Pisica cu sânge albastru: British Shorthair

1 shutterstock 761749777 jpg jpeg

Un ghemotoc de blăniţă pufoasă, tăcută, calmă, uneori cam neîndemânatică, rotunjoară şi pofticioasă, pisica British Shorthair (britanică cu păr scurt) are doar două mari dorinţe în cele nouă vieţi ale sale: activităţi gurmande şi să toarcă pe o canapea, alături de tine.

Despre British Shorthair se zice că ar fi printre cele mai vechi rase de pisici din lume. Legenda spune că felina ar fi urmaşa directă a pisicilor domesticite din Roma antică, adusă în regatul britanic de către împăratul Cezar şi legiunile sale. Având personalitate englezească, pisica British Shorthair se exprimă rar cu voce tare, este afectuoasă, dar îi place puţină distanţă şi se adaptează uşor la orice mediu.

Pe urmele rozătoarelor

Acum aproape 2,000 de ani, cuceritorii romani care s-au instalat în Britania şi-au adus cu ei pisicile, nu de plăcere, ci de nevoie. Rolul acestora era să prindă sau să ţină la distanţă şoarecii de pe terenurile agricole. În timp, adică pe la sfârşitul anilor 1800, renumitul crescător de pisici Harrison Weir a contribuit la stabilirea rasei British Shorthair. La primele concursuri de frumuseţe de pisici, British Shorthair a fost, o vreme, singura rasă din competiţie, celălalte concurente nefăcând parte din vreo rasă anume. De-a lungul secolelor, rasa a trecut prin mai multe transformări, abia supravieţuind celor două războaie mondiale. Aspectul şi personalitatea sa au făcut-o din ce în ce mai populară, ba chiar celebră datorită unor lucrări de artă şi literatură. Faimoasa pisică Cheshire din cartea "Alice în Ţara Minunilor" este o British Shorthair.

Citeşte şi: Pisicile se pot îmbolnăvi de Covid-19

Semne de recunoaştere

De talie medie către mare, pisica britanică cu păr scurt este bine-proporţionată şi puternică. Are pieptul larg şi spatele drept, iar aspectul masiv, rotunjit al corpului i-a câştigat porecla de pisica "ursuleţ de pluş". În general, motanii cântăresc 7-9 kg, iar pisicuţele 4-6 kg. Una dintre caracteristicile distinctive ale rasei este forma capului, rotundă şi mare, cu ochi largi, rotunzi, cu o deschizătură pronunţată şi situaţi la o distanţă considerabilă unul de celălalt. De altfel, culoarea ochilor are legătură cu culoarea blănii. Pisicile cu blăniţa albăstruie - favoritele rasei - au ochii de culoare portocaliu-arămie. Blana este scurtă, foarte densă şi catifelată la atingere. Poate fi de orice culoare, dar cele mai populare sunt albastru şi argintiu.

O personalitate... nobilă

Manierată şi discretă, pisica British Shorthair se comportă ca nişte lorzi englezi mai conservatori din fire. Excepţie mai fac, uneori, motanii, care devin ca nişte măscărici când se joacă. Îşi urmăreşte stăpânul peste tot prin casă, aşezându-se unde se aşează şi acesta, însă nu-i place să stea în poală sau să fie luată prea mult în braţe. Nu distruge nici hârtia igienică, nici alte alte obiecte de prin casă, trebuie să o calci rău pe coadă ca să devină agresivă şi este foarte politicoasă cu musafirii, fie ei oameni sau animăluţe. În plus, îi place copilăria! Pisica britanică cu păr scurt se maturizează abia pe la trei ani. Până atunci este foarte jucăuşă, iar apoi se mai leneveşte. Nu prea are dexteritate la coborâtul din copaci, dar asta n-o împiedică să se caţere în ei sau să exploreze bradul de Crăciun ori florile din vază. Este ideală pentru orice tip de familie, atâta timp cât copiii nu o deranjează prea des.

Citeşte şi: Cum de vorbesc papagalii?

Viaţă lungă şi sănătoasă

În ţara de baştină, Marea Britanie, pisica British Shorthair are o speraţă de viaţă îndelungată, între 14 şi 20 de ani. În general, nu are probleme de sănătate. Cele mai des întâlnite boli la această rasă sunt dermatita corneeană, cardiomiopatia şi gingivita. Este, însă, o pisică extrem de pofticioasă şi poate ajunge cu uşurinţă la obezitate. Este recomandat ca porţiile să fie ţinute sub control, iar harana să fie de bună calitate. Având părul scurt, toaleta personală nu necesită prea mult efort: este de ajuns un periaj de trei ori pe săptămână şi tăierea unghiilor o dată la două săptămâni.

Ştiai că...

... Pisoiaşii rasei British Shorthair nu se adoptă până la 16 săptămâni? De atâta timp au nevoie pentru a înţărca, pentru a se descurca fără părinţi şi pentru a se putea ataşa de oameni.