Noi tratamente pentru cancerul hepatic

1 img 20200219 111304 jpg jpeg

Doctori oncologi de la Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia, au fost săptămâna aceasta în România pentru a prezenta oncologia intervenţională, cel mai nou tratament al cancerului hepatic. Anual, între 1200 şi 1500 de români apelează la serviciile medicale ale spitalului Anadolu, 85% dintre ei fiind pacienţi cu diverse forme de cancer. De altfel, conform Dr. Inge Aivas, manager medical la Centrul Medical Anadolu, mai toate secţiile spitalului au fost create pentru a susţine departamentul oncologic.

„De 15 ani luptăm împreună împotriva cancerului fără a da înapoi. Înţelegem că un diagnostic de cancer este dificil în sine, cu atât mai mult călătoria într-o ţară străina pentru tratament . Suntem aici: vorbitori nativi de limba română, cu înţelegere a culturii şi obiceiurilor româneşti, gata să-i ajutăm pe copatrioţii noştri 24/7,“ a adăugat Dr. Aivas.

Într-adevăr, Centrul Medical Anadolu, înfiinţat în 2005, are o echipă medicală dedicată doar pacienţilor internaţionali, inclusivi cei din România. Pentru aceştia, spitalul oferă şi o a doua opinie medicală gratuit şi fără nicio obligaţie.

Incidenţa canerului hepatic, în creştere

Pe lângă cele mai noi tehnologii de radioterapie, recent, Anadolu a investit şi în cele mai noi tratamente ale cancerului hepatic. Un motiv este că acesta este singurul tip de cancer a cărei rată a mortalităţii este în creştere.

La nivel global, cancerul este a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. În 2018, au fost înregistrate aproximativ 20 de milioane de cazuri de cancer, iar boala a cauzat 9.8 milioane de decese. Şi totuşi, de vreo trei decenii, numărul pacienţilor care supravieţuiesc cancerului este în creştere. Singura excepţie o face cancerul hepatic.

„Cancerul hepatic este a doua cea mai frecventă cauză de deces în rândul pacienţilor de cancer. Şi este în creştere,“ a declarat Dr. Murat Dökdök, Radiolog intervenţional la Centrului Medical Anadolu.

Alcoolul, toxinele şi problemele metabolice generate de diete nesănătoase sunt principalele cauze care duc la apariţia cancerului la ficat. În cazurile de cancer hepatic, ficatul în sine este adesea primul şi singurul loc pentru metastaze, care par să joace un rol major în cauza morţii. Între 50-70% dintre pacienţii cu cancer de sân avansat sau colorectal dezvoltă metastaze hepatice.

Ablaţia şi embolizarea

Prima linie de terapie pentru cancerele hepatice primare şi metastazele colorectale la ficat este rezecţia chirurgicală a metastazelor. Dar, din cauza numărului, dimensiunii şi localizării leziunilor, precum şi a stării de performanţă a pacientului, doar 20 - 30% dintre pacienţi sunt eligibili pentru operaţie.

Alternativ, tumorile hepatice pot fi distruse prin tehnici minim invazive, cum ar fi ablaţia sau embolizarea. Acestea sunt terapii ce ţin de domeniul oncologiei intervenţionale, o nouă specialitate care oferă tratamente tumorale sub îndrumarea imaginii radiologice, cum ar fi tomografia computerizată, ultrasonografia şi angiografia.

Ablaţia utileazează sonde sau ace, introduse în tumoră, pe care o distruge prin încălzire (radiofrecvenţa sau ablaţia cu microunde), îngheţare (crioablarea) sau agenţi chimici (ablaţia de alcool). Ablaţia este, însă, limitată de locaţia, dimensiunea şi numărul de leziuni tumorale. Când aceasta nu este posibilă, se apelează, de obicei la embolizare, un procedeu de blocare a vaselor folosind o tehnică angiografică.

Embolizarea este utilizată de radiologii intervenţionali pentru a trata tumorile sau vasele anormale, prin introducerea unui cateter în zona inghinală şi navigarea până la vasele care alimentează tumora în ficat. Există mai multe tehnici de embolizare, radioembolizarea fiind cea mai nouă dintre ele, atât de nouă şi de scumpă încât nu este, deocamdată, folosită în Europa de Est. Aceasta utilizează anumite substanţe radioactive, produse în doar două locaţii din lume, pentru a furniza o doză mare de radiaţii în interiorul tumorii, în timp ce ţesutul sănătos din apropiere primeşte radiaţii minime. Un tratament cu radioembolizare la Centrul Medical Anadolu costă în jur de 25.000 de euro.

„Între 80 şi 90% dintre pacienţi răspund bine la aceste noi forme de terapii. Radioembolizarea poate fi folosită şi în alte forme de cancer şi chiar şi pentru tratarea altor boli, cum ar fi osteoartrita sau obezitatea, însă acest lucru este, deocamdată, în cercetare,“ a declarat Dr. Dökdök revistei Click pentru femei.