Masaj terapeutic, beneficii pentru organism. 13 motive pentru care să îţi faci săptămânal

Masaj terapeutic, beneficii pentru organism  13 motive pentru care să îţi faci săptămânal jpeg

Este un mod bun de relaxare pentru oricine. Are şi beneficii, dar şi riscuri. Azi vom vorbi despre relaxarea prin masaj terapeutic şi beneficiile pentru organism.

Ce este masajul?

Este o acţiune de presare, frecare şi manipulare a: pielii, muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor. Se realizează cu mâinile, degetele, antebraţele, coatele şi picioarele. Tehnicile de masaj variaza, ca şi tipurile de masaj care există:

Câte tipuri de masaj sunt

- masajul suedez - o forma usoara de masaj. Se face prin contact indelungat cu pielea, framantari, netezire, frictiune, miscari profunde, vibratii in scopul relaxarii si energizarii.

- masajul profund al tesuturilor - se foloseste presiune mai puternica ce vizeaza straturile profunde ale muschilor si tesutului conjunctiv. Scopul e tratarea leziunilor musculare provocate de accidente.

- masajul sportiv - e similar cu masajul suedez, dar e orientat catre persoane implicate in activitati sportive pentru a preveni sau a trata leziunile acestora.

- terapia prin masaj a punctelor de declansare - masajul e asupra punctelor de declansare sau zonelor sensibile ale fibrelor musculare inguste care se pot forma in muschi, in urma leziunilor sau a suprasolicitarii fizice.

Beneficiile masajului terapeutic

- intensificarea circulaţiei (se furnizează mai mult oxigen şi substanţe nutritive în ţesuturi şi organe) - stimuleaza fluxul limfatic, sistemul natural de aparare al organismului, impotriva invadatorilor toxici. Este indicat pentru bolnavii de cancer. - intensificarea circulatiei sanguine la nivelul sistemului circulator si a celui limfatic - relaxeaza muschii raniti si suprasolicitati - reduce spasmele si crampele - creste flexibilitatea articulatiilor - scurteaza perioada de recuperare, ajuta la pregatirea pentru antrenamente intense si elimina durerile sportivilor. - elibereaza endorfine (analgezice naturale ale corpului). E indicat în boli cronice si recuperarea dupa prejudicii sau in urma interventiilor chirurgicale. - reduce aderentele post-chirurgicale si edemul si poate fi utilizat pentru diminuarea si realinierea tesutului cicatricial dupa ce vindecarea a avut loc - imbunatateste flexibilitatea si scade disconfortul in cazul pacientilor care sufera de dureri minore de spate - calmeaza durerile persoanelor care sufera de migrene si scade probabilitatea necesitatii medicamentelor - implica exercitii fizice si de stretching pentru muschii atrofiati - scurteaza travaliul femeilor insarcinate, amelioreaza depresia si anxietatea si grabeste recuperarea.

Riscurile masajului

E indicat ca masajul să fie făcut de un specialist. Trebuie să fie anunţat de probleme ca:

- dureri sau alte simptome inexplicabile

- arsuri sau rani deschise

- cancer

- cheaguri de sange

- fracturi

- artrita reumatoida

- osteoporoza severa

- sarcina.

Unele masaje pot cauza febră musculară. Dacă masajul e dureros sau inconfortabil, renunţaţi la el. Un masaj realizat incorect sau prea dur poate cauza:

- sangerare interna

- leziuni ale nervilor

- paralizie temporara

- reactii alergice la uleiuri sau lotiuni de masaj.

Citeşte şi: Remedii rapide împotriva celulitei şi a vergeturilor

Cum alegi terapeutul potrivit

Este important să ştii ce trebuie să întrebi un terapeut înainte să îl laşi să te atingă:

- sunteti licentiat, certificat sau inregistrat?

- care este formarea si experienta dvs.?

- cat de multe sedinte de masaj terapeutic credeti ca ar fi necesare in cazul meu?

- care este costul si daca este acoperit de asigurarea de sanatate?

Citeşte şi: Cum te ajută masajul anticelulitic să-ţi remodelezi silueta

Sursa