Copil timid? Îţi sugerăm câteva soluţii!

1 64112 original jpg jpeg

Se face roşu ca focul când trebuie să spună poezioara la serbare sau atunci când se întâlneşte cu necunoscuţi? S-ar putea să fie timid. Nu te speria, timiditatea se vindecă dacă ştii cum să intervii.

E simplu să-i pui eticheta de timid şi să-l laşi în voia lui. Dar începutul lui de viaţă înseamnă adaptare continuă la mediul înconjurător,la oameni şi situaţii,la evenimente plăcute sau neplăcute... Prin urmare,trebuie să-l ajuţi. Eşti primul lui „terapeut”.Când intervii

Primele semne clare ale timidităţii apar în jurul vârstei de doi ani. Dacă micuţul se agaţă de tine de câte ori vede o persoană străină,dacă leagă mai greu jocul cu micuţii din parc,mai ales cu cei care au performanţe peste ale lui sau care se declară „lideri“ pentru că sunt mai mari,dacă preferă să se joace de unul singur şi nu-ţi cere să-l duci „la copii”,este aproape sigur că ai un timid pe care trebuie să-l ajuţi să-şi depăşească temerile,reţinerile,uneori chiar frica.

Şi pentru că tot vorbim despre semnele timidităţii,trebuie să ştii că ele pot îmbrăca forme destul de neobişnuite,cum ar fi agresivitatea şi refuzul unor gesturi de prietenie.

Încurajează-l să socializeze!

Cea mai frecventă manifestare a timidităţii apare faţă de persoanele necunoscute. Antidotul:nu-l obliga pe cel mic să le sară în braţe.

Dimpotrivă,fă-i o acomodare treptată,în care copilul doar va asista la discuţii,fără să fie solicitat să intre în dialog cu „străinii”. Poţi să profiţi de prezenţa musafirilor ca să le arăţi câteva desene şi să-l lauzi pentru ele. Conversaţia se va lega de la sine.

Cum îl faci să aibă încredere?

Timiditatea vine,de cele mai multe ori,din neîncrederea copilului în propriile forţe. Prin urmare,demonstrează-i că şi el are motive să fie admirat. Dacă pictează,laudă-l! Dacă a învăţat ceva nou la calculator,laudă-l!

Încurajează-l să vorbească despre ele bunicilor,apoi copiilor din familie şi prietenilor. Un moment important pentru un copil timid poate fi aniversarea zilei lui de naştere,la care să-i invite pe copiii pe care-i simpatizează şi de care nu îndrăzneşte să se apropie.



Recente

hidroponie jpg
Ce cauzeaza sangerarile reduse dupa menopauza  sursa foto shutterstock 1268799562 jpg
Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg