Povestea păpuşii Matrioşka

1 59271 original jpg jpeg

Viu colorate şi cu ochii mari, păpuşile Matrioşka sunt unul dintre simbolurile care au făcut Rusia cunoscută în întreaga lume. Istoria lor începe cu mai bine de 100 de ani în urmă, într-o mică localitate de lângă Moscova.

Legenda Matrioskăi

Tradiţia spune că odinioară,de Paşte,în satele Rusiei oamenii confecţionau ouă din lemn. Pictate în culori vii,acestea erau goale în interior,ceea ce făcea ca fiecare ou să ascundă un altul,din ce în ce mai mic. O astfel de jucărie,însă cu chipul unui zeu budist,Fukuruma,se întâlnea şi în Japonia. Aceasta ar fi fost adusă pe teritoriul Rusiei de un călugăr,acum aproape 130 de ani.

Legenda spune că un pictor celebru al vremii,Serghei Maliutin,care lucra în localitatea Abramtsevo,în apropierea Moscovei,a văzut păpuşa japoneză. Atunci,i-a cerut unui sculptor să creioneze în lemn forma unei păpuşi,însă care să ia forma unei femei. Când sculptura a fost gata,Serghei Maliutin a pictat-o. Se pare că aşa a apărut păpuşa Matrioşka.

Sunt sufletul Rusiei

Numele acesteia provine de la Matriona,foarte popular printre femeile care locuiau în satele din Rusia. Prima păpuşă Matrioşka descria o familie de ţărani:mama şi cei 7 copii. Păpuşa „mamă” purta un costum tradiţional rusesc şi ţinea în braţe un cocoş negru (simbol al fertilităţii).

Există şi varianta conform căreia îşi are originile în cuvântul latin „mater”,care înseamnă mamă. Matrioşka „a ieşit” pentru prima dată din Rusia în 1900,an în care a şi cucerit Occidentul,în urma unei expoziţii care a avut loc la Paris.

Cea mai mare Matrioska are 1 metru

Odată cu acest succes răsunător,păpuşile au început să fie confecţionate în tot mai multe zone din Rusia,fiecare cu specificul ei. Păpuşile care provin din zona Serghiev Posad sunt pictate în culori puternice (roşu,verde,albastru,galben) şi au  teme diferite,existând sute de modele. Pe păpuşile care ies din mâinile meşterilor din oraşul Semionov sunt pictate femei cu obrajii roşii,îmbrăcate într-un sarafan roşu.

Acestea au capul acoperit cu o basma galbenă. Tocmai de la faptul că au capul acoperit cu acest batic,aceste păpuşi te duc cu gândul la o bunicuţă. De aceea li se mai spune şi Babuşhka. Cei care vor să vadă cu ochii lor cum sunt confecţionate păpuşile magice pot face o vizită la fabrica din Serghiev Posad,unde încă mai lucrează meşteri pasionaţi. Cea mai mare Matrioşka,de 1 metru înălţime şi alcătuită din 72 de piese,a fost confecţionată în anul 1970.

Mai citeşte şi:

Realizează cu copilul tău jucării amuzante

Sighişoara,o filă de istorie

Confecţionate doar din anumite tipuri de lemn

Secretul păpuşilor viu colorate constă nu numai în culori şi în modul în care sunt pictate,ci şi în alegerea lemnului,care trebuie să fie „moale”. Acestea sunt confecţionate din lemn de fag,tei şi de mesteacăn. O astfel de jucărie este compusă din 3 până la 24 de păpuşi. Cea mai mare o „înghite” pe următoarea şi tot aşa. Lanţul de păpuşi reprezintă ciclul vieţii,căci porneşte de la păpuşa-mamă şi ajunge până la bebeluşul înfăşat.

Ştiai că…

-primul muzeu dedicat păpuşii a fost deschis în 2001 la Moscova şi adăposteşte peste 14.000 de exemplare?

-astfel de păpuşi se mai confecţionează în Polonia şi Ucraina?

-în 1947 s-a deshis prima fabrică de păpuşi Matrioşka,în localitatea rusească Abramtsevo,care funcţionează şi astăzi?

-aceste figurine din lemn sunt şi un simbol al fertilităţii?

-la fabricarea fiecărei păpuşi este folosită o singură bucată de lemn ?