Vitamina C: cu ce alimente o asociem, la ce oră o luăm şi ce efecte secundare are excesul

1 shutterstock 400489819 jpg jpeg

Vitamina C este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, însă corpul nostru nu o produce, de aceea trebuie să ne luăm doza zilnică recomandată fie din alimente, fie din suplimente. Când şi cum trebuie luată, la ce ore, cu ce alimente şi ce efecte secundare periculoase poate avea excesul?

Lipsa vitaminei C poate provoca o serie de reacţii negative în corp. Acestea afectează sănătatea fizică şi pe cea mintală. Organismul uman are nevoie de vitamina C (acid ascorbic) pentru sistemul imunitar, oase şi piele sănătoasă.

Este o vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă), ajută la creşterea imunităţii, favorizează absorbţia fierului în organism, are un rol important în formarea colagenului, a hormonilor şi a aminoacizilor, este esenţială în procesele de vindecare a plăgilor şi arsurilor. Ideal este să o procurăm din alimente, iar natura este generoasă şi o întâlnim în cantităţi mari în fructe de pădure (în special coacăze), citrice, ananas, kiwi, căpşuni, dar şi în legume precum broccoli, ardei gras, ardei iute, sfeclă roşie, pătrunjel, roşii.

Citeşte şi

Vitamina D: în ce moment al zilei şi în ce condiţii trebuie luată pentru a fi eficientă

Suplimentele de vitaminele funcţionează diferit. Asta înseamnă că trebuie să ţinem cont de anumiţi factori când le luăm: la ce ore şi cu ce alimente le asociem pentru o mai bună absorbţie în organism. Totodată, este bine de ştiu că exccesul poate avea efecte secundare importante.

Cum ne dăm seama că avem deficit de vitamina C

  • Căderea părului, părul încâlcit, pielea uscată sunt cauzate de o carenţă, deoarece este nevoie de multe substanţe nutritive pentru producţia de colagen şi proteine.
  • Gingiile se inflamează, devin purpurii, iar în deficit sever sângerează.
  • Infecţii dese: vitamina C este esenţială pentru a lupta împotriva bacteriilor dăunătoare, atunci când ea lipseşte din organism corpul devine vulnerabil la agenţii patogeni.
  • Schimbări de dispoziţie: chiar dacă majoritatea oamenilor ignoră acest simptom, vitamina C este strâns legată de sănătatea emoţională. Aşadar, deficitul poate provoca iritabilitate, stres şi emoţii negative. În schimb, doza zilnică de vitamina C oferă stabilitate emoţională, linişte şi control asupra hormonilor care cauzează schimbările de dispoziţie.
  • Sentimentul continuu de oboseală este un simptom care asociat cu nivelul scăzut de vitamina C.

Beneficiile vitaminei C

  • Previne infecţiile virale şi bacteriene, întăreşte sistemul imunitar.
  • Luptă cu stresul şi creşte tonusul şi starea de bună-dispoziţie. Are şi beneficiul de a stimula secreţia de dopamină, hormon al fericirii.
  • Vindecă rănile, arsurile, plăgile şi sângerarea gingiilor.
  • Contribuie la scăderea colesterolului rău.
  • Scade riscul de apariţie a unor forme de cancer.
  • Ajută la absorbţia fierului în organism.
  • Ajută la scăderea tensiunii.

Dacă nu o procurăm în doză suficientă din alimente, putem apela la suplimentele de vitamina C, dar este foarte important ca doza să fie recomandată de un medic. Însă suplimentele de vitamine trebuie luate în anumite condiţii pentru a fi eficiente. 

Cum trebuie luată, la ce ore, cu ce alimente

Fără o alimentaţie corespunzătoare, ele nu vor fi asimilate de organism, de aceea e bine să le asociem cu alimente care conţin în mod natural vitaminele din capsulă. Astfel, vitamina C poate fi luată cu un suc de portocale sau un smoothie de fructe de pădure. Poate fi luată la orice oră din zi, dar este bine să fie înpărţită în 2-3 doze mai mici.

Care e doza maximă şi ce efecte periculoase are excesul?

Specialiştii consideră că o doză zilnică eficientă este de 500-1000 mg vitamina C, mai ales în sezonul rece, când alimentaţia nu este bogată în fructe şi legume proaspete. Doza maximă este 2000 mg, iar dacă e depăşită pot apărea efecte secundare neplăcute sau severe: greaţă, diaree, dureri abdominale, tulburări hepatice şi endocrine, pietre la rinichi şi, totodată, poate influenţa analizele de sânge pentru glicemie.

FOTO Shutterstock



Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg