Rana pe col, motiv de îngrijorare? Află ce complicaţii poate da!

1 shutterstock 570204082 jpg jpeg

În cele mai multe cazuri, o rană pe col este descoperită la un control ginecologic de rutină. Uneori, poate avea aspect fiziologic, dar alteori poate fi semnul unei leziuni precanceroase. Rana pe col cauzată de infecţia cu HPV şi netratată poate duce la apariţia cancerului de col uterin.

Se estimează că mai mult de jumătate din femei au o rană pe col în decursul vieţii. Aceasta este o inflamaţie la nivelul colului şi nu este un diagnostic în sine, ci este mai degrabă o etichetă pe care o folosesc medicii, pentru a semnala o modificare suspectă. Rana pe col reprezintă o paletă largă de situaţii. Astfel, uneori poate fi dată de un aspect fiziologic, de o inflamaţie trecătoare, iar alteori poate fi semnul unei leziuni precanceroase. Rănile pe col sunt, în general, lipsite de simptome, iar alteori pot da secreţii şi sângerări vaginale anormale sau durere în timpul contactelor sexuale.

Poate creşte riscul de infecţie cu HPV

Pentru recomandarea celui mai potrivit tratament al rănii pe col, este foarte importantă depistarea cauzei. O primă analiză indicată este examenul secreţiei vaginale. Cele mai multe răni pe col apar în cadrul infecţiilor vaginale. Dacă a fost cauzată de o infecţie transmisibilă pe cale sexuală, este nevoie de tratament pentru ambii parteneri. Cronicizarea rănii pe col duce la scăderea imunităţii locale faţă de virusuri precum HPV, uşurând contractarea acestora.

În alte situaţii, rana pe col apare în urma inflamaţiilor produse de folosirea excesivă a tampoanelor vaginale sau din pricina unor metode contraceptive locale, precum diafragma.

Când se cauterizează? 

Pentru că în spatele rănii pe col se poate ascunde o leziune precanceroasă, este nevoie de efectuarea unui test Babeş-Papanicolau, care verifică starea de sănătate a colului. Dacă se observă modificări suspecte, se recomandă colposcopia, o examinare a colului cu ajutorul unui microscop special (colposcop) şi testarea HPV. Se poate recurge la cauterizare numai în anumite situaţii speciale, după ce a fost exclusă prezenţa unor modificări precanceroase la acest nivel. În cazul depistării existenţei unor tulpini leziuni precanceroase produse de tipuri oncogene de HPV, se poate recurge la rezecţia unei porţiuni din col (prin procedee precum electrorezecţia cu ansă ansa diatermică şi conizaţia).



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg