
3-4 caise din compot
Mod de preparare
Separi ouăle şi baţi spumă albuşurile. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul tos şi zahărul vanilat, apoi adaugi untul moale. Praful de copt îl stingi cu puţină zeamă de lămâie şi îl adaugi la aluat. Încorporezi făina şi migdalele măcinate, apoi frămânţi. La final, înglobezi treptat şi spuma de albuşuri bătute.
Împarţi aluatul în două bucăţi şi întinzi una într-o foaie potrivită ca grosime. Cu aceasta acoperi o tavă de copt, rotundă. Pentru umplutură, amesteci brânza cu smântâna, ouăle, zahărul, făina, zahărul vanilat şi caisele mărunţite.
Înţepi aluatul din tavă din loc în loc, cu o furculiţă, apoi adaugi umplutura de brânză şi caise. La final întinzi a doua bucată de aluat şi o tai fâşii pe care le intercalezi deasupra umpluturii din tavă. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, 40-50 de minute.
Împletitură cu fistic

10-12 porţii
1 h 30'
dificultate medie
Ingrediente:
25 g drojdie proaspătă
100 g zahăr
200 g unt
1 ou
150 ml lapte
½ linguriţă sare
coajă rasă de lămâie, opţional
500 g făină
Pentru umplutură:
75 g unt
3 linguri zahăr
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă cacao
50 g fistic mărunţit
1 ou, pentru uns
zahăr pudră, pentru decor
Mod de preparare
Freci drojdia cu zahărul, până se lichefiază, apoi adaugi untul, oul, laptele, sarea şi coaja de lămâie. Încorporezi făina iniţial cu lingura, apoi cu mâna, frământând aproximativ cinci minute. Laşi aluatul la crescut un sfert de oră.
Pentru umplutură, freci untul cu zahăr, apoi adaugi scorţişoara, fisticul mărunţit şi cacaua. La final, presari făină pe masa de lucru. Împarţi aluatul în două şi întinzi două foi potrivite ca grosime. Întinzi jumătate de umplutură pe o foaie şi restul pe a doua.
Rulezi cele două foi şi le împleteşti, unind capetele la sfârşit. Treci aluatul într-o tavă de copt şi-l crestezi din loc în loc cu un cuţit. Mai laşi la crescut un sfert de oră. După aceea, ungi împletitura cu ou bătut şi o dai la cuptor, până când se rumeneşte frumos. După răcire, o pudrezi cu zahăr.
@ shutterstock