Cum previi dependenţa de computer
Copiii sunt pasionaţi de calculator şi petrec multe ore în faţa monitorului. Acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătăţii lor. Prin urmare, atenţie, părinţi!
Discuţii interminabile pe chat,bătălii cu inamici virtuali şi,uneori,referate pentru şcoală. Toate aceste activităţi înseamnă ore în şir petrecute pe scaun,cu ochii aţintiţi în monitor,şi multe riscuri care umbresc beneficiile.Riscuri pentru sănătate
Unii părinţi cred că orele în faţa calculatorului arată că au un copil silitor. Iată ce aduc prea multe ore la computer:primele organe care suferă sunt coloana vertebrală
şi ochii.
Pentru a diminua efectele negative ale monitorului,el trebuie aşezat la nivelul ochilor,iar scaunul reglat la înălţimea care oferă o poziţie comodă.
După o oră de calculator,copilul trebuie să facă o pauză,câteva exerciţii de dezmorţire şi să continue cu o activitate relaxantă.
Dacă apare senzaţia de „nisip în ochi”,se recomandă folosirea lacrimilor artificiale. Dar acest lucru tratează doar efectul,nu şi cauza.
Deci,dragi părinţi,pentru copii se impune limitarea timpului de lucru la calculator.
Unii adolescenţi petrec atât de mult timp cu prietenii din lumea virtuală,încât devin dependenţi de calculator şi se rup,treptat,de lumea reală şi de prieteni.
Pentru a evita apariţia dependenţei,din nou limita de timp în care are voie la computer este soluţia. În plus, asigură-te că foloseşte computerul pentru teme.
Propune-i activităţi alternative tentante,cum ar fi un meci de fotbal,un film bun,o plimbare cu amicii.
Antrenează-ţi copilul în activităţile familiei şi ieşiţi cât mai des împreună în aer liber.
Moderaţia,reţeta perfectă
Jocurile sau discuţiile interminabile pe chat îi „fură” pe cei mici,astfel încât ora de culcare se mută,încet,încet,spre dimineaţă.
A doua zi nu se pot trezi,iar la şcoală sunt obosiţi. Băieţii sunt de obicei „victimele” sigure ale jocurilor pe calculator.
Ce este de făcut? Fixează o oră pentru mers la culcare şi lucrurile se rezolvă.
Există şi softuri speciale care limitează accesul la computer:tu poţi stabili zilele şi orele în care computerul funcţionează. Procedând astfel,eviţi tot ce poate fi riscant pentru copil.
Sfaturi care te ajută:
Aşază computerul astfel încât monitorul să nu fie spre fereastră.Lumina naturală estompează imaginea de pe ecran şi copilul îşi va forţa ochii.
Desktopul este mult mai indicat decât laptopul.Poziţia de lucru la laptop este incomodă.
În cazul în care copilul poartă ochelari,cumpără-i ochelari cu lentile antireflex.
Achiziţionează un program de monitorizare a activităţii calculatorului şi instalează-l pe computer.În felul acesta,vei şti ce site-uri accesează,cu cine vorbeşte şi,mai ales,ce,ca să nu ai surprize.