Cele mai apreciate deserturi de Paşti. Care sunt preferatele tale?

Mesele de sărbătoare n-ar fi complete fără desert, iar la marile praznice, cum este şi sărbătoarea pascală, sunt permise şi două sau trei variante pentru a răsfăţa pe toţi invitaţii. Îţi oferim 9 reţete de preparate dulci pentru a acoperi gusturile tututor!

Cozonacul rămâne desertul de nelipsit de pe masa de Paşti. În cele ce urmează, găseşti reţete pentru cozonaci împletiţi cu cacao şi nucă sau fistic, cozonaci Kulich cu ciocolată şi panettone cu fructe uscate. Poate preferi să serveşti celor dragi o pască fără aluat, un guguluf cu gem, o tartă cu brânză şi caise, un chec cu nucă sau unul surpriză, cu totul special ca aspect. Oricare ar fi alegerile tale, vei descoperi că nimic nu este prea dificil de făcut în propria ta bucătărie şi că preparatele de casă au un gust incredibil!

Dulciuri pascale pe gustul tuturor

Guguluf cu gem                  

image

12 porţii

1 h

dificultate medie

Ingrediente:

8 ouă

100 g zahăr

125 g făină

8 linguri ulei

1 plic praf de copt

2 linguri cacao

1 esenţă rom

300 g gem la alegere

Pentru decor:

2 tablete de ciocolată cu lapte

25 g unt

50 g nucă tocată grosier

Mod de preparare

Baţi albuşurile spumă, adaugi zahărul şi continui să baţi. Freci gălbenuşurile cu ulei şi le încorporezi în spumă, cu mişcări uşoare. Combini făina cu cacaua, praful de copt şi esenţa de rom şi le înglobezi cu grijă.

Transferi două treimi din compoziţie într-o tavă de guguluf unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Ridici uşor compoziţia pe marginile tăvii, cu ajutorul unei linguri, şi pui gem în mijloc.

Introduci tava în cuptor pentru circa 45 de minute, la foc mic. Răstorni tava şi laşi checul la răcit.

Separat, topeşti pe foc mic ciocolata ruptă în bucăţi şi amestecată cu untul. Torni ciocolata peste chec şi presari nuca.

Chec cu nucă, stafide şi rahat turcesc                    

image

10 porţii

1 h 30'

dificultate medie

Ingrediente:

150 g stafide

200 g unt

150 g zahăr

4 ouă

100 g rahat turcesc mixt

150 g nuci mărunţite

300 g făină

3 linguriţe praf de copt

Mod de preparare

Hidratezi stafidele în apă clocotită 15 minute. Freci untul moale cu zahărul. Înglobezi, pe rând, ouăle.

Mărunţeşti rahatul turcesc, apoi îl adaugi în amestecul de unt cu ouă. Adaugi stafidele şi nucile mărunţite. Amesteci, apoi încorporezi făina cernută şi praful de copt.

Transferi aluatul într-o tavă de chec tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit, circa 30-40 de minute. După coacere, ungi checul cu miere şi-l ornezi cu rahat turcesc şi nucă mărunţite.

Cozonac împletit                                

image

1 tavă

1h 45`

dificultate medie

Ingrediente:

30 g drojdie proaspătă

100 g zahăr

400 g făină

150 ml lapte

100 g unt topit

1 ou

1 gălbenuş

coajă rasă de lămâie bio

1 vârf cuţie sare

Pentru umplutură:

300 g miez de nucă măcinată

100 g zahăr pudră

2 linguri cacao

1 albuş

coajă rasă de lămâie bio

Mod de preparare

Freci drojdia cu o lingură de zahăr, două de făină şi două de lapte cald. Laşi amestecul la loc cald, o jumătate de oră. Îl combini cu restul ingredientelor şi frămânţi până obţii un aluat elastic. Îl pui deoparte, o jumătate de oră.

Pentru umplutură, macini nuca şi o amesteci cu cacaoa, zahărul, coaja de lămâie, albuşul bătut spumă. Tai aluatul pe jumătate şi întinzi fiecare bucată în parte.

Întinzi umplutura pe fiecare dintre cele două foi, apoi le rulezi, le crestezi pe mijloc, de la un capăt la altul, şi le împleteşti. Aşezi aluatul împletit într-o tavă tapetată pe care o introduci în cuptor până se rumeneşte.

Cozonac Kulich cu ciocolată                          

image

10 porţii

2 h 30'

dificultate mare

Ingrediente:

450 g făină

½ linguriţă sare

½ linguriţă scorţişoară

50 g unt

50 g zahăr

2 plicuri drojdie uscată

200 ml lapte, călduț

1 ou

3 linguri cacao

150 g fulgi ciocolată

Pentru glazură:

1 tabletă ciocolată cu lapte

50 g unt

Mod de preparare

Cerni făina, sarea și scorțișoara, apoi le amesteci cu untul moale. În centrul amestecului, pui zahărul, cacaua și drojdia. Adaugi oul bătut și laptele călduț în făină, apoi omogenizezi. Frămânți ușor timp de cinci minute. La final, acoperi aluatul și dai deoparte, la loc cald timp de o oră.

Adaugi fulgii de ciocolată în aluatul crescut, apoi îl transferi într-o tavă rotundă, de 12 cm, tapetată şi-l mai laşi 25-30 de minute. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, 25-35 de minute.

Pentru a glazură, topeşti pe baie de aburi ciocolata ruptă în bucăţi, apoi o amesteci cu untul şi acoperi cu ea checul. La servire, ornezi după imaginaţie.

Panettone cu fructe uscate              

image

10 porţii

3 h

dificultate medie

Ingrediente:

25 g drojdie proaspătă

150 ml lapte

200 g zahăr

600 g făină

7 gălbenuşuri

1 vârf de cuţit sare

150 g unt

1 plic zahăr vanilat

100 g mix de fructe uscate

Mod de preparare

Amesteci drojdia cu 75 ml de lapte călduţ, cinci linguri de zahăr şi cinci linguri de făină, apoi le ţii la loc cald un sfert de oră.

Mixezi gălbenuşurile cu sarea şi le combini cu amestecul de drojdie, 100 g de unt, o jumătate din cantitatea de făină, zahărul vanilat, restul de zahăr şi de lapte.  Frămânţi aluatul până când se dezlipeşte de pe degete.

Laşi aluatul la crescut, la loc cald, o oră. La final, adaugi făina, restul de unt topit şi mixezi 10 minute.

Înglobezi fructele confiate şi treci aluatul într-o tavă rotundă, de 12 cm, tapetată. Mai laşi la crescut încă o oră, apoi introduci tava în cuptor pentru circa o jumătate de oră. Porţionezi numai după răcirea completă.

Chec surpriză                          

image

10 porţii

2 h

dificultate medie

Ingrediente:

500 g făină

350 g zahăr

4 ouă

500 g iaurt

100 ml ulei

coaja de la 2 lămâi bio

1-2 picături colorant alimentar lichid roz

Pentru decor:

150 g zahăr pudră

3 linguri zeamă de lămâie

1 lingură apă

mentă proaspătă

Mod de preparare

Freci gălbenuşurile cu zahărul până devin albe. Adaugi treptat uleiul şi iaurtul, apoi făina şi coaja de lămâie. După omogenizare, încorporezi albuşurile bătute spumă cu mişcări uşoare. Împarţi aluatul în două. Adaugi una-două picături de colorant alimentar în jumătate din cantitatea de aluat.

Torni compoziţia colorată într-o tavă de chec tapetată şi o introduci în cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii. Îl scoţi din tavă şi-l laşi la răcit, apoi decupezi fiecare felie cu o formă de iepuraş.

Tapetezi din nou tava de copt de chec şi torni o treime din compoziţia de aluat rămasă. Din loc în loc aşezi feliile în formă de iepure şi completezi cu restul de aluat.

Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie şi apa. O torni peste chec şi o laşi să se usuce la temperatura camerei. La servire, ornezi checul cu mentă proaspătă.

Pască fără aluat                         

image

10-12 porţii

1 h 15'

dificultate medie

Ingrediente:

1 kg brânză de vaci

300 g zahăr

300 g smântână

6 ouă

1 vârf de cuţit sare

coaja de la 1 ½ lămâi bio

150 g făină

1 plic zahăr vanilat

1 plic praf de copt

Mod de preparare

Amesteci brânza de vaci scursă cu zahărul, adaugi smântâna, gălbenuşurile, coaja de lămâie, făina, zahărul vanilat şi praful de copt. Baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare şi le înglobezi în amestecul de brânză.

Transferi compoziţia într-o tavă rotundă, tapetată. După o oră, laşi pasca la răcit, iar, la servire, o decorezi după imaginaţie.

image

Tartă cu brânză şi caise                         

6-8 porţii

1 h 30'

dificultate medie

Ingrediente:

300 g unt

80 g zahăr pudră

2 ouă

1 plic praf de copt

2 plicuri zahăr vanilat

1 linguriţă coajă de lămâie bio

1 linguriţă zeamă de lămâie

făină cât cuprinde

50 g migdale măcinate

Pentru umplutură:

500 g brânză de vaci

4-5 ouă

200 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

4-5 linguri smântână

1-2 linguri făină

3-4 caise din compot

Mod de preparare

Separi ouăle şi baţi spumă albuşurile. Mixezi gălbenuşurile cu zahărul tos şi zahărul vanilat, apoi adaugi untul moale. Praful de copt îl stingi cu puţină zeamă de lămâie şi îl adaugi la aluat. Încorporezi făina şi migdalele măcinate, apoi frămânţi. La final, înglobezi treptat şi spuma de albuşuri bătute.

Împarţi aluatul în două bucăţi şi întinzi una într-o foaie potrivită ca grosime. Cu aceasta acoperi o tavă de copt, rotundă. Pentru umplutură, amesteci brânza cu smântâna, ouăle, zahărul, făina, zahărul vanilat şi caisele mărunţite.

Înţepi aluatul din tavă din loc în loc, cu o furculiţă, apoi adaugi umplutura de brânză şi caise. La final întinzi a doua bucată de aluat şi o tai fâşii pe care le intercalezi deasupra umpluturii din tavă. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, 40-50 de minute.

Împletitură cu fistic              

image

10-12 porţii

1 h 30'

dificultate medie

Ingrediente:

25 g drojdie proaspătă

100 g zahăr

200 g unt

1 ou

150 ml lapte

½ linguriţă sare

coajă rasă de lămâie, opţional

500 g făină

Pentru umplutură:

75 g unt

3 linguri zahăr

1 linguriţă scorţişoară

1 linguriţă cacao

50 g fistic mărunţit

1 ou, pentru uns

zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Freci drojdia cu zahărul, până se lichefiază, apoi adaugi untul, oul, laptele, sarea şi coaja de lămâie. Încorporezi făina iniţial cu lingura, apoi cu mâna, frământând aproximativ cinci minute. Laşi aluatul la crescut un sfert de oră.

Pentru umplutură, freci untul cu zahăr, apoi adaugi scorţişoara, fisticul mărunţit şi cacaua. La final, presari făină pe masa de lucru. Împarţi aluatul în două şi întinzi două foi potrivite ca grosime. Întinzi jumătate de umplutură pe o foaie şi restul pe a doua.

Rulezi cele două foi şi le împleteşti, unind capetele la sfârşit. Treci aluatul într-o tavă de copt şi-l crestezi din loc în loc cu un cuţit. Mai laşi la crescut un sfert de oră. După aceea, ungi împletitura cu ou bătut şi o dai la cuptor, până când se rumeneşte frumos. După răcire, o pudrezi cu zahăr.

@ shutterstock



Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg