Obiceiuri greşite care îţi deteriorează hainele

1 shutterstock 589577570 jpg jpeg

Relaţia cu hainele este asemănătoare cu cea de prietenie: necesită efort, răbdare şi grijă. De-a lungul timpului, poate ţi s-a întâmplat să te descotoroseşti de acele piese vestimentare cu care ai făcut furori, la un moment dat, din simplul fapt că nu le-ai acordat suficientă atenţie. Am enumerat şi descris mai jos greşelile care îţi strică hainele, ca să nu le mai faci pe viitor.

Freci excesiv petele 

Ţi s-a întâmplat măcar o dată în viaţă să îţi pătezi bluza preferată cu vin roşu sau cu grăsime de la o mâncare gătită, apoi să o arunci în coşul cu rufe murdare. În realitate, cu cât vei lăsa ca timpul să treacă, cu atât mai dificil îţi va fi să scapi de petele uscate. Mai mult decât atât, frecarea excesivă a petelor nu va face altceva decât să deterioreze ţesătura hainei.  

Soluţii

O variantă este să tamponezi uşor murdăria cu un material umed, imediat după ce haina s-a pătat, urmând să se cureţe în maşina de spălat. Dacă, de obicei, foloseşti soluţii special concepute pentru îndepărtarea petelor, să ştii că există alternative la fel de ingenioase. De exemplu, sucul de la o lămâie poate combate petele de transpiraţie, amestecul din oţet şi detergent lichid curăţă grăsimea de pe haină, iar petele de vin roşu se pot îndepărta cu o mixtură din trei părţi de apă şi o parte de bicarbonat de sodiu.  

Foloseşti incorect balsamul de rufe 

Probabil te-ai obişnuit să adaugi balsam peste orice tip de haine, pentru a le face cât mai moi şi pentru a mirosi cât mai bine, însă specialiştii nu recomandă acest lucru. Motivul este că balsamul poate reduce gradul de absorbţie al lichidului în ţesături la o anumită categorie de rufe, de exemplu, la articolele vestimentare sportive.  

Cel mai bine este să citeşti cu atenţie eticheta hainelor, pentru a vedea cât şi cum poate fi spălată. Dacă îţi doreşti ca hainele să beneficieze cât mai mult timp de calităţile balsamului, sfatul nostru este să îl adaugi mai târziu, în al doilea ciclu de clătire al hainelor, şi nu odată cu detergentul. Până la urmă, timpul tău este preţios, aşa că foloseşte-l înţelept!  

Nu închizi fermoarele şi nu deschizi nasturii  

Dinţii metalici ai fermoarelor pot prinde şi pot deteriora celelalte haine în timpul spălării. În cel mai rău scenariu fermoarele grele pot zgâria inclusiv uşa de sticlă a maşinii de spălat.  

Ca să te asiguri că nu rămâi fără hainele preferate şi nici fără maşina de spălat, mizează pe prevenţie – cea mai bună soluţie şi în acest caz! Cu alte cuvinte, aminteşte-ţi să tragi mereu fermoarele în sus înainte de a pune rufele la spălat. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre nasturi: este musai să-i deschizi, altfel întreaga presiune din ciclurile de spălare va fi pusă în seama lor, cusăturile vor fi forţate şi asta duce la deteriorarea şi ruperea hainelor. 

Foloseşti înălbitor când nu trebuie  

Înălbitorul poate fi o armă secretă atunci când vine vorba despre a scoate petele sau de a păstra rufele albe, imaculate. Înălbitorul este, de regulă, o soluţie agresivă, care slăbeşte puterea ţesăturilor atunci când o foloseşti excesiv. Acest lucru este valabil în special pentru materialele din fibre sintetice, care îşi pierd rapid elasticitatea. 

Am câteva sfaturi pentru tine, dacă îţi doreşt să menţii calitatea acestor materiale: spală-le doar în apă rece, fără să adaugi balsam şi fără să le usuci într-un uscător de rufe.  

Nu usuci corespunzător rufele 

Uscatul necorespunzător al hainelor le poate afecta la fel de serios ca atunci când nu le speli corect. În vremurile de acum, chiar şi maşinile de spălat au această opţiune la îndemână pentru a-ţi facilita timpul.  

Cea mai bună soluţie este să nu foloseşti prea des maşina cu uscător, mai ales când vine vorba despre hainele cu ţesături subţiri şi delicate sau despre materialele din tricot şi lână. Cele din urmă îşi pot deteriora forma, iar acesta nu este un lucru pe care ţi-l doreşti de la hainele tale preferate, nu?  

Calci hainele fără să le sortezi 

Inclusiv de călcare va trebui să ţii cont pentru a-ţi proteja cât mai mult timp hainele preferate. Te-ai gândit vreodată că nu foloseşti corespunzător fierul de călcat şi că nu selectez hainele îîn funcţie de materialul din care sunt confecţionate? 

Sortează-le în funcţie de temperatura fierului de călcat, de la cea mai mică la cea mai mare. Vei călca mătasea şi ţesăturile sintetice la o temperatură mică spre medie (180 de grade Celsius), iar materialele din lână le vei călca la o temperatură medie spre mare. Hainele din bumbac şi lenjeriile – la temperaturi ridicate (între 200 şi 220 de grade Celsius). Un alt sfat important ar fi să nu calci niciodată hainele în mod circular, ci drept, pentru a evita să le deteriorezi. 

FOTO Shutterstock.com 



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg