Uită de maşina de spălat. Aplică aceste trucuri pentru a-ţi curăţa adidaşii albi şi vor arăta ca noi
Adidaşii albi sunt mereu la modă. Până şi celebrităţile îşi asortează ţinutele cu o pereche de pantofi sport albi, fie tenişi, trainers sau sneakers, pentru că aleg în primul rând comoditatea. Cum faci, însă, ca încălţămintea ta preferată să fie de un alb imaculat, după ce s-a murdărit de iarbă, praf sau alte pete urâte.
Poţi spăla adidaşii la maşina de spălat?
Te gândeşti probabil că cel mai simplu mod de a curăţa petele de pe adidaşi este cu ajutorul maşinii de spălat. Cu toate acestea, niciunul dintre marile branduri de încălţăminte sport nu recomandă acest lucru, din simplul motiv că adidaşii se pot deforma sau dezlipi. Chiar dacă asta nu se întâmplă după prima spălare, după alte două-trei încercări, ai putea să-ţi ei adio de la ei. Există, totuşi, modele care pot fi băgate la maşina de spălat, cum ar fi cei din pânză. De obicei, pe eticheta lor vei observa câteva indicaţii: temperatura de spălare să fie la 30 de grade, iar maşina de spălat să fie setată la un program lent, eventual modul manual.
8 trucuri de curăţare manuală a pantofilor sport albi
În mod ideal, adidaşii trebuie curăţaţi imediat după întoarcerea de la plimbare, pentru a nu lăsa murdăria să se usuce şi să fie absorbită în material. Pentru încălţămintea din piele, foloseşte o cârpă moale, incoloră şi umedă. Dacă au noroi pe talpă, îndepărtează-l uşor cu o periuţă veche de dinţi, apoi scoate şireturile şi clăteşte talpa sub jet de apă. Pentru a îndepărta praful şi petele de pe părţile laterale, poţi folosi aceeaşi periuţă de dinţi înmuiată în gel sau săpun incolor.
Pasta şi periuţa de dinţi te vor ajuta la curăţarea rapidă şi eficientă a adidaşilor albi. Alege o pastă albă şi o periuţă cu o duritate medie ca să nu deteriorezi materialul. Spală-i şi clăteşte-i cu apă călduţă după ce i-ai frecat uşor cu pasta de dinţi. În cazul adidaşilor din piele întoarsă, peria poate fi înlocuită cu un burete de vase, puţin mai moale, sau cu un ciorap de nylon. Pe aceştia din urmă nu ai voie să-i umezeşti cu apă şi pastă de dinţi, ci doar să le îndepărtezi praful şi murdăria.
Dacă porţi adidaşi din piele ecologică sau teneşi din pânză, îi poţi spăla cu
. Umezeşte un burete, aplică pe el săpunul şi freacă adidaşii ca să faci spumă, apoi clăteşte. Dacă ai teneşi din pânză cu pete galbene sau cu urme de iarbă, ar trebui să-i laşi la înmuiat. Prepară o soluţie din puţin săpun răzuit şi o cană de apă clocotită. Când se mai răceşte puţin, aplică soluţia peste adidaşi şi îndinde cu un burete. Lasă să acţioneze 30 de minute, apoi clăteşte.
Mai citeşte şi:
Apa micelară este bună nu doar pentru demachiere, dar şi pentru curăţarea adidaşilor, mai ales a celor din piele ecologică. Înmoaie o dischetă în apă micelară şi şterge urmele de praf de pe suprafaţa pantofilor sport. Şterge apoi surpluzul de apă cu un şerveţel uscat.
Un alt produs cosmetic care poate fi folosit pentru curăţarea adidaşilor este soluţia pentru îndepărtarea ojei sau acetona. Aceasta, însă, trebuie să fie obligatoriu incoloră. Aplică puţină soluţie pe o dischetă de vată sau pe un burete şi şterge petele de pe marginile adidaşilor. În special, acetona este eficientă pentru urmele negre de la asfalt sau cele verzi de la iarbă.
Mai citeşte şi:
Sucul de lămâie este un înălbitor natural, care poate fi utilizat atât la curăţarea hainelor şi adidaşilor. Diluează 2 linguri de suc de lămâie cu aceeaşi cantitate de apă caldă, apoi înmoaie în soluţie o cârpă şi şterge cu ea suprafeţa pantofilor sport de culoare albă. Sucul de lămâie va îndepărta atât murdăria, dar şi mirosul neplăcut din pantofi.
O altă soluţie preparată în casă poate fi alcătuită din 4 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de apă oxigenată şi 2 linguri de apă caldă. Întinde cu un burete pasta obţinută peste suprafaţa adidaşilor şi las-o până ce se usucă. Îndepărtează apoi urmele de bicarbonat cu o cârpă moale şi uscată. Mulţi care au încercat această metodă spun că este printe cele mai eficiente.
Un efect de albire poate avea şi amidonul de cartofi. Această medotă se recomandă, în special, pentru încălţămintea din piele. Alcătuieşte o pastă consistentă din amidon şi puţin lapte. Întinde pasta pe un burete umed şi şterge cu el suprafaţa murdară. În cazul pantofilor sport din materiale textile, piele întoarsă sau materiale sintetice, această metodă nu se aplică.
Mai citeşte şi :
Sursa foto: pixabay.com