Muşcături de insecte. Iată cum să le deosebeşti între ele
Ai o muşcătură care pe lângă faptul că ţi-a iritat pielea îţi dă şi o senzaţie de durere din cauză că s-a umflat, însă nu-ţi poţi da seama de la ce e? Iată cum poţi deosebi diferitele muşcături de insecte.
Trebuie să ştii că majoritatea muşcăturilor sunt inofensive, însă e bine să ştii ce insectă le-a provocat pentru a te putea feri pe viitor şi pentru a decide dacă e cazul să mergi sau nu la doctor.
1. Muşcături de insecte - Muscă
Dacă ai impresia că muştele sunt insecte care muşcă doar câinii şi pisicile, te înşeli, acestea pot muşca chiar şi oamenii. Îţi pot apărea mai multe bubiţe grupate pe corp. Dacă ai animale, verifică-le blana şi uită-te cu atenţie să observi dacă au depuneri de ouă. Pielea cu senzaţie de mâncărime deranjantă poate fi un alt semn că ai fost muşcată de o muscă. Ai grijă, deoarece muştele pot fi purtătoare ale virusului Zika, virus care poate cauza defecte de naştere bebeluşilor. Simptomele includ senzaţia de febră, durere de cap, iritaţie, ochi roşii, dureri articulare şi musculare.
2. Albină
Îţi vei da seama cu uşurinţă dacă te-a muşcat albina din cauza senzaţiei înţepătoare de la nivelul pielii. De obicei te poate durea locul cu pricina şi se poate umfla imediat. Asigură-te că acul albinei nu a rămas sub pielea ta şi aplică direct pe muşcătură sare. În cazul în care acul a rămas înfipt sub piele, mergi imediat la medic, în special dacă ai reacţii alergice, precum părţi ale corpului exagerat de umflate, mâncărime excesivă şi dificultăţi de respiraţie.
3. Muşcături de insecte - Căpuşă
Locuieşti lângă o zonă împădurită sau ai fost recent în parc ori într-un loc cu multă verdeaţă? Dacă răspunsul este da, atunci este posibil să te fi muşcat o căpuşă. Aceasta se bagă pe sub piele şi poate rămâne acolo zile bune. Ca să o scoţi, cel mai indicat ar fi să mergi la medic, dar dacă nu ai posibilitatea, te poţi ajuta de o pensetă. Pune o compresă cu alcool pe locul muşcăturii, iar căpuşa va ieşi la suprafaţă. Dacă nu a ieşit în totalitate, te poţi folosi de o pensetă cu ajutorul căreia să o scoţi uşor, având grijă să nu îi rămână capul sub piele.
4. Păduchi
Păduchii se cuibăresc în apropierea scalpului tău, locul în care îşi depun ouăle. Dacă ai o mâncărime destul de supărătoare de care nu mai scapi la nivelul scalpului, uită-te cu atenţie la rădăcina firelor de păr. Deşi sunt mici, păduchii pot fi observaţi cu ochiul liber cum se plimbă pe pielea capului şi îşi depun ouăle de culoare maronie.
5. Muşcături de insecte - Furnică
Vei ştii cu siguranţă atunci când te-a muşcat furnica din cauza senzaţiei de arsură şi de durere apărute imediat. De obicei pielea se umflă destul de tare şi se poate observa pe piele o porţiune cu lichid transparent chiar în apropierea muşcăturii. Adesea devin deranjante din cauza mâncărimii excesive, însă e un semn bun că se vindecă.
6. Gândaci
Muşcătura de gândac provoacă apariţia unor porţiuni inflamate de piele de culoare roşie, care pot conţine băşici în interior. De obicei vor fi mai multe muşcături în aceeaşi zonă (la o privire atentă vei observa că sunt grupate în zigzag. Cel mai adesea poţi fi muşcată de gândaci în lunile mai calde.
Sursă foto: healthline.com