Ce cărţi îi iei copilului, în funcţie de vârstă

1 65572 original jpg jpeg

Paşii prin care îl familiarizezi pe cel mic cu paginile colorate şi scrise sunt extrem de importanţi. Fă în aşa fel încât lectura să devină o plăcere, nu o obligaţie. Majoritatea copiilor învaţă să citească în clasa I, însă pasiunea pentru lectură se cultivă înainte de vârsta şcolară.

6 – 12 luni:Cărticele textile cu desene

Citeşte-i copilului de îndată ce poate articula primele cuvinte. Deschideţi o carte înainte de somnul de după-amiază. Jucaţi-vă împreună cu cărticele textile,cărţi muzicale,tridimensionale sau cu paginile plastifiate,concepute special pentru cei mici. Paginile trebuie să fie atractive din punct de vedere vizual,să aibă desene incintante,culori în tonuri plăcute,iar suportul textil sau din hârtie să fie de bună calitate.

12-18 luni:Primele povestioare

Nu este prea devreme să-i citeşti copilului,el are deja capacitatea de a se concentra pe imaginile din faţa ochilor. Alege cărţi cu un singur desen pe pagină,viu colorat. Momentele de lectură pot deveni interactive. Pune degetul pe pagină şi spune-i:„Ăsta e un tren – cum face trenul?“. Copiilor le place să găsească conexiuni între obiectele şi personajeşe viaţa reală şi cărţile care-i distrează.

18 luni – 3 ani:Versuri uşor de reţinut

Caută-i cărticele cu textul în versuri:  le va reţine imediat şi-i va face plăcere să le repete. Foloseşte orice ocazie pentru a-i da informaţii noi. Copilul nu se plictiseşte dacă aude zile la rând aceeaşi relatare,chiar dacă o ştie deja pe de rost. Însă nu toţi copiii au răbdare să stea locului în timp ce li se face lectură. În astfel de situaţii,fă o pauză,lasă-l să-şi consume energia,reia lectura când se linişteşte.

3-6 ani:„A fost o dată ca niciodată“

Cărţile îţi ajută copilul să se dezvolte armonios. Studiile arată că micuţii care au crescut într-un mediu în care s-a vorbit mult cu ei,care au răsfoit cărţi încă din prima copilărie,care au avut în casă o bibliotecă la îndemână,au un limbaj mai bogat,povestesc cursiv şi,în general,reuşesc mai uşor în viaţa personalăşi profesională. Citeşte-o poveşti care încep cu „A fost o dată ca niciodată“ -aceasta e formula magică pentru copilul preşcolar,fiindcă îl poartă într-o lume fantastică,plină de aventuri şi personaje cu care se identifică.                               



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg