Uter fibromatos. Simptome, cauze şi soluţii

1 85212 original jpg jpeg

Este unul dintre cele mai frecvente diagnostice întâlnite în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, afectând 3 din 4 paciente. Un uter fibromatos poate fi silenţios, fără simptome, dar poate genera şi un disconfort crescut.

Este sau nu periculos fibromul uterin? Poate fi prevenită apariţia lui? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am primit răspuns din partea dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate.

Fibromul uterin este tumoare necanceroasă (benignă) ce apare din stratul muscular al uterului. Este cunoscut şi sub numele de leiomiom sau miom. Uterul fibromatos este o afecţiune caracterizată de prezenţa mai multor fibroame în interiorul uterului. Multe femei dezvoltă fibroame de-a lungul vieţii, dar pentru că nu au niciun simptom, nici nu ştiu de existenţa lor. Se poate dezvolta un singur fibrom, dar şi mai multe, numărul acestora poate varia.

La fel cum şi dimensiunea acestora poate varia, de la câţiva mm la dimensiunea unei mingi de tenis sau mai mare, ce duc la mărirea dimensiunii uterului. Cazuri în care simptomele sunt din ce în ce mai evidente, afectând foarte mult calitatea vieţii femeii cu acest diagnostic.

Fără a se cunoaşte exact cauzele apariţiei şi dezvoltării acestor tumori, se consideră că modificările genetice şi ale celor doi hormoni produşi de ovare - estrogenul şi progesteronul, precum şi anumite substanţe chimice din organism sunt răspunzătoare de apariţia fibromului.

Totodată, există şi o serie de factori favorizanţi pentru acest diagnostic, cel mai important fiind predispoziţia ereditară - dacă mama a avut un astfel de diagnostic, este foarte posibil ca şi fiica să împărtăşească acelaşi diagnostic, a continuat dr. Vythoulkas. Pe lângă moştenirea genetică, alţi factori favorizanţi sunt obezitatea, deficitul de vitamina D, menstruaţia apărută înainte de 10 ani, alimentaţie bogată în carne roşie, hipertensiune arterială, consumul de alcool.

Unele femei nu au niciun simptom, dar atunci când acestea există şi afectează calitatea vieţii, uterul fibromatos necesită control, monitorizare şi tratament.

Cele mai cunoscute simptome ce nu ar trebui neglijate sunt:

- Sângerări menstruale abundente ;

- Menstruaţii prelungite ;

- Senzaţie de presiune pelvină şi/sau durere în această zonă ;

- Urinări frecvente şi chiar incontinenţă urinară ;

- Constipaţie, flatulenţă ;

- Dureri de spate sau de picior ;

- Dureri în poziţia şezut ;

- Dureri în timpul actului sexual .

Diagnosticul se poate pune în urma unui control obişnuit, dar care poate fi urmat, pentru confirmare, de următoarele investigaţii: ecografie simplă sau transvaginală, histerosonografie, histerosalpingografie, histeroscopie sau laparoscopie. De asemenea, în cazul unor sângerări importante, se pot efectua analize de sânge şi hormonale.

Tratamentul în cazul unui uter fibromatos fără simptome se rezumă la o monitorizare constantă, fără alte recomandări speciale. Atunci când simptomele există şi sunt uşoare, se recomandă folosirea unor antialgice pentru calmarea durerilor şi a unor suplimente de fier, dacă analizele indică o anemie, a adăugat dr. Vythoulkas. Folosirea contraceptivelor orale ajută la reglarea menstruaţiei şi a sângerărilor, dar nu reduce dimensiunea tumorii. Dacă însă prezenţa fibromului sau a mai multor formaţiuni tumorale afectează calitatea vieţii pacientei, se recomandă intervenţia chirurgicală.

Aceasta poate fi, în funcţie de vârsta şi dorinţa pacientei de a avea copii:

Miomectomia - se elimină doar fibromul ;

Histerectomie - se elimină uterul ;

Ablaţia de endometru - mucoasa uterului este eliminată pentru a controla sângerările abundente;

Mioliza - prin ghidaj laparoscopic, fibroamele sunt distruse cu ajutorul curentului electric sau al criogenării ;

Embolizarea - alimentarea cu sânge a fibroamelor este blocaă cu ajutorul unor anumite tehnici .

Sursă imagine: Santé Magazine



Recente

Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
femeie feminina 2344774319 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
barbat elegant cu costum jpg
Cartofi dulci umpluti  Sursa foto shutterstock 1012614088 jpg
Secretele ciocolatei sanatoase  Sursa foto chocolate 968457 1280 jpg
shutterstock 2317141373 jpg